Kernteam telefoonarts: werkwijzen verbeteren en zorgverlening optimaliseren. |
Sinds begin dit jaar werkt Hadoks op het triagecentrum met een kernteam van 28 telefoonartsen. Deze enthousiaste en betrokken groep bestaat uit HIDHA’s, waarnemers en acht praktijkhouders die – vanwege het kleine team – met grote regelmaat telefoondiensten doen. Deze diensten doen zij samen met de telefoonartsen uit de poule (met uitzondering van de nachten). Een kernteam telefoonarts volgt dezelfde trainingen als de reguliere telefoonarts. Het grote verschil tussen beide functies? Naast het “normale” werk als telefoonarts richt het kernteam zich specifiek op het verbeteren van de kwaliteit en de continuïteit van zorg door het signaleren en optimaliseren van werkprocessen. Hierdoor is er altijd iemand aanwezig die weet wat de actuele afspraken zijn.
Verbeteren van continuïteit en kwaliteit van zorg
Nadia Dbijou is een van de kernteam telefoonartsen. Zij is waarnemer en was eerder al werkzaam als telefoonarts. Zij ziet grote voordelen van het kernteam: “doordat iemand uit het kernteam vaak een dienst draait, is deze altijd goed op de hoogte van de werkwijzen en regels. Dit is prettig voor de telefoonarts die met mindere regelmaat een telefoondienst draait. Wij kunnen hen bijpraten over veranderingen rondom werkprocessen. Maar wij fungeren niet alleen ter ondersteuning en vraagbaak voor telefoonartsen. Wij zijn er vooral om de kwaliteit en de continuïteit van de zorg te verbeteren. Naast het doen van de telefoondienst zijn wij erop gericht om werkwijzen vast te leggen en te laten optimaliseren. Dit is een grote vooruitgang ten opzichte van hiervoor. Wij als kernteam kunnen nu veel sneller actie ondernemen wanneer wij zelf zien, of van telefoonartsen of triagisten horen dat een werkproces niet efficiënt is, en anders moet.”
Aangepaste werkwijze
Als voorbeeld noemt Nadia de nieuwe NHG-standaard rondom urineweginfecties. Voorheen mocht een patiënt bij sterk vermoeden van blaasontsteking zonder urinecontrole antibiotica voorgeschreven krijgen. De nieuwe richtlijn van de NHG stelt dat er te allen tijde urinecontrole moet worden gedaan. Nadia: “tijdens de ANW-uren komt het erop neer dat wanneer een patiënt belt met het vermoeden van een blaasontsteking – en dat na triage wordt bepaald dat er verder onderzoek nodig is – de patiënt wordt gevraagd op de post langs te komen om urine in te leveren. In principe komt hier geen consultarts aan te pas, omdat de postassistent de controle verricht. Wel zorgt dit ervoor dat de triagist een afspraak moet inplannen bij de post, waardoor er op dat moment geen ruimte is om een afspraak in te plannen voor een patiënt die door een arts moet worden gezien.
Als kernteam hebben we daarom een alternatieve agenda in werking gezet speciaal voor patiënten met plasklachten:
- De patiënt brengt de urine langs bij de post (uiteraard zal de postassistent altijd beoordelen of de patiënt verder gezond is. Bij vermoeden van andere klachten schakelt zij alsnog de consultarts in).
- De postassistent verricht de urinecontrole en koppelt de uitslag direct terug aan de telefoonarts.
- De telefoonarts bepaalt tot slot het beleid en koppelt dit terug aan de patiënt.
- De reguliere agenda op de posten kan hierdoor gebruikt blijven worden voor het inplannen van patiënten die daadwerkelijk moeten worden gezien.
Goede samenwerking
Niet alleen voor de telefoonartsen en het werkproces is het prettig dat er altijd een kernteam arts aanwezig is. Ook voor triagisten is het prettiger werken. Doordat arts en triagist regelmatig met elkaar samenwerken leren zij elkaar nog beter kennen, wat de samenwerking, sfeer en kwaliteit van de zorg ten goede komt.
Een kernteam telefoonarts werkt doordeweeks van 17.00 uur tot 23.00 uur, en in het weekend van 9.00 uur tot 16.30 uur en van 16.30 tot 00.00 uur.
Heeft u vragen of opmerkingen over dit onderwerp, neem dan gerust contact op met Jojanneke Kant via jkant@hadoks.nl.
|
|
|
|