Nieuws van Hoek en Blok
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌
Rust en ruimte om te ondernemen Lees online
  |  Afmelden
Hoek en Blok
in deze nieuwsbrief
Belang van een goede exit-strategie
Impact van het pensioenakkoord op jouw bedrijf 
Vermogensstructurering voor de DGA
Het dreigende gevaar van cybercriminelen
Waarde creëren met verduurzaming van je bedrijfspand

Kabinet past Wetsvoorstel vastgoedaandelentransacties aan. Actie vereist?! 
Special - Miljoenennota 2024
Belang van een goede exit-strategie
 
Iedere ondernemer weet dat het starten van een bedrijf niet eenvoudig is. Het overdragen van een eigen onderneming, na het jarenlang zorgvuldig opbouwen en realisatie van een mooie groei, is minstens zo’n grote uitdaging. Alleen het tijdstip van overdracht kan al tot hoofdbrekens leiden. Bestaat er zoiets als het juiste moment om te stoppen en zo ja; hoe bepaal je dat?

Met een zorgvuldig voorbereidde ‘exit-strategie’ regisseer je de overdracht van je eigen onderneming, wordt de continuïteit van het bedrijf gewaarborgd én bereid je, jezelf voor op een nieuwe fase in je leven. In deze blog beschrijven we de belangrijkste overwegingen bij het ontwikkelen van een effectieve exit-strategie voor mkb-ondernemers en geven we een overzicht van de te nemen stappen.
Naar de exit-strategie
Impact van het pensioenakkoord op jouw bedrijf 
 
Het Nederlandse pensioenstelsel ziet er sinds 1 juli 2023 totaal anders uit. Toen is namelijk de Wet toekomst pensioenen (Wtp) in werking getreden. Deze wet heeft voor iedereen een flinke impact, zowel voor werkgevers als medewerkers.  

Welk effect precies, is afhankelijk van een aantal factoren. Is jouw bedrijf verplicht aangesloten bij een bedrijfstakpensioenfonds? Dan zijn de sociale partners verantwoordelijk voor het samenstellen van een nieuwe regeling die aansluit bij de nieuwe wet. Deze pensioenregeling is vervolgens van toepassing voor al jouw medewerkers. Ben jij vrijwillig aangesloten bij een bedrijfstakpensioenfonds of loopt de pensioenregeling via een verzekeraar of een Premie Pensioen Instelling (PPI)? Dan ben jij als werkgever zelf verantwoordelijk voor het vaststellen van een nieuwe regeling.  

Welke situatie ook van toepassing is: het invoeren van de Wtp heeft hoe dan ook gevolgen voor jouw onderneming. In deze whitepaper van QuatroHR lees je meer over de details van de nieuwe wet én ontdek je welke mogelijke impact de wet heeft op jouw bedrijf.  
Naar de whitepaper
Vermogensstructurering voor de DGA
 
Vermogensstructurering betekent het fiscaal optimaal verdelen van kapitaal tussen privé en de bv zonder dat er onnodig extra risico wordt toegevoegd. Dit vereist een op maat gemaakte aanpak voor elke situatie. In deze whitepaper lichten we een aantal aandachtspunten uit.


Naar de whitepaper
Het dreigende gevaar van cybercriminelen
 
In een recent artikel gepubliceerd door het AD, getiteld “Hondsbrutaal en agressief: Russische hackers eisen vaak miljoen euro van Nederlandse bedrijven” wordt een alarmerende trend belicht. In de afgelopen jaren hebben cybercriminelen afkomstig uit zowel Rusland als China aanzienlijk hogere geldbedragen geëist van Nederlandse bedrijven die slachtoffer zijn geworden van cyberaanvallen.

In bepaalde bedrijfssectoren zijn deze bedragen zelfs gestegen tot boven de miljoen euro, wat een verontrustende toename is vergeleken met slechts twee jaar geleden. Recentelijke gevallen, zoals dat van de KNVB, die losgeld heeft betaald, suggereren dat de situatie steeds zorgwekkender wordt. Experts op het gebied van cybersecurity waarschuwen voor de groeiende dreiging van cyberaanvallen en benadrukken de noodzaak voor bedrijven om zich grondig voor te bereiden op dergelijke bedreigingen.

Deze verontrustende trend in cyberaanvallen heeft geleid tot grotere aandacht voor maatregelen zoals NIS2, oftewel de tweede Europese richtlijn over netwerk- en informatiebeveiliging. Maar wat is de relatie tussen NIS2 en de dreiging die in het AD-artikel wordt beschreven?
Lees hier verder
Waarde creëren met verduurzaming van je bedrijfspand
 
Duurzaamheid is een begrip dat ook voor veel ondernemers in het mkb actueel is. In sommige gevallen is het nog onduidelijk wat je als ondernemer met duurzaamheid kunt of moet doen, maar dat het gevolgen voor je bedrijf heeft is bijna zeker. Tijdens de relatieavond van Hoek en Blok op maandag 13 november geven we een workshop over waardecreatie met duurzaamheid: subsidiemogelijkheden voor verduurzaming van je bedrijfspand en de impact op de waarde van je bedrijf.
 
Duurzaamheid en kansen
Een bedrijfspand of productielocatie verduurzamen kan op verschillende manieren. Er zijn verschillende subsidies gericht op de verduurzaming van vastgoed beschikbaar. Een bekend voorbeeld om vastgoed te verduurzamen is door gebruik te maken van groene energie, bijvoorbeeld door zonnepanelen aan te leggen waarvoor de afgelopen jaren al verschillende subsidies zijn geweest. Dit is echter niet de enige manier om een bedrijfspand of productielocatie te verduurzamen. Ook voor andere maatregelen zijn subsidies mogelijk. Voorbeelden van subsidies zijn: de Energie-Investeringsaftrek (EIA) voor ondernemers die investeren in energiezuinige technieken en duurzame energie, of Milieu-Investeringsaftrek (MIA) voor milieuvriendelijke investeringen in onder andere duurzame gebouwen en emissiereductie. Op deze manier kunnen duurzame investeringen een stuk aantrekkelijker worden. In de workshop zullen experts van IMC hier meer over vertellen.
 
Wat deze duurzame investeringen nóg aantrekkelijker maakt is het feit dat het niet alleen een gevolg heeft voor de exploitatie van je bedrijf, maar ook voor de waarde van je bedrijf. Volgens onderzoek van Bain & Company, vormt ESG (environmental, social and governance) op dit moment één van de uitgangspunten bij het creëren van waarde. Duurzaamheid en waardecreatie gaan dus goed samen, bijvoorbeeld doordat consumenten en werknemers steeds meer waarde hechten aan duurzaamheid. Dit kan dan weer bijdragen aan een positieve reputatie van een bedrijf. Hier liggen dus kansen. De specialisten van onze corporate finance afdeling zullen dit verder toelichten.
 
Kom naar de relatieavond en leer meer
Wil jij meer leren over hoe je zo’n win-winsituatie kunt creëren? Schrijf je dan in voor de workshop ‘Waardecreatie met duurzaamheid’ op onze relatieavond  van maandag 13 november in Landvast Alblasserdam. Geïnteresseerd, maar kun je niet aanwezig zijn? Neem dan contact op met je relatiebeheerder om te ontdekken wat we met onze brede dienstverlening voor je kunnen betekenen.

Aanmelden relatieavond 
Kabinet past Wetsvoorstel vastgoedaandelentransacties aan. Actie vereist?!
 
In de btw is het uitgangspunt dat er 21% btw verschuldigd is door de verkoper bij de levering van nieuwe onroerende zaken. De verkrijging van bestaande onroerende zaken door de koper wordt in de regel met 10,4% overdrachtsbelasting belast. Het is echter mogelijk om nieuwe onroerende zaken via een aandelentransactie over te dragen (in plaats van via een directe levering van de onroerende zaak) waarbij noch btw, noch overdrachtsbelasting verschuldigd is.

In de praktijk gebruiken belastingplichtigen deze belastingbesparende structuur om de belastingdruk te verlagen bij de aankoop van nieuwe onroerende zaken. Om dit ongelijke speelveld op te heffen en deze belastingbesparende constructie te bestrijden, heeft het kabinet begin dit jaar het Wetsvoorstel vastgoedaandelentransacties gelanceerd. Het voorstel is om de vrijstelling om samenloop van heffing van zowel btw als overdrachtsbelasting te voorkomen (de zogenaamde samenloopvrijstelling) zodanig te wijzigen dat in ieder geval heffing van overdrachtsbelasting plaatsvindt bij de verkrijging van nieuwe onroerende zaken via een (kwalificerend) aandelenbelang.
Lees hier verder
Special - Miljoenennota 2024
 
Het kabinet presenteerde op Prinsjesdag 2023 de Miljoenennota 2024 en dus ook het Belastingplan 2024.

Deze special bevat voorstellen van het kabinet die de komende periode in het parlement worden behandeld. De voorgestelde maatregelen treden per 1 januari 2024 in werking, tenzij anders is vermeld.

Naar de special
Hoe ervaar jij de dienstverlening van Hoek en Blok?
Schrijf een review!
Meld je aan met je Google-account en schrijf de review. Zijn wij enorm mee geholpen.
Schrijf hier de review
Agenda
11
okt
 
Hoek en Blok Student- en Startersdag
De Hoek en Blok Studenten- en Startersdag is voor studenten en starters die zich aan het oriënteren zijn op een leuke en leerzame stage- of werkplek.

Klik hier voor meer informatie.
26
okt
 
Ondernemerscollege Arbeidsrechtelijke gevolgen inhuur ZZP'ers
Tijdens dit ondernemerscollege word je in enkele uren bijgepraat over de recente ontwikkelingen, de eventuele risico’s en de gevolgen bij de inhuur van ZZP’ers. 


Klik hier voor meer informatie en aanmelden.
13
nov
 
Relatieavond Hoek en Blok
Wij nodigen je samen met je partner van harte uit bij Cultureel centrum Landvast in Alblasserdam, Haven 4. 

Klik hier voor meer informatie en aanmelden
30
nov
 
Ondernemerscollege Transformeer jouw bedrijf naar duurzaamheid
Praktische tips van onze duurzaamheidsadviseurs en gastspreker Lisanne Addink van Coffee Based


Klik hier voor meer informatie en aanmelden.
29&5
Jan
 
Ondernemerscollege Balanslezen
Hoe zat het ook alweer met mijn reserves? Hoe gaat het nu eigenlijk met mijn onderneming?

In twee halve dagen (29 januari en 5 februari) doe je voldoende kennis op om uit de balans en de winst- en verliesrekening nuttige informatie te halen.
Klik hier voor meer informatie en aanmelden.
 
Contact
communicatie@hoekenblok.nl
www.hoekenblok.nl
Facebook   Instagram   Linkedin
Sliedrecht
Stationspark 625
3364 DA Sliedrecht
+31 184 49 68 00
Barendrecht
Tuindersweg 22
2991 LR Barendrecht
+31 180 64 54 64