Na een gedegen voorbereiding in de gehele keten was het dan eindelijk 1 oktober: implementatie met de berichtenstandaard iEb2.0. Dit is in drie stappen verlopen.
·Stap 1 was het overzetten van de programmatuur door het Inlichtingenbureau en het CAK.
·Stap 2 was de aanlevering op maandag 3 oktober van het eerste 407-bericht door gemeente Leeuwarden en softwareleverancier Lost Lemon. Dat verliep goed, waarmee succesvolle migratie naar de productieomgeving werd aangetoond.
·Bij stap 3 was het tijd voor het echte werk: het overzetten van de klantgegevens naar de nieuwe berichtenstandaard. Dat vond plaats in 6 timeslots van elke keer een week. Inmiddels zijn die 6 timeslots voorbij en kunnen we de stand van zaken aangeven.
Cijfers na migratie (status 15 november 2022)
·De startsituatie was 10.540 burgers.
·Daarvan zijn er 9.441 berichten ontvangen. De reden hiervan is dat 4 gemeenten, in overleg met het CAK, de aanlevering hebben uitgesteld. Er zijn nieuwe afspraken gemaakt voor het aanleveren van de ontbrekende 1.099 burgers.
·Hieronder worden de 9.441 ontvangen berichten uitgesplitst:
- 8.509 berichten betrof een 407-startbericht.
- 511 berichten betrof een melding van een stopdatum voor de eigenbijdrage. Deze stopdata heeft het CAK verwerkt.
-En bij 421 berichten werd er een andere melding gedaan. Een aanzienlijk deel hiervan betrof een mededeling dat er nog geen nieuwe indicatie in de administratie was opgenomen. In de administratie van het CAK loopt de ‘bestaande periode’ door totdat het CAK en de betreffende gemeente duidelijkheid hebben over de melding. Zo wordt voorkomen dat de inning van de eigen bijdrage onterecht wordt stopgezet en later met terugwerkende kracht wordt hervat.
Bijzonderheden
·De samenwerking in de keten; Inlichtingenbureau, softwareleveranciers, Ketenbureau, VNG, aanleverende gemeenten en het CAK verliep over het algemeen goed. Voorbeelden hiervan zijn de tweewekelijkse vragenuurtjes en de digitale afstemming over het testen.
·De extra bestandsvergelijking, in de week voorafgaande aan het timeslot, bleek nuttig. Er werden nog behoorlijk wat einddata doorgegeven.
·Maar ook troffen een aantal gemeenten burgers in de administratie waarvoor eerder nog geen startbericht eigen bijdrage werd verstuurd. Het CAK heeft met die gemeenten afspraken gemaakt over het aanleveren. Het uitgangspunt was om de gevolgen voor de burger maximaal te beperken.
·De nieuwe aanmeldingen zijn niet opgenomen in de hierboven genoemde aantallen.
·Zoals al gemeld in de nieuwsbrief van 21 oktober is het proces van herindicatie een nadrukkelijk aandachtspunt. Door tijdig te herindiceren of het tegenhouden van onnodige stopberichten is het de bedoeling dat de eigen bijdrage niet wordt gestopt en op een later moment met terugwerkende kracht wordt hervat. Nieuwsbrief van 21 oktober gemist? Lees het hier terug.
·Omdat er in verband met de migratie voor het 407-bericht een bestandsvergelijking heeft plaatsgevonden, wordt de reguliere bestandsvergelijking van november overgeslagen. In januari vindt de eerstvolgende bestandsvergelijking plaats.
Tot slot
Als CAK kijken we met een goed gevoel terug op de afgelopen weken. We zijn er nog niet gezien de 4 ontbrekende gemeenten en de ‘uitzoekgevallen’, maar de implementatie vond plaats zonder noemenswaardige hobbels én vooral in goede samenwerking. Een dank aan iedereen die hier deel van heeft uitgemaakt is dan ook op z’n plaats.
|