Leren van een incident: huidlijm in oog. |
Tijdens een consult behandelde een huisarts op een van onze posten een patiënt met een oogwond. Hierbij was het nodig om de wond te lijmen met huidlijm. Hierbij kwam een deel van de lijm in het oog terecht. Omdat de dienstdoende huisarts merkte dat er onduidelijkheid leeft over het verwijderen van huidlijm van het oog, heeft deze een casus beschreven van de situatie, en de behandeling.
"Het is weekend en 03.00 uur wanneer er een jongeman (patiënt) zich via de ambulance presenteert op de huisartsenpost: snijverwonding aan het rechter ooglid na een val van de fiets. Volgens de ambulanceverpleegkundige een hechtindicatie.
Patiënt heeft een blanco voorgeschiedenis. Hij heeft alcohol gedronken die avond. De anamnese, onderzoek en beleid mbt trauma wordt hier niet verder uitgewerkt. Bij lichamelijk onderzoek wordt inderdaad een snijwond aan het rechter ooglid van + 7mm, iets wijkend, gezien. Deze behoeft niet gehecht te worden en lijmen lijkt voldoende.
Patiënt wordt gepositioneerd: hoofdeinde wat lager, hoofd wat gekanteld opzij en gaasje bij het oog. Op de post is Dermabond Flex aanwezig en wordt hiervoor gebruikt. Echter wegens onverwachte beweging van patiënt komt er onverhoopt lijm in het rechter oog, plakken de oogwimpers aan elkaar. De tragere reactie van het oog dichtknipperen bij alcoholgebruik is niet helpend. Helaas komt er lijm in zijn oog."
Wat nu?
"Bijsluiter bekeken:
Dermabond mag niet aan het oog aangebracht worden. Mocht het hechtmiddel per ongeluk in aanraking komen met het oog, spoel het oog dan zorgvuldig met veel water of zoutoplossing. Als er nog hechtmiddel aan het oog blijft vastplakken smeer er dan een oogzalf op om de hechtstof los te maken en haal er een oogarts bij.
Ik heb het oog direct met zoutwateroplossing gespoeld en de korstjes met een pincet verwijderd. Voor mij was vervolgens onduidelijk welke oogzalf bedoeld werd. Een “google search” leverde niet direct aanvullende informatie op. Daarop heb ik de dienstdoend oogarts van het HagaZiekenhuis gebeld. Ook voor hem was het onduidelijk. Hij adviseerde te spoelen met NACL lauwwarm compres en de korstjes te verwijderen met een pincet. Vervolgens is het advies om te controleren met fluoresceïne en indien er tekenen zijn van cornea erosie, chlooramfenicol voorschrijven. Indien er geen tekenen zijn van erosie, dan geen chlooramfenicol en expectatief beleid. Wanneer de patiënt overdacht nog klachten zou hebben, werd contact met de oogarts geadviseerd.
Met bovenstaande beleid heb ik alle stukjes weg gekregen, zonder corneaschade. Helaas wel wat wimpers meegetrokken. Als nazorg de dag erna patiënt gebeld en het ging goed met hem. Hij had begrip voor het feit dat hij even met minder wimpers liep.
Als ik de casus bespreek met collega’s hoor ik van een collega dat vaseline, of vette oogzalf, bijdragend kan zijn. Ook kan aceton (nagellakremover) helpen. Uit een steekproefsgewijze rondvraag bij collega huisartsen blijkt dat dit voor velen ook onbekend is. Ik heb daarom proef op de som genomen: Dermabond huidlijm op plastic en mijn hand gedaan. Direct vaseline gebruik en dit geeft inderdaad verzachting. Lijmresten lossen niet op, maar zijn soepeler te verplaatsen. Met nagellakremover lost het lijm gedeeltelijk op. Wel blijven er nog wat glasachtige resten zitten, welke goed weg te vegen zijn."
Take home message
"Een goede positie van het lichaam is belangrijk. Bij gebruik van huidlijm in de buurt van de ogen: sluit de ogen, dek het oog af met een gaasje en plaats vaseline rondom het oog (mechanische barrière). Zorg ervoor dat de wond lager gepositioneerd is dan het oog zelf.
Vul de lijmstift met een normale proportie zodat het lijmstiften soepel gaat. Te weinig geeft risico tot ongecontroleerd bijknijpen met het risico op teveel huidlijm. Daarbij weer risico op lekkage." |
|
|
|