Informatie voor Short Term Experts
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌   ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌   ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌   ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌
logo

Newsflash VEI Short Term Experts

December 2022

Goede herstart in 2022

Het jaar 2022 zit er al bijna op. Een bijzonder jaar waarin we in het eerste kwartaal gelukkig weer een herstart konden maken met field visits in het buitenland. Een jaar waarin we extra voorzichtig waren ten aanzien van COVID-19 en het wel of niet reizen naar het buitenland. En dat is gelukkig goed verlopen. Onze collega’s in het buitenland konden weer vele Nederlandse Short Term Experts ontvangen, ontmoeten en samenwerken aan zaken zoals kennisoverdracht. Dit heeft weer mooie succesvolle resultaten en prachtige herinneringen opgeleverd. Waarvoor dank!

Voor 2023 zijn de Short Term opdrachten zo goed als bekend en verdeeld via de Resource Coördinatoren onder de Nederlandse drinkwaterbedrijven. Laten we er samen weer een mooi jaar van maken. Namens VEI, wensen we jullie alvast hele fijne feestdagen en een gelukkig 2023.

Urenregistratie 2022

In 2022 hebben er 196 field missies en 39 online missies plaatsgevonden. Vergeet niet om alle uren en declaraties voor dit jaar tijdig in te dienen in de VEI app. Hierbij het verzoek om alle timesheets en declaraties uiterlijk 31 december in te dienen.

Heb je vragen over de app? Check dan de ‘VEI Werken in het buitenland site’: een aantal webpagina’s met informatie over VEI, ervaringsverhalen van collega’s die je voor gingen en wat het betekent om via VEI te werken in het buitenland. Ook vind je hier de handleiding van de app en veelgestelde vragen over uren en declaraties. Deze site is beschikbaar via het intranet van jouw waterbedrijf of via onderstaande link.

Werken in het buitenland

Hybride STE-bezoek in Zambia

Short Term Expert Nicole Kesselaer (WML) bezocht Zambia voor een opdracht over commerciële dashboards. Het verhogen van de omzet is cruciaal voor de Zambiaanse waterbedrijven en het onder controle krijgen van de operationele processen is cruciaal voor het WaterWorX-project in Zambia. Het hebben van een commercieel dashboard helpt een waterbedrijf om haar commerciële processen adequaat te managen. Voor het eerst werd het ‘hybride STE-model’ toegepast. Het totale bezoek was 9 weken. Tijdens het bezoek werkte Nicole 3 dagen op de WOP en 2 dagen per week voor WML.
 
Leo Meijer, Project Manager in Zambia: “Deze hybride aanpak werkte deze keer best goed door de vele onzekerheden in het project en de planning. Een langer bezoek zorgt voor meer flexibiliteit en in dit geval een betere kwaliteit. Nicole was eerder in Zambia geweest en kende enkele lokale partners. Ik zal dit hybride model in de toekomst vaker overwegen en er zijn omstandigheden waarin dit de beste oplossing is. Het is geen one size fits all, maar voor sommige STE’s en sommige opdrachten is dit hybride model een goede oplossing. We hebben mooie resultaten behaald die niet mogelijk zouden zijn geweest tijdens een ‘klassiek’ STE-bezoek van 3 weken.”
 
Nicole: “Ik had veel flexibiliteit bij het plannen van het WML-werk rondom mijn opdracht. Voor zo'n langer bezoek en meer substantiële STE-opdracht werkte het goed voor mij. Het is me gelukt om mijn WML-werk te blijven doen terwijl ik in Zambia was. Door het langere bezoek kon ik alle projectpartners bezoeken, wat tijdens een korter bezoek niet mogelijk was geweest. Je moet natuurlijk goede afspraken maken met je leidinggevende in Nederland. Eén dag per week vast (voor Teams-calls) en één dag per week flexibel inzetten voor mijn WML-werk werkte heel goed. Het was een geweldige ervaring en door het langere bezoek kon ik me nog meer verbinden met de Zambiaanse cultuur.”

Optioneel doneren via de app

Zoals je weet, is Stichting Water for Life een initiatief van de Nederlandse drinkwaterbedrijven. Alle donaties worden voor 100% gebruikt om arme mensen wereldwijd toegang te geven tot water en sanitatie. En nu kan jij ook een steentje bijdragen. In de VEI STE app kun je je declaratie, optioneel, direct doneren aan Stichting Water for Life. Wil je dat liever niet? Geen zorgen, dan wordt de declaratie gewoon uitbetaald op jouw rekening zoals altijd.

VEI aanmeldportaal

Via het VEI aanmeldportaal kan je je inschrijven als je interesse hebt om bij te dragen aan een VEI project in het buitenland. Je maakt een profiel aan met jouw expertise en competenties en zodra er een opdracht is die aansluit, neemt de resource coördinator van jouw waterbedrijf contact met je op. Ben je al eerder voor VEI naar het buitenland geweest? Dan kan je jouw profiel updaten of aanvullen. Heb je dat nog niet gedaan, doe dit dan alsnog. Zo houden we jouw gegevens up-to-date.

Heb je interesse om via VEI naar het buitenland te gaan? Neem dan altijd voor je inschrijving contact op met de resource coördinator van jouw waterbedrijf.

Naar het aanmeldportaal

Geef jij deze kerst kraanwater cadeau?

In Nederland draai je de kraan open voor een glas heerlijk drinkwater. Maar drinkwater is niet overal vanzelfsprekend. Helaas hebben wereldwijd nog steeds miljoenen mensen geen toegang tot kraanwater. Koester wat je in handen hebt, want voor 2 miljard mensen is dat niet het geval. Zij hebben niks om te koesteren. Zij moeten soms wel 3 uur lopen om überhaupt aan water te komen. Geef jij daarom deze kerst kraanwater cadeau? Met 18 euro (o.b.v. 5 cent per dag) geef jij één persoon toegang tot veilig en betrouwbaar kraanwater of een toilet.

Draag jij al bij? Help ons dan het verhaal van Water for Life door te vertellen, door onze social media berichten bijvoorbeeld te delen, zodat wij in 2023 nog meer mensen toegang kunnen geven tot drinkwater of een toilet.