Je hoeft geen kenner te zijn om van kunst te genieten. Tijdens Meet the Masters maak je kennis met het werk en de ideeën van een kunstenaar in performances, art talks en tentoonstellingen.
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌
Bekijk online
 
Stedelijk Museum
 
Nieuwsbrief
 
Event — 25 maart
Voor het eerst sinds september weer live: Meet the Masters. Het vrijdagavond programma in het Stedelijk waarin je kennis maakt met een invloedrijke kunstenaar of vormgever. In deze editie duiken we in het werk en de ideeën van architect Afaina de Jong. Voor het Stedelijk ontwierp De Jong de tentoonstelling Kirchner en Nolde: Expressionisme. Kolonialisme, die in het najaar van 2021 te zien was. Met haar eigen studio AFARAI ontwerpt ze vanuit een feministisch gedachtegoed, geïnspireerd door artiesten als Solange Knowles en denkers als Audre Lorde. 
" ruimte is niet leeg maar gevuld met sociale relaties en geschiedenis "
Hoe zet ze een theorie als intersectionaliteit om in een concreet design en welke verhalen wil ze vertellen door de manier waarop ze een ruimte ontwerpt? Op vrijdagavond 25 maart (20.00-21.00 uur) gaan we erover met haar in gesprek. Te gast zijn ontwerper Gabriel A. Maher en dichter, schrijver en performer Rachel Rumai. Het programma is samengesteld en wordt gepresenteerd door Mirthe Frese.

De komende maanden op het programma in de Meet the Masters-reeks: ontwerper Sheila Hicks (22 april) en kunstenaar Hito Steyerl (13 mei).
Boek nu
 
Tentoonstelling — t/m 11 april
Laatste weken
remy jungerman
Nog even te zien; het grote overzicht Remy Jungerman: Behind the Forest. Remy Jungerman behoort tot een van de belangrijkste Nederlandse kunstenaars. Jungerman beweegt zich in zijn sculpturen, installaties, panelen, collages en zeefdrukken tussen de Marron-cultuur in Suriname, de Afrikaanse Diaspora en het 20ste-eeuws modernisme. Hij zoekt naar een autonome beeldtaal door abstracte geometrische patronen uit verschillende culturen met elkaar in gesprek te laten gaan. Behind the Forest toont een aantal hoogtepunten uit de afgelopen vijftien jaar, waaronder de installatie Visiting Deities, die ook te zien was tijdens de 58e Biënnale van Venetië, en nieuw werk, speciaal gemaakt voor de tentoonstelling. 
Boek nu
 
Terugkijken
Meet the MAsters gemist?
Remy Jungerman nu online
Remy Jungermans Meet the Masters gemist? Deze editie is terug te kijken via het YouTube-kanaal van het Stedelijk. Ontmoet de man achter de sculpturen, installaties, en zeefdrukken. Ken je Remy Jungerman nog niet maar ben je wel geïnteresseerd in de relatie tussen winti en kunst, of de werkprocessen van deze kunstenaar? Dan is deze uitzending ook iets voor jou. Onder begeleiding van de muziek van Sun-Mi Hong en storytelling van Onias Landveld worden de verschillende culturele invloeden op Remy Jungermans werk vanavond samengebracht. De tentoonstelling Remy Jungerman: Behind the Forest is nog t/m 10 april te zien in het museum.
Bekijk
 
Evenement — 1 april
videoclub x Kate cooper
performing image
Op 1 april kunnen we als vanouds weer een Video Club presenteren in het auditorium van het Stedelijk. Video Club is een screening programma van éénkanaals videowerken uit de collectie time-based media. Deze editie, getiteld Performing Image, is georganiseerd door kunstenaar Kate Cooper. In haar dynamische videopraktijk onderzoekt Kate Cooper hoe computergegenereerde beelden onze relatie met onszelf en de wereld om ons heen bemoeilijken. In haar oeuvre benadert zij het digitaal weergegeven lichaam als een startpunt voor verkenningen van gender, performativiteit en de specifieke beeldtaal die ze met hyperkapitalisme aanduidt.
Meer info & tickets
 
Theorie — 23 t/m 26 maart
rietveld uncut
& studium generale
oceanic imagineries
De tentoonstelling Rietveld Uncut en het conferentiefestival van Rietvelds Studium Generale vinden dit jaar weer fysiek plaats in het Stedelijk Museum. In de komende editie Oceanic Imagineries staan urgente vragen over onze oceanen centraal. De oceanen worden opgevat als entiteiten die voelen, onthouden en verbinden. In ecologische zin zijn het kritieke zones die een omslag in ons denken en handelen verlangen. Het zijn plekken die onderdrukte verhalen herbergen over trans-Atlantische handel in tot slaaf gemaakten en bootvluchtelingen op de Middellandse Zee. De oceanen kunnen echter ook worden beleefd als ruimtes van transformatie en bevrijding waarin nieuwe identiteiten en relaties ontstaan. De vierdaagse conferentie is een samenwerking van Studium Generale-curator Jorinde Seijdel met gastcuratoren Stefanie Hessler, Natasha Ginwala & Michelangelo Corsaro, Erika Balsom en Charl Landvreugd. 
Programma
23 maart   Undercurrents. A Journey across Water, Soil, Bodies, Spirits, Technologies, and Time, gecureerd door Stefanie Hessler
Talks, screenings en performances: Elizabeth DeLoughrey, Julien Creuzet, Alexis Pauline Gumbs, Josèfa Ntjam & Hugo Mir-Valette
24 maart   Markings and Moorings: Indigo Waves and Other Stories, gecureerd door Natasha Ginwala met Michelangelo Corsaro
Talks, screenings en performances: Yvonne Adihambo Owuor, Clara Sukyoung Jo, Brook Andrew, Francesca Savoldi, Zahra Malkani & Syma Tariq, Köken Ergun, Yasmine Attoumane
25 maart   Fluid Labours, gecureerd door Erika Balsom
Talks & screenings: Louis Lumière, Rebecca Meyers, Francisco Rodriquez, Hira Nabi
26 maart   Imagining Liquification, gecureerd door Charl Landvreugd
Talks en performances: Charl Landvreugd, Joy Mariama Smith, Tarek Lakhrissi
Meer info & tickets
 
Performance - Uitverkocht (Holland Festival)
alexis blake
rock to jolt [
] stagger to ash
In 2021 won Alexis Blake de Prix de Rome performing art prijs voor haar performance
rock to jolt [
] stagger to ash
In samenwerking met het Holland Festival is de performance in op 15, 17, 19, en 20 juni voor het eerst te zien in het Stedelijk. In het multidisciplinaire werk van Alexis Blake komen beeldende kunst, performance en dans samen. In deze performance, ontwikkeld voor de Prix de Rome 2021, onderzoekt ze de manier waarop het lichaam gerepresenteerd en behandeld wordt als een archief, die ze dan kritisch bekijkt, verstoort, en herdenkt. Uiteindelijk creëert ze ruimte voor een hedendaagse klaagzang die het historische museumgebouw tot in de kern te laten schommelen en schokken en de systemen die stemmen in bedwang het zwijgen oplegt. Deze performance is uitverkocht. Mogelijk komen er extra kaarten vrij in juni. Houd onze social media kanalen daarvoor in de gaten.
Meer info
 
Publicatie — nu online
szine #1: future origins
Het Stedelijk Museum heeft het 125-jarige jubileum af met de publicatie van het eerste nummer van Szine, een regelmatig terugkerende zine waarin nieuw onderzoek wordt gepubliceerd naar verschillende aspecten van het museum. Elke editie onderzoekt een esthetische, ethische of maatschappelijke kwestie die voor het Stedelijk actueel is.

De Szine is gratis te downloaden via de website van het Stedelijk en binnenkort eveneens beschikbaar in het Nederlands.
Meer info & download
 
Agenda
maart-april
elke zo   Families WhatsApp Speurtocht STEDELIJK BASE
elke za   Families Familierondleiding
elke za   Talks Introductie Remy Jungerman (15 min)
elke zo   Talks Introductie Hito Steyerl. I Will Survive (15 min)
t/m 24 april   Tentoonstelling Prix de Rome
t/m 1 mei   Tentoonstelling Let Textiles Talk; Zes Tapijten ontrafeld
t/m 12 juni   Tentoonstelling Hito Steyerl. I Will Survive
doorlopend   Collectie STEDELIJK BASE. Collectie voor 1950
doorlopend   Collectie Tomorrow is a Different Day. Collectie 1980-nu
doorlopend   Collectie Everyday, someday and Other Stories, Collectie 1950-1980
 
 
 
Stedelijk Museum
 
dagelijks 10–18 uur
 
Plan je bezoek   Nu te zien
 
 
Stedelijk Museum Amsterdam  
Gemeente Amsterdam
 
Partner
BankGiroLoterij
 
Afmelden   Aanmelden   Profiel wijzigen