Casuïstiek: dyspnoe bij een kind. |
Naar aanleiding van een melding beschrijven wij de volgende casus en bijbehorende verbeterpunten. De insteek is om van meldingen te leren, zodat we de zorg kunnen optimaliseren. Haal vooral datgene eruit wat u denkt te kunnen verbeteren.
In deze casus belt moeder voor haar kind van 7 jaar met bovenste luchtweginfectie, koorts en benauwdheid. Hierbij geeft ze aan dat het kind bij een eerdere infectie een longontsteking bleek te hebben en hiervoor opgenomen is geweest in het ziekenhuis en zuurstofbehoeftig is geweest.
Het kind is wel getest op astma, maar zou deze diagnose nog niet hebben gekregen. Moeder heeft een saturatiemeter in huis (voor volwassenen) en meet een waarde van 96%. Op basis van deze gegevens wordt een telefonisch advies gegeven en een vangnet gegeven wanneer terug te bellen. Vier dagen later neemt moeder opnieuw contact op met de huisartsenpost ivm een dalende saturatie (door moeder gemeten). De laagste waarden die gezien werden door moeder was 89%. Bij beoordeling op de post wordt er een saturatie van 96% gemeten. Een ademhaling is helaas niet geteld. De dienstdoende huisarts heeft obv het verhaal Qvar en een antibiotica kuur geadviseerd. Diezelfde avond neemt moeder weer contact op met de post. Ze ervaart wat vijandigheid aan de telefoon als ze zegt dat ze haar kind opnieuw wil laten beoordelen. Uiteindelijk wel op de post opnieuw beoordeeld. Aldaar wordt een kindje gezien met rustige ademhaling (echter geen frequentie erbij), lichte intrekkingen en lage saturatie van 92%. Kindje is toen naar de kinderarts verwezen. Op de SEH is er vervolgens verneveld, is kindje opgenomen i.v.m. zuurstofbehoeftig zijn. Tevens een prednison kuur gehad. Verdere diagnostiek naar astma staat nog in de planning.
In deze casus zijn er een aantal verbeterpunten op te noemen. Allereerst is het verstandig om uit te vragen of er sprake is van eerdere opnames bij bovenste luchtweginfectie bij kinderen waar (mogelijk) astma speelt. Een eerdere opname verhoogt namelijk de kans op een gecompliceerd beloop bij volgende infecties en verdedigt een laagdrempelig beoordeling op de post en ook laagdrempelig overleg met de kinderarts. Bij lichamelijk onderzoek is het heel belangrijk om naar de ademhalingsfrequentie te kijken. Kinderen dalen pas in een laat ziektestadium met hun saturatie. Ze weten hun saturatie vaak lang op peil te houden door onder andere de ademhalingsfrequentie te verhogen en de hulpademhalingsspieren te gebruiken. Daarnaast is de saturatiemeting met een volwassen meter niet betrouwbaar bij kleine kinderen. Hiervoor dient er een speciale kindersaturatiemeter gebruikt te worden. Indien er bij lichamelijk onderzoek wat piepen gehoord wordt, en ze gebruiken al puffers, dan loont het zeker om dit soort patiënten te vernevelen. Bij onvoldoende effect dient er overleg gepleegd te worden met de kinderarts. |
|
|
|