Bijeenkomsten en webinars, nieuwe handreikingen en ander nieuws
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌
VNG Lees online
  |  Gegevens wijzigen
Logo VNG
Raadsledennieuwsbrief
1 mei 2023
 
Bijeenkomst:
Raadsleden in gesprek met Leonard Geluk


Samen met het Actiecomité Raden in Verzet organiseert de VNG een ontmoeting op vrijdag 26 mei tussen gemeenteraadsleden en Leonard Geluk, de algemeen directeur van de VNG.

We gaan het in ieder geval hebben over de Voorjaarsnota van het kabinet en structurele financiën voor gemeenten, de Hervormingsagenda Jeugd, en de Algemene ledenvergadering (op 14 juni, tijdens de 2e dag van het VNG Jaarcongres in Groningen, zie het bericht hieronder).

Meer informatie en aanmelden


 

 

Concept-agenda ALV en -Verenigingstrategie 2030


Ter voorbereiding op de ALV van 14 juni heeft de VNG per ledenbrief de conceptagenda en de conceptversie van de Verenigingsstrategie 2030 verzonden. De definitieve agenda en stukken ontvangen de leden uiterlijk 17 mei.

Lees verder

 

 

Handreiking VNG over ambtelijke bijstand raadsleden
Bestuur

Uit onderzoek van Berenschot bleek onder andere de behoefte van gemeenten aan meer duidelijkheid over de mogelijkheden van ambtelijke bijstand voor raadsleden. Om hier meer inzicht in te geven, liet de VNG een handreiking opstellen door PBLQ.

Lees meer
 
Handreiking BZK over toepassen decentraal enquêterecht
Bestuur

Het recht van enquête is het zwaarste instrument dat decentrale volksvertegenwoordigingen tot hun beschikking hebben om het bestuur te controleren. Het ministerie van BZK publiceerde een handreiking om dit instrument beter toepasbaar te maken.

Lees meer
 
Handreiking BZK voor democratische controle privaatrechtelijke samenwerking
Bestuur

Met de handreiking 'Privaatrechtelijke samenwerking door decentrale overheden' biedt het ministerie van BZK een praktisch kader voor de democratische controle op privaatrechtelijke samenwerkingen. Het doel is decentrale volksvertegenwoordigers meer grip te geven op uiteenlopende vormen van privaatrechtelijke samenwerking.

Lees meer
 

VNG-advies wijziging Kieswet: stemmen ronselen en restzetels gemeenteraadsverkiezingen

Bestuur

De VNG heeft gereageerd op een adviesaanvraag van minister Bruins Slot (BZK) over een wijziging van de Kieswet. Deze wijziging betreft het aanscherpen van de strafbaarstelling voor het ronselen van volmachtstemmen en de zogeheten vereisten voor de toewijzing van restzetels bij gemeenteraadsverkiezingen.

Lees meer
 
Bijeenkomsten: Raad & Rekenkamer: een nieuwe verbinding
Bestuur

Door de Wet versterking decentrale rekenkamers, die per 1 januari 2023 is ingegaan, gaat de lokale rekenkamer veranderen. Deze bijeenkomsten gaan over de invulling van de nieuwe lokale rekenkamer en wat dit met zich meebrengt voor de samenwerking tussen rekenkamer en raad.

Lees meer
 
Regionale leerbijeenkomsten: Versterking lokale driehoeken
Bestuur

Om het samenspel binnen de driehoek burgemeester-griffier-gemeentesecretaris te versterken, organiseren het Nederlands Genootschap van Burgemeesters (NGB), de Vereniging van Griffiers (VvG) en de Vereniging van Gemeentesecretarissen (VGS) een reeks regionale bijeenkomsten.

Lees meer
 
Bijeenkomst: Raadsacademie Amsterdam - Profileren & Samenwerken
Bestuur

Politieke partijen willen zich profileren. Tegelijk vraagt de aanpak van maatschappelijke vraagstukken samenwerking en bereidheid tot compromis. Hoe ga je hiermee om in een tijd van polarisatie, toename van fracties en verschillende politieke stijlen. Roderik van Grieken gaat hierover met u in gesprek.

Lees meer
 
Bijeenkomst: ALV Nederlandse Vereniging voor Raadsleden/Raadsacademie Amersfoort
Bestuur

Deze gecombineerde  Algemene ledenvergadering en Raadsacademie Amersfoort staat, naast de vereniging, in het teken van het zo goed mogelijk in positie brengen van de raad. Bij deze Raadsacademie-editie kunt u kiezen uit 5 deelsessies in 2 rondes.

Lees meer
 

 

Nadere analyse jaarrekeningen bevestigt structurele financiële problemen
Financiën

Op verzoek van de VNG maakte BDO Advisory een nadere analyse van de eerdere benchmark van gemeentelijke jaarrekeningen 2021. Uit de benchmark bleek dat gemeenten in 2026 te maken krijgen met grote tekorten. De nadere analyse bevestigt dit beeld en geeft inzicht in de onderliggende financiële trends.

Lees meer
 
Onderzoek toont aan: uitgaven sociaal domein opnieuw gestegen
Financiën

De netto lasten van gemeenten binnen het sociaal domein zijn in 2021 met € 484 miljoen gestegen. Dat blijkt uit het onderzoek ‘De financiële staat van het sociaal domein van gemeenten in 2021’, uitgevoerd door BDO. Inflatie speelt overigens nog geen rol (anders dan in 2022 en 2023).

Lees meer
 

 

Principeakkoord financiën Hervormingsagenda Jeugd
Jeugd

De VNG en het rijk hebben na 1,5 jaar onderhandelen een financieel principeakkoord bereikt voor de Hervormingsagenda jeugd. We willen de Hervormingsagenda graag met de partners van de vijfhoek oppakken en werken daarom de komende tijd met hen aan de afronding van het inhoudelijke akkoord.

Lees meer
 
VNG: Duidelijkheid nodig bij aanpak online aangejaagde ordeverstoringen
Openbare orde en veiligheid

Er is meer duidelijkheid nodig over de rollen en bevoegdheden bij de aanpak van online aangejaagde ordeverstoringen. Dat is de kern van de boodschap van het position paper dat de VNG opstelde met oog op het rondetafelgesprek 'Online gebiedsverbod' in de Tweede Kamer op 11 april.

Lees meer
 
Aanpak mensenhandel in gemeenten 2023: resultaten onderzoek
Zorg en veiligheid

De VNG liet begin 2023 onderzoek uitvoeren naar de stand van zaken van de lokale en regionale aanpak van mensenhandel. Waar staan gemeenten nu, welke werkbare elementen benoemen ze, welke knelpunten ervaren ze en welke behoeften aan ondersteuning hebben ze? De rapportage is nu beschikbaar.

Lees meer
 
Discussiebijeenkomst over Verenigingsstrategie 2030 (9 mei, online)
Over de VNG

De VNG werkt samen met gemeenten aan de nieuwe Verenigingsstrategie 2030. In deze online bijeenkomst en een bijeenkomst in Amersfoort (op 25 mei, zie hieronder) gaan VNG-directeur Leonard Geluk en VNG-vicevoorzitter Sharon Dijksma met u in gesprek hierover.

Lees meer
 
Discussiebijeenkomst over Verenigingsstrategie 2030 (25 mei, Amersfoort)
Over de VNG

De discussie over de Verenigingsstrategie 2030 wordt gevoerd in het licht van de grote uitdagingen op dit moment, zoals de klimaat- en energiecrisis, de stikstofproblematiek, de crisis in de opvang en huisvesting van asielzoekers en de schaarste aan arbeid, ruimte en grondstoffen.
Bij gemeenten komt alles samen. Hoe komen we als overheid in de topvorm die nodig is om de transities te sturen? Welke rol past gemeenten? De Verenigingsstrategie 2030 analyseert wat hiervoor nodig is.

Lees meer
 
Terugblik VNG-bestuursvergadering 21 april
Over de VNG

De bestuursvergadering werd geopend met een actueel thema: het principeakkoord over de Hervormingsagenda Jeugd. Verder besprak het VNG-bestuur de aanstaande Voorjaarsnota van het kabinet en de bestuurlijke afspraken over de hoge (ggz-)instroom in de Wlz (in relatie to de Wmo).

Lees meer
 
 

 

Moties gemeenteraden

 

Bekijk de aangenomen moties die gemeenten naar de VNG stuurden. (Recentelijk o.a. over het niveau van bescherming van wolven, het gedoogbesluit garnalenvisserij, en inzet van statiegeld om zwerfafval te voorkomen.)

Bekijk de moties op de VNG-website


vng.nl
Twitter   Linkedin   Youtube  
Dit bericht is verzonden door de VNG.
Lees onze proclaimer.