Hoe verminderen we afval naast containers?
Volle vuilniszakken, matrassen, bloempotten of kapotte meubelen op straat. Dat wil toch niemand? Maar waarom plaatsen mensen al die spullen vaak naast (ondergrondse) inzamelcontainers? En wat doen we eraan om dit te verminderen of zelfs voorkomen?

Afval op straat, naast containers is voor niemand leuk. Mensen in hoogbouw maken gebruik van een ondergrondse restafvalcontainer.

Afval- en grofvuilinzameling in Maassluis
Al het (grotere) afval kan gratis naar de milieustraat aan de Heldringstraat 6 gebracht worden. Zolang de coronamaatregelen gelden moet hiervoor wel eerst een afspraak gemaakt worden. Als mensen het niet zelf kunnen brengen, kunnen ze het thuis op laten halen door de gemeentereiniging. Ook hiervoor moet u een afspraak maken. Onder de tips hieronder staat hoe u dat kunt doen.

Bijplaatsingen
Rondom de (ondergrondse) containers voor glas, GFT en restafval, staat tóch vaak afval dat er niet hoort. We noemen dit ‘bijplaatsingen’. Het is niet toegestaan om afval bij te plaatsen. Mensen riskeren hiermee een boete van € 104,-. Zit een container vol of is deze defect? Brengt het afval dan naar een andere ondergrondse container of neem het mee terug naar huis totdat de container is leeggemaakt.

Gedrag blijkt de grootste oorzaak
‘Bijplaatsingen' komen vaak voor. Denk bijvoorbeeld bewoners of ondernemers die zonder afspraak toch hun restafval kwijt willen. Of aan mensen die denken dat een container vol is wanneer ze er al zakken naast zien staan. En die vervolgens, zonder het zelf te controleren, hun eigen zak er ook bijplaatsen. Ook de sociale controle en samenhang in een wijk speelt een grote rol. Dit betekent dat buurtbewoners elkaar kennen en aanspreken op verkeerd gedrag. Hoe minder sociale controle, hoe meer bijplaatsingen.

Wat kunt u hieraan doen? 
De gemeentereiniging kan dit probleem niet alléén oplossen. Daar hebben ze u hard bij nodig! Het is belangrijk dat buurtbewoners samenwerken om de wijk, buurt of straat schoon te houden. Spreek elkaar aan op verkeerd gedrag en vanzelfsprekend: plaats geen voorwerpen of zakken naast containers.

Tips
Nog drie laatste tips:

  1. U kunt bijgeplaatst afval in Maassluis het best melden via de Fixi App: https://buitenbeter.nl;
  2. Kijk op Afval | Gemeente Maassluis om te weten welk afval waar hoort en om nooit meer een inzamelmoment te missen;
  3. Maak een afspraak online of bel 14 010 (Maassluis) om uw grof vuil op te laten halen of bij de Milieustraat te brengen.  

Copyright Maasdelta Groep