Sims 0: geen recht op basisverzekerde voetzorg. Hoe leg je dit uit? |
Iedereen heeft het weleens meegemaakt: u screent de voeten van een diabetespatiënt. Er is geen sprake van neuropathie en geen sprake van perifeer arterieel vaatlijden. Fijn! Dat betekent een Sims 0, en dus géén verhoogd risico op ulcera en/of amputaties. En toch is deze positieve uitkomst niet altijd positief voor de patiënt zelf, die had gehoopt op een verwijzing naar de podotherapeut om zorg te kunnen ontvangen vanuit de basisverzekering.
Voor u het weet belandt u in een discussie met de patiënt. Welke tips en tricks kunt u toepassen in de praktijk om uw communicatie richting de patiënt te verbeteren en draagvlak te creëren voor de Sims 0 classificatie? Diabetespodotherapeut Roy Wisselink van Voetencentrum Wender vertelt hoe hij dit aanpakt.
“Gefeliciteerd, ik heb goed nieuws! Uw voeten zijn in zo’n goede conditie dat u geen vergoeding voor uw voetzorg krijgt.” Het klinkt wat flauw, maar dit is iets wat ik vaak zeg tegen een Sims 0 patiënt. Door er direct een positieve draai aan te geven, zijn veel patiënten verrast en begrijpen ze dat de uitkomst dus positief is. “Dit betekent dat als u graag voetzorg wilt ontvangen, dit voor uw eigen portemonnee is net als wanneer u de kapper bezoekt.”
Uiteraard is niet iedere patiënt hier ontvankelijk voor, maar het heeft mijzelf verbaasd hoeveel mensen met een glimlach de praktijk verlaten na zo’n positief einde van het consult. Indien dat niet werkt, probeer ik de mensen mee te nemen in wáárom het systeem zo in elkaar steekt.
Zo vraag ik aan een patiënt zónder neuropathie en zónder vaatlijden: “Als u meerdere likdoorns onder uw voet heeft, wat gebeurt er dan?” Meestal is het antwoord dat ze pijn krijgen en er dus wat aan willen laten doen. En als ze dit zelf niet invullen, dan leg ik dat uit. De clue van het verhaal in deze is dus dat er pijn optreedt, dus de alarmsignalen nog werken. Hierdoor ontstaat er een prikkel om actie te ondernemen, waardoor je uiteindelijk je voet wel gaat ontlasten. Het is vrijwel onmogelijk om, terwijl je pijn voelt, dusdanig ver door te gaan dat je een wond aan je voeten oploopt. En dat betekent dat een diabetespatiënt zonder neuropathie en zonder vaatlijden, een even groot risico heeft op het ontwikkelen van een ulcus als een patiënt zonder diabetes. En de patiënt zonder diabetes krijgt eveneens geen voetzorg vergoed.
Mocht ondanks een positieve benadering en een inhoudelijke uitleg er nog steeds weerstand en/of onbegrip zijn, dan kan het altijd helpen om de patiënt voor een second opinion te laten gaan.
|
|
|
|
|