Hadoks Academie terugblik 2021 en vooruitkijkend naar 2022. |
Afgelopen jaar heeft de Academie ondanks de nog steeds geldende corona beperkingen vele nascholingen toch door kunnen laten gaan. Er is een uitgebreid aanbod geweest aan deskundigheidsbevordering voor alle medewerkers binnen de huisartsenzorg. Er zijn scholingen ontwikkeld voor en aangeboden aan huisartsen, AIOS, Verpleegkundig Specialisten, praktijkondersteuners Somatiek en -GGZ, Praktijkmanagers, doktersassistenten en Post assistenten, Mobiel assistenten en triagisten van Hadoks Acute Zorg.
Hadoks Academie heeft een aanzienlijk deel van de nascholingen zelf ontwikkeld. In samenwerking met verschillende samenwerkingspartners zijn ook diverse scholingen tot stand gekomen.
In deze tijd van corona zijn vele scholingen omgezet in een digitale vorm en andere scholingen zijn in een kleine setting fysiek doorgegaan en steeds aangepast aan de dan geldende regels van het RIVM en de LHV. Steeds is per scholing een afweging gemaakt.
Zo zijn de Acute zorg avonden fysiek doorgegaan in kleine groepjes om toch de reanimatietechniek bij te houden, waarbij het schaduwprogramma digitaal in kleine groepen is doorgegaan in break-out rooms. Hier is door de PC Acute zorg, Ingeborg Rozenboom hard voor gepuzzeld. De telefoonarts trainingen en scholingen voor de medewerkers van de Acute zorg zijn gerealiseerd door de inspanningen van Astrid Bijlard.
Achter de schermen is enorm hard gewerkt door alle bureaumedewerkers om flexibel te zijn in de steeds nodige aanpassingen. Carmen en Marleen mogen dan ook wel in het zonnetje gezet worden. Dames dank voor jullie enorme inzet.
Bij de ziekenhuizen HMC en Haga zijn ook de meeste scholingen doorgegaan. Onze PC-en Maaike Lunstroot en Sara Jeurissen hebben hard gewerkt om dit te realiseren. Zo is de meerdaagse van het HagaZiekenhuis doorgegaan en de andere nascholingen zoals de Agora’s zijn omgezet van fysiek naar digitaal. Ook is het jaarplan van HMC gewoon gerealiseerd. Hotel HMC, locatie Bronovo was een enorm succes.
Met de andere samenwerkingspartners zoals: Hadoks Chronische zorg en Praktijkondersteuning en Stichting FHA, is ook weer een mooi programma gerealiseerd. Met de expert teams van Chronische zorg is er op het gebied van longen, CVRM en DM digitaal geschoold. De Academie heeft een behoeftepeiling gedaan onder de aangesloten praktijken voor ouderenzorg, wat de scholingswensen zijn inzake de POH-OU. Dit jaar gaan we samen verder door een start te maken om hiervoor de nodige scholingen aan te bieden.
Een aantal PC-en van de Academie hebben ook meegewerkt aan de Themabijeenkomst Ouderenzorg op 19 april jl. Door Annick Linders is er i.s.m. triagisten en dagassistenten gestart om de samenwerking tussen de ANW-zorg en Dag zorg te verbeteren. Op 9 november is gestart met een scholing gemaakt door en voor triagisten van de nachtzorg en door en voor de dag-assistenten om de samenwerking te bevorderen en begrip voor elkaar te bewerkstelligen, met als doel om betere patiëntenzorg te leveren. Dit jaar volgen nog een tweetal van deze scholingen. Voor de doktersassistenten staat er voor 2022 weer een goed gevuld programma klaar.
De Perifeer Accreditatie Medewerker (PAM) heeft naast nascholingen van Hadoks Academie (al dan niet mede ontwikkeld door een derde partij) ook dit jaar zijn weer bijeenkomsten van toetsgroepen geaccrediteerd. De PAM beoordeelt in dit kader jaarplannen en verslagen van FTO’s, DTO’s, intervisie- en nascholingsbijeenkomsten en Patz-groepen en draagt zorg voor het definitief maken van de nascholingspunten.
De PAM en EKC-ers hebben hierbij nauw samengewerkt, waarbij de PAM functioneert als adviseur voor EKC-ers en de PAM algemene vraagbaak is ten aanzien van alles wat bij de toets-groepen komt kijken. De EKC-er stuurt de toets-groep aan en bewaakt de kwaliteit van de nascholingen. Marjon Tombrock vervult naast de PAM-functie nu ook tijdelijk de DC functie.
Afgelopen jaar is er, om meer duidelijkheid over de werkzaamheden van de PAM aan de leden te geven, een stuk over werkzaamheden geplaatst op de website van Hadoks. Tevens is er weer een brief naar alle regionale EKC’ers verzonden over de regelgeving omtrent de accreditatie en de facturering van de PAM bijdrage voor HADOKS leden niet leden en artsen van Arts & Zorg, SHG en SGZ.
Voor 2022 staan de volgende punten op de rol:
- Het verder door ontwikkelen van de positie van Hadoks Academie als scholingsinstituut voor de huisartsvoorzieningen in Haaglanden.
- Er gaat in 2022 voor een aantal scholingen, die voorheen kosteloos werden aangeboden een eigen bijdrage gevraagd worden om zo de kwaliteit te kunnen waarborgen en een goede organisatie mogelijk te maken, dit zal o.a. voor de Acute Hadoks avonden gaan gelden. Hiervoor wordt een bedrag van € 50,- per deelnemer gevraagd.
- De website zal worden aangepast om beter inzichtelijk te maken voor welke doelgroepen de nascholingen zijn en het inschrijven te vereenvoudigen.
- Het uitbouwen van samenwerkingsafspraken op gebied van scholingen met de huidige samenwerkingspartners en nieuwe samenwerkingspartners.
In de nieuwsbrieven vindt u ons aanbod van de komende scholingen, deze vindt u ook op de website. We hebben met de Academie weer een divers programma voor u en uw medewerkers samengesteld. We kijken uit naar een succesvol scholingsjaar en verwelkomen jullie graag digitaal dan wel bij Hadoks.
Namens de Academie
Marjon Tombrock (Pam/DC ad interim) en Brenda Teutenberg (accountmanager Academie). |
|
|
|
|