Het Stedelijk Museum Amsterdam is dé plek waar iedereen moderne en hedendaagse kunst en vormgeving kan ontdekken en beleven.
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌
Bekijk online
 
Stedelijk Museum
 
Nieuwsbrief
 
laatste week surinaamse school
mis het niet – t/m 11 juli

Heb je de tentoonstelling Surinaamse School. Schilderkunst van Paramaribo tot Amsterdam nog niet kunnen zien? Plan dan snel je bezoek aan het Stedelijk want de tentoonstelling is nog maar één week te zien. Kleurrijk, afwisselend, spiritueel en politiek; Surinaamse School is een viering van Surinaamse schilderkunst in al haar verscheidenheid en diepgang.

"een eyeopener van jewelste'
— Het Parool
Met meer dan 100 kunstwerken van 35 kunstenaars neemt Surinaamse School je mee langs de schilderkunst van ca. 1910 tot midden jaren 1980 en de verhalen die eraan ten grondslag liggen; van de verbeelding van de eigen geschiedenis, spiritualiteit en het alledaagse leven tot abstracte experimenten en maatschappelijke veranderingen. Een aantal werken uit de tentoonstelling zullen worden verworven voor de collectie en in de toekomst vaker in het museum te zien zijn. Meer info over de tentoonstelling.
Boek je ticket
 
keti koti tour
over Verzet, Vrijheid en winti
Op 1 juli vieren we Keti Koti, de afschaffing van de slavernij. Keti Koti betekent "verbroken ketens" in het Surinaams (Sranantongo). In de tentoonstelling Surinaamse School, is te zien hoe kunstenaars in de loop der tijd veel van de thema's en onderwerpen waar Keti Koti voor staat hebben verbeeld. Bart Krieger, gastcurator van de tentoonstelling, en Marian Markelo (Winti-priesteres), nemen je mee langs de indrukwekkende verhalen over vrijheid, verzet en... Winti.
Bekijk
 
van huiskamer naar museum
bruikleengevers over hun favoriete werken
Kunstenaars, familie, vrienden, bewonderaars en verzamelaars maakten de tentoonstelling Surinaamse School mogelijk. Zonder de genereuze bijdrage van de vele bruikleengevers uit Suriname en Nederland was het Stedelijk niet gelukt om zo’n indrukwekkende selectie van werken bijeen te brengen. In deze serie gaan we naar de ateliers en huiskamers waar de schilderijen gewoonlijk aan de muur hangen en delen de bruikleengevers hun verhalen, herinneringen en liefde voor het werk. We trappen deze vijfdelige serie af met kunstenaar en bruikleengever Wilgo Elshot.
Lees
 
Podcast
de kunst-geschiedenisles
die je nooit hebt gehad
Bij de tentoonstelling Surinaamse School is de podcastserie Surinaamse School: De kunstgeschiedenisles die je nooit hebt gehad verschenen. In drie afleveringen (The Making Of, Activisme en Spirituele Empowerment) duikt presentator Shay Kreuger met de tentoonstellingsmakers, kunstenaars en andere betrokkenen, in de rijke en levendige geschiedenis van de Surinaamse kunstscene. In Suriname én in Amsterdam. Te beluisteren via Soundcloud, iTunes en Spotify.
Luister via Spotify
 
Nu verkrijgbaar
patta x stedelijk

Samen met Patta vieren we Surinaamse kunst met de release van twee t-shirts geïnspireerd op de Surinaamse School tentoonstelling. Op het zwarte t-shirt prijkt Untitled van René Tosari (400 jaar Verzet en Strijd in Suriname), het witte shirt toont Jules Chin a Foengs werk Chinese slippers. Beide shirts verschijnen in gelimiteerde oplage en zijn in verschillende maten verkrijgbaar in de Museumshop en via Patta (online en in-store). Prijs: € 50,-. Je hebt voor de Museumshop geen tijdslot nodig.

 
Publicatie — nu verkrijgbaar
nola hatterman
geen kunst zonder kunnen
Onlangs is het boek Geen kunst zonder kunnen over kunstenaar Nola Hatterman uitgekomen van Ellen de Vries, onderzoeker en gastcurator van de tentoonstelling Surinaamse School.
Nola Hatterman (1899 – 1984) was afkomstig uit een koloniaal milieu. In de jaren ’30 maakte ze kennis met Surinaamse activisten als Anton de Kom en Otto Huiswoud en sluit ze een bondgenootschap met jonge Surinaamse studenten als Eddy Bruma, Eugène Gessel, Hein Eersel en Jules Sedney. Later verhuist Hatterman naar Suriname om er les te geven en haar vierluik over slavernij en marronage (vluchten uit en verzet tegen slavernij) te voltooien. 
Nola Hattermans engagement en gedurfde thematiek spreken tot de verbeelding. Welke plaats verdient de Hollandse Hatterman in de kunstgeschiedenis van Nederland en Suriname? De publicatie bevat een voorwoord van de oud-president van Suriname Ronald Venetiaan en Rein Wolfs en bijdragen van gastcurator Bart Krieger, Lizzy van Leeuwen, Stephan Sanders, Esther Schreuder, Priscilla Tosari, Marieke Visser, Ellen de Vries (samensteller), Myra Winter en Kitty Zijlmans. De monografie is in de museumwinkel en (online) boekwinkel te koop.
Bestel
 
Ook te zien en te doen:
juli
elke zondag   Families Whatsapp speurtocht Stedelijk BASE
elke zondag   Introductielezing Bruce Nauman (15 min)
9  t/m 11 juli   Performance Julidans: Andreas Hannes Tremble
20 t/m 23 juli   Workshop Blikopener Summer School 2021: Bruce Nauman
t/m 5 sept   Tentoonstelling Charlotte Prodger: SAF05
t/m12 sept   Tentoonstelling Van Thonet tot ‘Dutch Design’. 125 jaar Wonen in het Stedelijk
t/m 19 sept   Tentoonstelling POST/NO/BILLS: We're Out Here
t/m 24 okt   Tentoonstelling Bruce Nauman
 
 
 
Stedelijk Museum
 
Dagelijks 10–18 UUR
 
Plan je bezoek   Nu te zien
 
 
Stedelijk Museum Amsterdam  
Gemeente Amsterdam
 
Partner
BankGiroLoterij
 
Afmelden   Aanmelden   Profiel wijzigen