Kom ook in de meivakantie naar het Afrikamuseum!
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌
Kom ook in de meivakantie naar het Afrikamuseum!
Museum Volkenkunde
bekijk online versie
Meivakantie | Keti Koti festival tickets met 50% korting  | Voorstelling ANNA
Lunchconcert: Osain del Monte live | Gelderse Verhalen
Meivakantie

Deze meivakantie van 23 april t/m 8 mei is er een speciaal programma in het Afrika Museum. Tijdens de Vrijheidstour ontdek je samen met een museumdocent de tentoonstelling Heden van het Slavernijverleden. Je leert hier meer over het slavernijverleden, racisme, discriminatie en protesteren.

Als afronding maak je zelf een protestbord. Wil je creatief aan de slag? Dat kan tijdens een workshop waarbij je jouw eigen vrijheidsvogel gaat maken. Er is ook een familiekijktour, waar je samen leuke en uitdagende opdrachten gaat doen. Je kijkt naar kunst en onderzoekt voorwerpen op een hele andere manier.  


Klik op onderstaande button voor het hele programma en meer informatie.  
meer informatie
Keti Koti festival tickets met 50% korting
Na twee jaar afwezigheid, gaat het Keti Koti festival in het Afrika Museum eindelijk weer door! Op zaterdag 18 juni staan we stil bij het slavernijverleden en kijken samen naar de toekomst. We vieren vrijheid, gelijkheid en verbondenheid met een dag vol muziek, workshops en heerlijk eten & drinken.

De ticketverkoop is gestart en er zijn een beperkt aantal early bird tickets beschikbaar. Deze kun je nu aanschaffen voor €7,50! De reguliere tickets kosten €15,-. Er zijn dit jaar voor het eerst ook groepstickets te koop, waarmee je ook profiteert van korting.  

Ben jij erbij? Het programma wordt in de komende weken bekendgemaakt.  

Voor meer informatie en tickets, klik op onderstaande button. 
meer informatie
Voorstelling ANNA

De muziek- en danstheatervoorstelling ANNA op zondag 1 mei is bijna volgeboekt! De voorstelling gaat over de geschiedenis van een zwarte vrouw, Anna van Vossenburg. Er is weinig bekend over Anna, die in de 18e eeuw in Arnhem heeft geleefd. Ze werd geboren in slavernij op de plantage Vossenburg in Suriname. Ze komt tot leven in de voorstelling ANNA. 

Voor meer informatie en gratis reserveren, klik op onderstaande button.   
meer informatie
Lunchconcert: Osain del Monte live 
Op tweede pinksterdag (zondag 5 juni) is er een lunchconcert in het Afrika Museum. De Cubaanse band Osain del Monte geeft in kleine bezetting een intiem concert. Het concert wordt ingeleid door Leendert van der Valk, muziekjournalist bij o.a het NRC. Hij zal vertellen over de relatie tussen muziek uit Afrika en Cuba en gaat in gesprek met de bandleider Ruben Bulnes. Daarna is het swingen geblazen, de muziek van deze groep is geworteld in de Afro-Cubaanse cultuur.

Tijdens de slavernij namen tot slaaf gemaakten ritmes en liederen mee op de gedwongen reis met de slavenschepen. Deze relatie is nog altijd duidelijk aanwezig in de Cubaanse muziek.
Dit concert wordt in samenwerking met Music Meeting georganiseerd. 

De toegang is gratis exclusief museumticket.

Voor meer informatie en tickets, houd onze website in de gaten.
 
Lees meer
Gelderse Verhalen 
Ook in de provincie Gelderland zijn sporen van slavernij te vinden. Sinds 2020 doen Gelderse organisaties onderzoek naar mensen, gebeurtenissen, huizen en kastelen die een verband hebben met het slavernijverleden. Het project Mapping Slavery www.mappingslavery.nl deed onderzoek naar deze plaatsen en bracht ze in beeld. Een selectie hiervan is nu te zien in de tentoonstelling Heden van het Slavernijverleden. Ook in de videoreeks 'Gelderse Verhalen' worden enkele van deze verhalen in beeld gebracht. 

Ben jij benieuwd naar deze verhalen? Om alle drie de video's van de Gelderse Verhalen te bekijken, klik op onderstaande button. 
meer weten?
Nieuws uit onze
Andere Musea
Meivakantie in Museum Volkenkunde: Vier de lente buiten & binnen!
Van zaterdag 23 april t/m zondag 8 mei 2022

Let op: 27 april is het museum gesloten i.v.m. Koningsdag


Kom gezellig langs deze meivakantie: alles draait om een echte lente gebeurtenis: hanami. Dat betekent ‘bloesems kijken’ in het Japans. In Japan een jaarlijkse happening die volop mensen op de been brengt en die al heel lang kunstenaars inspireert.



meer weten?
Meivakantie 
Vanaf 23 april 2022
Meivakantie in het museum: Feest! - Eid al-Fitr

Van zaterdag 23 april t/m zondag 8 mei 2022 (let op: 27 april is het museum gesloten)

Het einde van de maand Ramadan wordt gevierd met Eid al-Fitr, het Ramadanfeest. Het feest wordt ook wel ‘Het Kleine Feest' genoemd. Toch duurt het maar liefst drie dagen! Tijdens dit feest vieren moslims het einde van de vastenperiode, waarin ze overdag niet mogen eten. Op 2 mei wordt Eid Al-Fitr gevierd. Deze FEEST SPECIAL van het Wereldmuseum staat tijdens de meivakantie in het teken hiervan.
MEER WETEN? 
 
Meivakantie 
Vanaf 30 april 2022
Meivakantie activiteiten rondom het Ramadanfeest, Eid al-Fitr

Van zaterdag 30 april t/m zondag 8 mei 2022

In Feest! Wereldwijd kom je in de meivakantie meer te weten over het Ramadanfeest, Eid al-Fitr, het zoetste feest dat op 2 en 3 mei 2022 door veel mensen wordt gevierd: in Nederland, Marokko, ook in Suriname. Ontdek meer over deze viering bij de familielezing over Eid al-Fitr en de creatieve activiteit: maak je eigen cadeaudoos. Of kom op 7 en 8 mei Bodo, zoals Surinaamse moslims met voorouders uit Java het Ramadanfeest noemen, vieren in Sabi Suriname met lekkers, muziek en dans.
meer weten?
A Future where Racism has no Place
What can Museums do?
An ongoing conversation about race, racism and anti-racism in/and the museum

The recent global anti-racism protests and mobilization have brought into question the responsibility of public institutions, not only in addressing ongoing forms of structural and systematic racism, but also in the role that they can play in the fight against racism. While the scale and intensity of the current anti-racism mobilization were undoubtedly exceptional, the critique of museums could be seen to form part of a much longer history of institutional critique that have questioned their role in perpetuating colonial ideologies.
MORE INFORMATION