Naar aanleiding van een recent incident nemen we u graag mee in de regionale transmurale afspraken (RTA’s) omtrent CVA (Cerebro Vasculair Accident). In onze regio voeren wij ander beleid dan landelijk in de NHG-standaard en de NTS staat vermeld. Het is daarom belangrijk om als zorgverlener goed op de hoogte te zijn van de RTA’s in onze regio.
Klik hier om naar onze website te gaan voor de RTA CVA/TIA en ook alle andere beschikbare RTA’s in onze regio.
In onze huidige RTA dienen CVA-patiënten tot 24 uur na ontstaan van klachten nog met U1-urgentie per ambulance naar het ziekenhuis gestuurd te worden. Op de SEH vindt beoordeling plaats of een intraveneuze of intra-arteriële behandeling mogelijk is.
Let op: binnen het NTS en de NHG-standaard is nog steeds het afkappunt 12 uur. Na 12 uur worden CVA klachten als U2 getrieerd. Dit kan vooralsnog niet gewijzigd worden omdat onze regionale aanpak nog geen landelijke consensus heeft. In onze regio dient u als zorgverlener dus zelf bij de triage de urgentie op te hogen van U2 naar U1.
Indien de ambulanceverpleegkundige een TIA-beeld constateert, zal deze zelf overleggen met de neuroloog. Hierbij kan het zijn dat de patiënt op de TIA-poli gezien zal worden. In dat laatste geval zal de ambulanceverpleegkundige contact met u opnemen met een overdracht en verzoek verwijzing naar de TIA-poli. De ambulanceverpleegkundige kan zijn beoordeling digitaal naar u (alleen overdag naar de eigen huisarts of waarnemer, niet naar de HAP) doorsturen, verzoek hier ook om als de ambulanceverpleegkundige u telefonisch contacteert.
In het schema hieronder ziet u de route met de verschillende opties die in het RTA genoemd zijn. Meer informatie over de RTA is te vinden op de website Hadoks.nl en HaagseVaten.nl.
De belangrijkste boodschap: CVA symptomen waar de patiënten mee wakker wordt of klachten < 24 uur oud à bel een ambulance met U1 urgentie.
|