Wat te doen bij een U2 een half uur voor einde van de dienst. |
Naar aanleiding van een casus eerder die heeft plaatsgevonden, willen wij graag een inkijk geven in hoe om te gaan met een U2 in het laatste uur van de dienst.
De casus betreft een dame van eind 60 die hevig benauwd is. In de panieksetting is 112 gebeld en er is een ambulance op afgestuurd.
De ambulance verpleegkundige treft een hevig benauwde vrouw aan met een saturatie van 60%. Hierop is er gestart met zuurstof via een non-rebreathing masker met 15 Liter/min zuurstof. Uit het verhaal blijkt dat mevrouw een gemetastaseerde maligniteit heeft, en dat er geen actieve behandeling meer mogelijk is. Hierop besluit de ambulance verpleegkundige contact op te nemen met de HAP met verzoek deze patiënt te komen beoordelen en een beleid te maken voor deze terminaal zieke dame.
Door de HAP wordt er een U2-visite uitgegeven. Inmiddels is het een half uur voor einde dienst. De telefoonarts geeft aan dat de visite gereden moet worden. De visite-arts besluit contact te leggen met de nachtdienst zodat die deze patiënt gaat zien, en gaat zelf geen visite rijden. Dit wordt niet teruggekoppeld aan de ambulance. Tegen middernacht belt de ambulance verpleegkundige op met de vraag wanneer de huisarts komt, want de zuurstof is bijna op. De nachtdienst heeft uiteindelijk mevrouw beoordeeld en morfine en midazolam toegediend. Nog geen half uur later is mevrouw overleden.
Bij het lezen van bovenstaande casus zullen er genoeg huisartsen denken: waarom is er zuurstof gestart, waarom wordt er niet gelijk morfine en/of midazolam toegediend? Dit gebeurt niet om de simpele reden dat een ambulance verpleegkundige met protocollen/ABCDE-methodiek werkt. In deze casus is er een bedreiging in de B, waarvoor zuurstof gestart wordt. Eenmaal gestart mag een ambulance verpleegkundige deze alleen staken indien er herstel van vitale functies plaats heeft gevonden. Uiteraard verwacht je in deze casus geen herstel hiervan. Morfine en/of midazolam mag protocollair niet gegeven worden voor deze benauwdheid. Dit valt allemaal buiten de bevoegdheden van een ambulance verpleegkundige. De ambulance verpleegkundige kan in dit geval de HAP verzoeken een plan te maken en zal moeten wachten tot de huisarts ter plaatse is. In de tussentijd is deze high care ambulance niet inzetbaar voor andere ritten.
Als we de casus van de huisartsen-kant kijken, dan zullen zich genoeg huisartsen afvragen waarom de visite niet gereden is door de avonddienst. De afspraak is dat een visite gereden moet kunnen worden binnen de triagetijd. Uiteraard kun je dan zeggen dat de nachtdienst, als die gelijk rijdt, het binnen de triagetijd kan halen. Maar stel er komt een andere U2- of U1-visite om middernacht, dan wordt de collega met een probleem opgezadeld.
Mocht het maken van overuren hierin een discussiepunt zijn, weet dan dat de gemaakte overuren gedeclareerd kunnen worden bij Hadoks.
Bedenk in dit soort casussen hoe het zou zijn als u zelf de hulpdienst moet bellen wanneer uw naaste zich in deze situatie bevindt. Voorop staat dat hier zo snel mogelijk de juiste hulpverlener aan bed moet staan. In dit geval is dat de huisarts en niet een ambulance verpleegkundige. Indien de dienstdoende huisarts inschat dat de visite met een hogere urgentie gereden moet worden dan er uit de triage kwam, dan kan de urgentie opgeschaald worden. En last but not least: bedenk wat de mogelijkheden en/of onmogelijkheden van de ketenpartner zijn die al ter plaatse is.
We moeten het met zijn allen doen, en elkaar hier in (onder)steunen. |
|
|
|