Een patiënt komt op de huisartsenpost en is zojuist door een hond gebeten. De patiënt heeft een tweetal wonden, beiden wijkend. In deze casus is de wond schoongemaakt met ontsmettingsmiddel en vervolgens gehecht. De patiënt heeft een tetanus profylaxe gekregen en een antibiotica kuur. Helaas was er bij deze patiënt toch een infectie gekomen waardoor de hechtingen verwijderd moesten worden, de wond open gelegd moest worden en patiënt nu een langere wondgenezing en groter litteken heeft. Dat leidde tot de vraag of dit anders had gemoeten.
In de NHG Behandelrichtlijn staat duidelijk beschreven welke stappen er genomen moeten worden. Allereerst, maak een onderscheid tussen traumatische wonden en bijtwonden, dit omdat het beleid verschillend is.
Reinig een wond onder een lauwwarme kraan; gebruik geen ontsmettingsmiddelen. Indien het niet haalbaar is om de wond onder de kraan te krijgen, dan kan er ook gespoeld worden met een grote spuit gevuld met kraanwater.
Sluit traumatische wonden bij voorkeur binnen 12 uur, mits een zorgvuldig wondtoilet is verricht en er geen verwijsindicatie bestaat. De strikte termijn van 6 uur is losgelaten, aangezien de duur van de wond niet lijkt samen te hangen met een verhoogd infectierisico.
Sluit bijtwonden niet, tenzij het risico op infectie laag wordt ingeschat, het cosmetisch van belang is, de wond binnen 8 uur kan worden gesloten en er geen verwijsindicatie bestaat. Overweeg in dat geval sluiting na het verrichten van een zorgvuldig wondtoilet.
Antibioticumprofylaxe is geïndiceerd bij een mensen- of kattenbeet, bijtwonden aan genitaliën of gelaat, hand/pols, been/voet, bij diepe prikbeten en kneusbijtwonden en bij patiënten uit risicogroepen. Eerste keus hierin is amoxicilline/clavulaanzuur. Tevens wordt tetanus profylaxe geadviseerd indien het gaat om een dierenbeet en patiënt niet of onvolledig gevaccineerd is.
In dit beschreven geval had de wond dus uitgespoeld moeten worden met kraanwater i.p.v. schoonmaken met ontsmettingsmiddelen. Bij wonden zitten er dus de nodige haken en ogen aan de behandeling. Lees dan ook vooral de richtlijn hierover door. |