Het Volledig Pakket Thuis (VPT). |
In de regio Haaglanden zijn er verschillende zorgorganisaties gestart met de uitrol van het Volledig Pakket Thuis (VPT). Vanuit Zorgscala is er een kennisnetwerk opgezet waarin de verschillende VPT-aanbieders met elkaar kennis delen. Recent is Hadoks hiervoor uitgenodigd om hier het perspectief van de huisartsen in te brengen. In dit nieuwsartikel kunnen wij al wat belangrijke informatie met delen.
Het VPT is één van de leveringsvormen voor patiënten met een Wet langdurige zorg (wlz)-indicatie. Het betreft intensieve zorg thuis zoals ook in verpleeghuizen en woonzorgcentra wordt geboden.
Over het VPT?
Het VPT wordt verleend door of onder verantwoordelijkheid van één VPT-aanbieder. Het VPT is bedoeld voor kwetsbare ouderen, concreet betekent dit dus het langer thuis wonen van kwetsbare ouderen. Op basis van een Wlz-indicatie zal samen met de patiënt en de VPT-aanbieder besproken worden hoe de zorg binnen deze indicatie eruit komt te zien. Hier wordt goed gekeken naar wat de patiënt zelf nog kan en wil, wat mogelijk is binnen de Wlz-indicatie en waar naasten kunnen bijspringen.
De volgende zorg kan binnen het VPT vallen:
Binnen de regio Haaglanden wordt het VPT zowel geclusterd (patiënt woont in een wooncomplex) als ongeclusterd (patiënt woont in de wijk) geleverd.
Rol huisarts en contact met VPT-aanbieder
Tijdens de eerste kennissessie is een eerste start gemaakt met belangrijke informatie voor een huisartsenpraktijk:
- Als een patiënt het VPT aanvraagt zal de VPT-aanbieder de betreffende huisartsenpraktijk inlichten via de POH-ouderen. Hierbij geeft de VPT-aanbieder meteen door wie het aanspreekpunt is voor de huisartsenpraktijk. Dit is vaak een wijkverpleegkundige of een Eerst Verantwoordelijke Verpleegkundige (EVV’er). Dit aanspreekpunt kan deelnemen aan het MDO/GPO van de betreffende huisartsenpraktijk.
- Wanneer er al een casemanager dementie betrokken is bij de patiënt zal deze in de regel betrokken blijven.
- Conform de prestatieregels binnen het VPT blijft de huisarts van de patiënt medisch eindverantwoordelijk.
- Indien nodig kan er overlegd worden met de Specialist Ouderengeneeskunde (SO) of een andere zorgverlener zoals een psycholoog. Deze kan op consultbasis worden ingezet via de betreffende VPT-aanbieder of, indien de VPT aanbieder geen SO in dienst heeft, via verwijzing via ZorgDomein.
- De LHV heeft per indicatie/woonvorm de rol en financiering van de huisarts beschreven. De website van LHV geeft inzicht in de verschillende situaties waarmee u te maken kan krijgen.
Deze informatie is samengevat in deze overzichtelijke factsheet.
Heeft u vragen of opmerkingen over dit bericht, neem dan contact op met onze Expertgroep Ouderenzorg via ExpertgroepOuderenzorg@hadoks.nl. |
|
|
|