Voorkom vocht en schimmel in uw woning
Het kan zijn dat u last heeft van vocht en schimmel in huis. Vocht in huis is schadelijk voor uw gezondheid. Het kan problemen aan de luchtwegen veroorzaken of verergeren.

Er wordt vaak gedacht dat vochtoverlast van buiten komt. ‘Optrekkend vocht’ of ‘doorslaande muren’ wordt dan als oorzaak genoemd. In de praktijk komt vochtoverlast vooral van binnen de woning. Het meeste vocht is ‘leefvocht’. Gelukkig kunt u daar zelf wat aan doen.

Door dagelijkse activiteiten in huis komt vocht vrij
Dit gebeurt bijvoorbeeld tijdens het douchen, koken, drogen van de was, schoonmaken en planten water geven. We kennen het allemaal wel. We zijn vergeten een raam open te zetten in de keuken. De badkamerdeur hebben we niet lang genoeg opengezet na het douchen. Of de ventilatie in de douche is niet voldoende.

Schimmels groeien op verschillende vochtige materialen
Sommige materialen zijn gevoelig voor schimmel. Op vochtig behang groeien schimmels graag. Ook gips, kitranden en voegen tussen tegels zijn goede plekken voor schimmelgroei. Verder kunnen schimmels voorkomen in huisstof en in GFT-bakken.

Het is belangrijk dat u vocht in uw woning tegengaat
Zo krijgen schimmels geen kans. Heeft u vocht in uw woning door een lekkage? Dan is het belangrijk dat dit wordt opgelost. Als het vochtprobleem niet wordt verholpen, komen de schimmels bijna altijd weer terug.

Door ventileren, luchten en verwarmen voorkomt u vocht in uw woning
Ook wanneer de verwarming aanstaat blijft het belangrijk dat u ventileert. Een woning met droge lucht is sneller warm. U bespaart hiermee dus ook stookkosten. Een droog en goed geventileerd huis is goedkoper te verwarmen en gezonder voor uzelf.

Laat de hele dag verse lucht binnen
Wilt u vocht en schimmels voorkomen in uw woning? Dan adviseren we om de hele dag verse lucht binnen te laten. Dit doet u door een rooster open te zetten of een klepraam op een kier te zetten. Het is belangrijk dat u één keer per dag in iedere kamer een raam of buitendeur 15 minuten open zet. Daarnaast gaat het gelijkmatig verwarmen van het huis schimmels ook tegen.

Voorkomen
  • Lucht en ventileer de ruimten in uw woning zo goed mogelijk. Het vocht kan op die manier naar buiten.
  • Gebruik de bestaande mogelijkheden om te ventileren op de juiste manier. Maak de filters regelmatig schoon.
  • Het beste is om de hele woning gelijkmatig te verwarmen. Houd overdag een temperatuur aan van 20 °C en ’s nachts niet lager dan 15 °C.
  • Voorkom dat er onnodig veel vocht in de woning komt bij het schoonmaken, douchen, koken en de was drogen door het binnenlaten van verse lucht.
  • Droog na het douchen de muren en de vloer met een trekker. Vergeet de voegen en kitranden niet.

Verwijderen van schimmels van plafond en muren
Van gladde oppervlakken, zoals geverfde muren en plafonds, kunt u schimmel weghalen. Gebruik hiervoor een harde borstel met soda of een ander schoonmaakmiddel. De schimmels mogen niet met een droge borstel weggehaald worden. Dan komen er (te) veel schimmeldeeltjes in de lucht. Heeft u last van schimmel op het behang? Verwijder dan het behang. De ruwe muur achter het behang schrobt u met soda. Los de soda wel eerst op in heet water.

Tip! Gebruik liever geen chloor. Chloor werkt prikkelend op de slijmvliezen van keel, neus en ogen. Vooral mensen met gevoelige luchtwegen kunnen er klachten van krijgen.

Gebruik voorstrijkmiddel tegen vlekken of grondverf
Na het verwijderen van de schimmel, kunt u muren en plafonds het beste verven met een voorstrijkmiddel tegen vlekken. Dit middel is te koop bij een goede verfwinkel. Ook kunt u witte grondverf gebruiken op de plekken waar de schimmel zat. U kunt beter geen behang en gips gebruiken op deze plek. Schimmels kunnen hier goed in leven.

Verwijderen van schimmels uit gordijnen en stoffen
Gordijnen of andere stoffen waar schimmels in zitten kunt u wassen. Het is belangrijk de stoffen zo heet mogelijk te wassen. Gaat de schimmel er niet uit? Gooi de stof dan liever weg. Helaas kunt u schimmels niet uit matrassen verwijderen. Gooi een beschimmeld matras daarom altijd weg. Schimmels in schoonmaakborstels en moppen kunt u in kokend water zetten. Zo gaan de schimmels dood.
placeholder


Copyright Maasdelta Groep