Bezoek de expo Kruispunt Rotterdam en leer de verschillende levensverhalen van Rotterdammers kennen.
Wereld Museum
bekijk online versie
Zien en doen   |   Plan je bezoek   |   Tickets
Expo Kruispunt Rotterdam
KEVIN OSEPA OVER ZIJN CARIBISCHE IDENTITEIT
In de tentoonstelling Kruispunt Rotterdam is de fotoreeks Mester Blousé van Kevin Osepa te zien. In Mester Blousé onderzoekt Kevin Osepa hoe zijn identiteit mede is gevormd door zijn religie. Het verwijst naar de Caribische religie Brua en het daarbij horende gebruik dierbaren in te smeren met blauwsel ter bescherming tegen ongeluk en boze krachten van buitenaf.

Door zijn migratie naar Nederland werd Osepa zich sterk bewust van de complexiteit van Brua en zijn Caribische identiteit. Dit bewustzijn had een blijvende impact op zijn beeldende werk. De poort, volledig bedekt met blauwsel, is een exclusief object gemaakt voor het Wereldmuseum. Met wie kom jij dit prachtige werk bewonderen. 
MEER WETEN?
Kleurenfotografie, vintage filters en de polaroid
LEES HET WERELDVERHAAL OVER FOTOTECHNIEKEN DOOR DE JAREN HEEN
Op het oog is de bovenstaande foto niet een bijzondere, toch? Of wel? Deze foto toont jonge tabaksaanplant in koloniaal Indonesië. In de museumcollectie zijn talloze albums te vinden met daarin foto’s gemaakt in opdracht van tabaksondernemingen. Toch is dit een hele spectaculaire foto, of beter gezegd dia. Het beeld is namelijk niet ingekleurd, het is een echte kleurenfoto. Het is één van de vroegste kleurentechnieken, uitgevonden door de gebroeders Lumière in 1903.

Dit en meer interessante inkijkjes in onze fotografie collectie lees je in het nieuwe Wereldverhaal - Voorbij het Beeld - dat ter ere van Wereld Fotografie Dag op 19 augustus geschreven is. Sinds de uitvinding van de fotografie in 1839, is een scala aan fotoprocedés ontwikkeld, zoals ingekleurde foto's, de introductie van de polaroid en hoe het komt dat we tegenwoordig zo verzot zijn op vintage kleuren filters. 
MEER WETEN?
Kom lekker binnenkijken in de Superstraat!
BEZOEK DE DOE-EXPO VOOR NIEUWSGIERIGE KINDEREN
Het is burendag in de Superstraat en dat betekent dat iedereen welkom is. Ga op pad met burendagceremoniemeester Freddy, die altijd op de hoogte is van de laatste buurtnieuwtjes. Snuffel in Aga’s nieuwe winkel en kom erachter dat haar producten uit alle windstreken komen. Experimenteer met letters bij kunstenaar Kevin en neem een kijkje achter de geheimzinnige deur in zijn woning. Of studeer een dans in bij Rodney voor het zomercarnaval en leer meer over kleurrijke kostuums. Zo ervaren kinderen van 6 tot en met 12 jaar hoe deze buren met elkaar en de wereld zijn verbonden.

Veel plezier in de leukste straat van Rotterdam!
MEER WETEN?
Videopodcast: hoe solidair is mijn strijd voor gelijkheid
ALS ONDERDEEL VAN DE EXPO WHAT A GENDERFUL WORLD DEZE PODCAST
Deze maand vieren we de LHBTIQA+ gemeenschap, maar vragen we ook aandacht voor het versterken van de rechten van LHBTIQA+’ers. En dat is hard nodig, want er valt nog veel te behalen in de progressiviteit van onze taal en beleid voor transpersonen. Samen met drie gasten waaronder Mounir Samuel, neemt Madeleijn van den Nieuwenhuizen het beleid rondom gendertransities in Iran en Nederland onder de loep. Nieuwsgierig? De aflevering is via de onderstaande link te bekijken. 
meer informatie
Nieuws uit onze
Andere Musea
'Weet wie je date-tour'
LEER JE DATE BETER KENNEN
Alle parken van Amsterdam inmiddels gezien en elke koffie to- go geproefd?

Kom deze zomer naar het Tropenmuseum voor een speciale ‘Weet wie je date’ – tour.

Leer je tinderdate op een unieke manier kennen, zie je partner eens buiten die vier muren van het huis of vraag je crush mee op een cultureel uitje.
JA, IK WIL OP DATE
 
De expo van 2021: Azteken!
NU TE ZIEN
Indrukwekkende voorwerpen zoals stenen beelden, verfijnde sieraden en tekeningen uit codices, verlevendigd met bijzondere verhalen en actuele inzichten: dát zijn de ingrediënten van deze tentoonstelling.

De expo is te zien t/m 20 februari 2022. Een must-see voor jong en oud, met o.a. een interactieve route, het Aztekenatelier en de themazondagen!

Lees meer
Zomeratelier in het Afrika Museum
5 CREATIEVE WORKSHOPS
Deze zomer kun je tot en met 5 September deelnemen aan vijf creatieve workshops tijdens het Zomeratelier

Zo kun je bijvoorbeeld batikken op papier, Ghanese patronen weven of een beeld maken van mergelsteen.

Bekijk via de link de verschillende workshops en reserveer hier je ticket voor een museumbezoek.

Om mee te kunnen doen koop je bij de kassa voor 2,50 een ticket als bijdrage voor de materiaalkosten.
Lees meer
Thinking with | Souleymane Bachir Diagne
9 SEPTEMBER | ONLINE | 16:00 - 17:45
As part of our Thinking With series, we invite Souleymane Bachir Diagne to discuss his work in conversation with Aude Christel Mgba and Ryan Skinner. 

In African Art as Philosophy: Senghor, Bergson and the Idea of Negritude (2011), Diagne writes of Léopold Sédar Senghor’s lifelong project to think through “affirmation of the self [as] a natural reaction to colonial domination”.

Would you like to join this meeting? Please register online via the button below.
REGISTER ONLINE