Vastgoednieuws van Hoek en Blok
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌
Rust en ruimte om te ondernemen Lees online
  |  Afmelden
Hoek en Blok
Vastgoednieuws
Kantoorpanden verplicht energielabel C te dragen
Optie voor btw-belaste levering? Dekking gewenst!

IMC partner in Zakelijk Energieloket BAR
Kantoorpanden verplicht energielabel C te dragen
 
Eerder hebben we in onze vastgoednieuwsbrief van november 2021 informatie verstrekt over het verplichte energielabel C voor kantoorgebouwen. Aangezien de deadline nadert hebben we nog een reminder opgenomen in deze nieuwsbrief.
 
Kantoorgebouwen die groter zijn dan 100m
2 worden vanaf 1 januari 2023 verplicht een Energie Prestatie Advies Utiliteit (EPA-U certificaat) te bezitten. Dit energielabel voor kantoren staat beter bekend als energielabel A tot en met G. Bedrijven moeten vanaf 2023 kunnen aantonen dat hun kantoorpanden minstens energielabel C hebben. Als er niet voldaan wordt aan dit label zal het kantoorpand niet meer gebruikt mogen worden voor de functie die het nu heeft en kan dit zelfs resulteren in een fikse boete. Ook financiële instellingen zullen zich aan deze richtlijn houden waardoor het bijvoorbeeld niet meer mogelijk is een hypotheek op het pand aan te vragen.
 
Er geldt een aantal uitzonderingen op de verplichting voor energielabel C bij kantoorpanden:

  • Het gedeelte van het pand dat gebruikt wordt voor kantoorfuncties is wat betreft de oppervlakte niet meer dan 50% van de totale oppervlakte van het gebouw.
  • De oppervlakte van het pand dat gebruikt wordt voor kantoorfuncties is minder dan 100m2.
  • Het pand betreft een monument zoals bedoeld in de Erfgoedwet of aangegeven in provinciale of gemeentelijke verordeningen.
  • Het betreft een kantoorpand dat slechts voor hoogstens twee jaar gebruikt wordt.
  • Het betreft een kantoorpand dat onteigend wordt of aangekocht in het kader van de Onteigeningswet.
  • Het desbetreffende kantoorpand gebruikt geen energie om het binnenklimaat te regelen.
  • De maatregelen die moeten worden genomen om energielabel C te behalen hebben een terugverdientijd van meer dan 10 jaar.
Nadat is vastgesteld welk energielabel van toepassing is op het desbetreffende kantoorpand kunnen acties nodig zijn om enerzijds energielabel C te behalen of anderzijds het energielabel te verbeteren. Investeringen die invloed hebben op dit energievraagstuk kunnen vragen en onzekerheden met zich meebrengen. De specialisten van Hoek en Blok staan met hun ervaring klaar voor jouw vragen. Hierbij kan het gaan om financieringsaanvragen, haalbaarheid en begeleiding.
 
Neem hiervoor contact op met Julian Pieper of Rens Gamers (0184 49 68 00).
Beschikbaarheid bijbehorende subsidies
Optie voor btw-belaste levering? Dekking gewenst!
 

De levering van een onroerende zaak, die al minstens twee jaar in gebruik is, is in beginsel vrijgesteld van omzetbelasting. Deze vrijgestelde levering heeft gevolgen voor de verkoper als de onroerende zaak zich nog in de herzieningsperiode bevindt. De verkoper zal dan (een deel van) de omzetbelasting die hij bij de bouw of aankoop van de onroerende zaak in aftrek heeft gebracht verschuldigd worden en op aangifte moeten voldoen.

Deze herziene omzetbelasting zal hij vervolgens door middel van verhoging van de koopsom doorberekenen aan zijn koper. Omdat omzetbelasting tussen ondernemers die belaste prestaties verrichten niet behoort te cumuleren bestaat de mogelijkheid dat verkoper en koper gezamenlijk kiezen voor een met omzetbelasting belaste levering van de onroerende zaak. Daarvoor is noodzakelijk dat de koper verklaart dat hij de onroerende zaak zowel in het boekjaar van aankoop als in het daaropvolgende boekjaar voor 90% of meer gaat gebruiken voor met omzetbelasting belaste prestaties.

Deze verklaring wordt in de meeste gevallen opgenomen in de leveringsakte. Levert de koper de onroerende zaak binnen deze referentieperiode door aan een ander, dan dient hij daarvan binnen vier weken zowel de verkoper als de belastingdienst op de hoogte te stellen. Dat dit voor de verkoper gevolgen kan hebben blijkt wel uit een casus die we je graag voorleggen.

Bekijk hier de casus
IMC partner in Zakelijk Energieloket BAR
 
De gemeenten Barendrecht, Albrandswaard en Ridderkerk (BAR) streven naar een CO2 neutrale en circulaire economie in 2050. Dat houdt de gemeenten ook in de toekomst aantrekkelijk om er te wonen en werken. Het jaar 2050 lijkt ver weg, maar er moeten nog enorme stappen gezet worden. Niet alleen door de gemeenten zelf, maar ook door bewoners, ondernemers en maatschappelijke organisaties. Om jou als ondernemer en maatschappelijke organisaties in de gemeenten te helpen met het zetten van die stappen, komt er vanaf eind oktober 2022 een online Zakelijk Energieloket.

Jij en maatschappelijke organisaties vinden daar informatie over het verduurzamen van vastgoed, jullie stellen daar je vragen en kunnen daar een afspraak inplannen voor een gratis persoonlijk intakegesprek op de bedrijfslocatie.
Meer over het online Zakelijk Energieloket
Contact
communicatie@hoekenblok.nl
www.hoekenblok.nl
Facebook   Instagram   Linkedin
Sliedrecht
Stationspark 625
3364 DA Sliedrecht
+31 184 49 68 00
Barendrecht
Tuindersweg 22
2991 LR Barendrecht
+31 180 64 54 64