Huisartsen gevraagd voor onderzoek LUMC. |
Het toenemende aantal patiënten met psychosociale problemen bij de huisarts zorgt voor uitdagingen voor de huisarts qua tijd, kennis en samenwerking. Huisartsen voelen zich verantwoordelijk ten aanzien van patiënten met gecombineerde problemen, maar dat wordt als (te) belastend ervaren. Met dit kwalitatieve onderzoek dragen we bij aan het oplossen van bovenstaande knelpunten in de huisartspraktijk door te onderzoeken hoe huisartsen vervolgstappen nemen in de behandeling van patiënten met gecombineerde problemen in een context gekenmerkt door hoge werkdruk.
Doelstellingen onderzoek:
- Inzicht krijgen in hoe huisartsen vervolgstappen in de behandeling bepalen in de gezondheidsbevordering van patiënten met gecombineerde problemen in een context gekenmerkt door hoge werkdruk en grote diversiteit op sociaaleconomisch en cultureel gebied.
- In kaart brengen welke patiëntkenmerken door huisartsen worden gezien als beschermende- en risicofactoren ten aanzien van de kwetsbaarheid van patiënten.
- Onderzoeken hoe huisartsen verantwoordelijkheid nemen, voor welke patiënten zij dit doen en op basis van welke kenmerken.
Voordelen meedoen:
- Help om de zorg voor mensen met gecombineerde problemen verbeteren.
- Draag bij aan het voorkomen van herhaaldelijk bezoek van patiënten, gevoel van onmacht bij de huisarts over problemen en diagnoses van patiënten met gecombineerde problemen en het veelvuldig doorverwijzen van patiënten.
- Voorkomen van onbegrip tussen huisarts en patiënt.
- Krijg spiegelinformatie van de onderzoeker.
- De bevindingen uit dit onderzoek kunnen gebruikt worden in aanbevelingen aan partijen als de landelijke overheid, gemeente en verzekeraar rondom de rol, werkdruk en verantwoordelijkheid van huisartsen.
Wat meedoen inhoudt:
- Neem deel aan een vignet interview (1 uur).
- Ga in gesprek over wie jij bent als huisarts en hoe jij vervolgstappen bepaalt in de behandeling van patiënten met gecombineerde problemen.
Aanmelden of aanvullende informatie?
Voor meer informatie of om u aan te melden kunt u contact opnemen met promotieonderzoeker Fia van Heteren: f.van_heteren@lumc.nl |
|
|
|