Nieuwsbrief winter 2022 | Literatuurgeschiedenis.org
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌
     

Literatuurgeschiedenis.org      

 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌
Lees online
Nieuwsbrief
Literatuurgeschiedenis.org winter 2022





Ontdek de nieuwe pagina’s
De afgelopen maanden is de website uitgebreid met nieuwe pagina’s over uiteenlopende literaire werken, auteurs en onderwerpen. Bijvoorbeeld over Het smelt van Lize Spit (2016), Habitus van Radna Fabias (2018), Âtman van Leo Ferrier (1968), Aan den Rijn van Elias Annes Borger (1821), Gesprek op den Drachenfels van Jacob Geel (1835) en Een huwelijk in Indië van Mina Kruseman (1873).

Verder publiceerden we pagina’s over schrijvers als Manon Uphoff, Erich Zielinski, P.A. Daum en Annie Foore. En over onderwerpen als leescultuur in de 17e eeuw, rampenliteratuur in de 19e eeuw en jeugdliteratuur uit Suriname. Een deel van de nieuwe pagina’s is tot stand gekomen i.s.m. Fixdit, een initiatief om meer aandacht aan diversiteit in literatuur te geven.

Tot slot zijn er thematische overzichtspagina’s gemaakt voor pagina’s over literatuur uit en over voormalig Nederlands-Indië en over Surinaamse en Caribische literatuur.

Gerard Dou, Lezende oude vrouw, ca. 1631-1632, collectie Rijksmuseum Amsterdam

Jaarverslag 2021






Literaire canon
Bijdrage door Lieke van Deinsen: “Het kan u moeilijk zijn ontgaan, begin oktober werden de resultaten van de nieuwe canonenquête gepresenteerd. Bijna 2000 ‘professionele lezers en liefhebbers’ uit alle hoeken van het Nederlandse taalgebied spraken zich uit over de aard en inhoud van de Nederlandse literaire canon.

In de mediastorm die – met name in Nederland – volgde op de bekendmaking ging de aandacht vooral uit naar de auteurs in de lijstjes (de teneur: té dood, té wit, té mannelijk). Daarmee dreigt de aandacht te worden onttrokken van de meer optimistische geluiden. Zo hebben docenten Nederlands en masse hun stem laten horen en vindt een overweldigende meerderheid (bijna 80% van alle respondenten) dat (fragmenten van) literaire klassiekers en literatuurgeschiedenis een plaats verdienen in alle richtingen van het middelbaar onderwijs.

Laten we dit zien als een warme aanmoediging om literair erfgoed – in alle verscheidenheid – zo toegankelijk mogelijk te maken voor nieuwe generaties, via platforms als Literatuurgeschiedenis.org."
www.literatuurgeschiedenis.org
Heb je deze mail doorgestuurd gekregen en wil je op hoogte blijven van nieuwe ontwikkelingen rond literatuurgeschiedenis.org?
Dan kun je je
hier aanmelden voor de nieuwsbrief.
Wil je deze nieuwsbrief niet langer ontvangen, dan kun je een mailtje sturen naar
redactie@literatuurgeschiedenis.org onder vermelding van "afmelding nieuwsbrief".