Laatste kans om Healing Power te bezoeken en bijzondere programma’s in september
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌
Laatste kans om Healing Power te bezoeken en bijzondere programma’s in september
Tropen Museum
bekijk online versie
Zien en doen | Tickets
Laatste kans: Healing Power
Te zien t/m 28 augustus

Healing Power is in augustus voor het laatst te zien in het Tropenmuseum. De tentoonstelling geeft inzicht in verschillende vormen van helende kracht en toont de zoektocht van de moderne mens naar balans tussen lichaam, ziel en geest. Bewonder de magische buidels vol geneeskrachtige stoffen, betekenisvolle sieraden en sjamanenmantels. Verbaas je over de vele amuletten uit de hele wereld: van Groenland tot Pakistan en van Mexico tot Tibet.

MEER INFORMATIE
Dichter bij Onze koloniale erfenis 
Nieuwe poëtische programmareeks vanaf september 
Vanaf 10 september vindt een reeks poëtische interventies door dichters, schrijvers en spoken word artiesten plaats rondom Onze koloniale erfenis. Makers laten zich inspireren door een thema en een door hen gekozen ‘object’. Hun reflecties worden zowel visueel vastgelegd als voorgedragen in de vorm van een live performance waar publiek bij mag zijn. In samenwerking met Beyond Walls en Read My World. 

10 september, 8 oktober, 12 november en 10 december | 11:30-12:15 | locatie: tentoonstelling Onze koloniale erfenis | reserveren nodig | €2 (exclusief museumentree)
meer informatie
Namenspecial: programma over de betekenis van namen
Zaterdag 17 september in het Tropenmuseum

In de tentoonstelling Onze koloniale erfenis is een digitaal namenmonument te zien voor meer dan 200.000 tot slaaf gemaakte mensen in Suriname, Curaçao en Indonesië, met informatie over namen, relaties en persoonlijke verhalen. Op 17 september is iedereen uitgenodigd voor deze Namenspecial om meer antwoorden te vinden op vragen over namen, de betekenissen en de geschiedenissen daarvan. Met deskundigen zoals historici, juristen en kunstenaars wordt dieper op deze onderwerpen ingegaan in gesprekken, lezingen en workshops en performances. In samenwerking met Ancestors unKnown en Stadsarchief Amsterdam.  

17 september | 11:00-17:00 | locatie: gehele museum | Reserveren niet nodig | Regulier entreeticket museum

MEER INFORMATIE
Zomerprogramma: MAAK JE DRUK!
T/m 28 augustus  
Deze zomer staat het Tropenmuseum in teken van creatief verzet. Elke dag kun je in de Lichthal aanschuiven om jouw statement te maken op een button, poster of label. Reserveren is niet nodig en aanschuiven is gratis (exclusief ticket voor het museum). Meer inspiratie nodig? Volg dan één van de kunstenaarsworkshops op zondag of woensdag. In augustus geeft Roxane Mbanga de workshop ‘Play it safe (or not)’, Pris Roos de workshop ‘Posters voor de straat’ en Max Kisman ‘Eenvoud is ingewikkeld.’ 

MAAK JE DRUK! | dagelijks | 12:00-16:00 | locatie: lichthal | aanschuiven, reserveren niet nodig | Regulier entreeticket museum

Workshops | zondag en woensdag | starttijd 14:00  | locatie: lichthal | reserveren nodig | €2 (exclusief museumentree)
meer informatie
Fotograaf Salih Basheer aanwezig in museum op 10 september  
Expositie World Press Photo

Op zaterdag 10 september is fotograaf Salih Basheer in het museum bij de expositie World Press Photo: Door de lens van om bezoekers te vertellen over zijn werk en vragen te beantwoorden. Salih Basheer is één van de 16 fotografen wiens werk uit de African Photojournalism Database te zien is in de expositie. De getalenteerde fotografen, afkomstig uit verschillende Afrikaanse landen, laten op hun eigen manier de diversiteit van het continent zien.

10 september | 14:00-15:00 | locatie: expositie World Press Photo | reserveren niet nodig | Regulier entreeticket museum

meer informatie
Zomerprogramma: Sabi Suriname 
Elke dag geopend in de zomervakantie 
In de zomervakantie zijn de junior- en familietours voor Sabi Suriname elke dag te boeken. In Sabi Suriname gaat er een wereld je open: je komt meer te weten over Suriname, de band met Nederland en de verbondenheid met de wereld. 

Dagelijks | vanaf 10:30 | locatie: Tropenmuseum Junior | reserveren nodig
meer informatie
T-shirts ontworpen door kunstenaars
In de museumwinkel

De kunstenaars die deze zomer workshops geven rond creatief verzet, hebben elk speciaal een T-shirt ontworpen voor het Tropenmuseum. De T-shirts zijn te koop in de museumwinkel. Wist je dat de winkel ook zonder museum entree ticket te bezoeken is?

meer informatie
Nieuws uit onze
Andere Musea
DIERENACADEMIE
Nieuwe expo in Museum Volkenkunde
Nu te zien

Dé nieuwe familie-expositie van 2022.

Wat als je meester een olifant was? Of je juf een luipaard? Op de DierenAcademie maak je het mee. Twaalf dieren hebben hier hun eigen lokaal. Zij leren je om vanuit dieren naar de wereld te kijken. Dat is hard nodig, want mensen hebben er een potje van gemaakt: ze hebben zich boven de natuur geplaatst! Dat moet anders.
meer weten?
SUPERSTRAAT
Het is burendag in Superstraat en dat betekent dat iedereen welkom is!
Ga op pad met burendagceremoniemeester Freddy, die altijd op de hoogte is van de laatste nieuwtjes.  Snuffel in Aga’s toko en help haar de boodschappenlijstjes te scannen.  Studeer een dans in bij Rodney voor het zomercarnaval en leer meer over kleurrijke kostuums. Of neem een kijkje in Winstons Feestkeuken en help hem met de voorbereidingen voor verschillende wereldfeesten. Superstraat is dé doe-expo voor nieuwsgierige kinderen. 
lees meer
HEDEN VAN HET SLAVERNIJVERLEDEN
Te zien tot en met 21 augustus 2022
In 1863 werd slavernij in de Nederlandse koloniën afgeschaft, pas in 1873 konden de slaafgemaakten de plantages verlaten. Dat lijkt lang geleden, maar de ongelijke raciale verhoudingen die in honderden jaren zijn opgebouwd, zijn niet vanzelf verdwenen. Nederland is gevormd door het slavernijverleden en dat is tot op de dag van vandaag voelbaar en zichtbaar in de samenleving. 

Heden van het Slavernijverleden is een tentoonstelling over de actuele erfenissen van slavernij en kolonialisme in Nederland. De tentoonstelling laat zien hoe slaafgemaakten zich verzetten. Ze kwamen in opstand. Soms gebeurde dit openlijk met geweld. Soms deden ze dit in het geheim door eigen muziek, religies en talen te creëren. Dit was een vorm van cultureel verzet. Op deze manier probeerden ze hun menselijke identiteit te behouden. 
meer Informatie
A Future where Racism has no Place 

An ongoing conversation about race, racism and anti-racism in/and the museum

The recent global anti-racism protests and mobilization have brought into question the responsibility of public institutions, not only in addressing ongoing forms of structural and systematic racism, but also in the role that they can play in the fight against racism. While the scale and intensity of the current anti-racism mobilization were undoubtedly exceptional, the critique of museums could be seen to form part of a much longer history of institutional critique that have questioned their role in perpetuating colonial ideologies.

More information