Kom ook in de meivakantie naar het Tropenmuseum!
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌
Kom ook in de meivakantie naar het Tropenmuseum!
Tropen Museum
bekijk online versie
Meivakantie | Familielezing |
 Bodo: Ramadanfeest, Eid al-Fitr in Sabi Suriname | Creatieve activiteit: Maak je eigen cadeaudoos |
Sabi Suriname Tour in Tropenmuseum Junior

Meivakantie activiteiten rondom het Ramadanfeest, Eid al-Fitr
Van zaterdag 30 april t/m zondag 8 mei 2022
In Feest! Wereldwijd kom je in de meivakantie meer te weten over het Ramadanfeest, Eid al-Fitr, het zoetste feest dat op 2 en 3 mei 2022 door veel mensen wordt gevierd: in Nederland, Marokko, ook in Suriname. Ontdek meer over deze viering bij de familielezing over Eid al-Fitr en de creatieve activiteit: maak je eigen cadeaudoos. Of kom op 7 en 8 mei Bodo, zoals Surinaamse moslims met voorouders uit Java het Ramadanfeest noemen, vieren in Sabi Suriname met lekkers, muziek en dans.
meer informatie
Familielezing: Wat is het zoetste feest ter wereld?
Zaterdag 7 en zondag 8 mei | 11.30-12.30 uur | locatie: Studio | Reserveer nu jouw ticket | 6+

Een familielezing om je vingers bij af te likken! Na de Ramadan, een periode waarin moslims overdag niet eten, wordt het einde gevierd met Eid al-Fitr. Er wordt flink uitgepakt met een enorme hoeveelheid zoete hapjes. Maar dit feest gaat echt niet alleen over het eten van zoete hapjes. Jihad Alariachi vertelt je tijdens deze familielezing er meer over.
meer WETEN?
Bodo: Ramadanfeest, Eid al-Fitr in Sabi Suriname
Zaterdag 7 en zondag 8 mei | Familietour: start elke 15 minuten van 10.30 tot 15.45 uur | locatie: Tropenmuseum Junior | Reserveer nu jouw ticket | 6+

Op zaterdag 7 en zondag 8 mei vieren we in Sabi Suriname het Ramadanfeest, Eid al-Fitr. Met lekkers en muziek zoals ook de Surinamers met Javaanse voorouders dat in Suriname vieren. Na afschaffing van de slavernij kwamen Javanen als contractarbeiders in Suriname op de plantages werken. Zij brachten hun taal en cultuur mee, ook de viering van het Ramadanfeest, Eid al-Fitr. Sommige Javaanse Surinamers hielden de gewoonte om naar het Westen te bidden, omdat Mekka westelijk van Java ligt. Anderen gingen in Suriname naar het Oosten bidden. Daarom heb je Oostbidders en Westbidders in Suriname. Oostbidders noemen het Ramadan Feest, Eid al-Fitr. Westbidders noemen het Bodo.
MEER INFORMATIE
Creatieve activiteit: Maak je eigen cadeaudoos
Dagelijks in de meivakantie | 12.00-16.00 uur | Locatie: Studio | Aanschuiven als er plek is, inloop tot 15.30 uur | 4+

Het einde van de maand Ramadan wordt gevierd met het Ramadanfeest, Eid al-Fitr. Het feest duurt maar liefst drie dagen! Tijdens dit feest vieren moslims het einde van de vastenperiode, waarin ze overdag niet mogen eten. Tijdens het Ramadanfeest, Eid al-Fitr eten families samen en krijgen de kinderen cadeautjes of geld in een enveloppe. Mensen geven niet alleen elkaar cadeaus, maar delen hun rijkdom ook met mensen die het minder goed hebben en goede doelen. Dit gebruik heet ‘zakat’. Leer tijdens deze activiteit meer over het Ramadanfeest, Eid al-Fitr. Én maak je eigen cadeaudoos met geometrische patronen.
meer weten?
 
Sabi Suriname Tour in Tropenmuseum Junior
Dagelijks in de meivakantie (behalve 7 en 8 mei, dan is er geen Juniortour).
Familietour: start elke 15 minuten van 10.30 tot 12.00 uur en van 15.15 tot 15.45 uur. Juniortour: 13.30 tot 15.00 uur | locatie: Tropenmuseum Junior | Reserveer nu jouw ticket | 6+

Op verdieping min 7 in het Suriname-depot is een tot nu toe onbekende wereld ontdekt: de Wereld achter de Dingen. Stap samen met je (groot)ouders in een wereld vol pratende voorwerpen en doe mee met allerlei activiteiten. Voor iedereen vanaf 6 jaar.
meer weten?
Nieuws uit onze
Andere Musea
Meivakantie in Museum Volkenkunde: Vier de lente buiten & binnen!
Van zaterdag 23 april t/m zondag 8 mei 2022

Let op: 27 april is het museum gesloten i.v.m. Koningsdag


Kom gezellig langs deze meivakantie: alles draait om een echte lente gebeurtenis: hanami. Dat betekent ‘bloesems kijken’ in het Japans. In Japan een jaarlijkse happening die volop mensen op de been brengt en die al heel lang kunstenaars inspireert.meer weten?
Meivakantie 
Vanaf 23 april 2022
Meivakantie in het museum: Feest! - Eid al-Fitr

Van zaterdag 23 april t/m zondag 8 mei 2022 (let op: 27 april is het museum gesloten)

Het einde van de maand Ramadan wordt gevierd met Eid al-Fitr, het Ramadanfeest. Het feest wordt ook wel ‘Het Kleine Feest' genoemd. Toch duurt het maar liefst drie dagen! Tijdens dit feest vieren moslims het einde van de vastenperiode, waarin ze overdag niet mogen eten. Op 2 mei wordt Eid Al-Fitr gevierd. Deze FEEST SPECIAL van het Wereldmuseum staat tijdens de meivakantie in het teken hiervan.
meer weten?
Meivakantie
Vanaf 23 april 2022
Meivakantie in het Afrika Museum

Van 23 april t/m 8 mei 2022 (let op, 27 april is het museum gesloten)

De meivakantie is de perfecte periode voor een dagje uit. Iedere dag hebben we een programma voor je klaarstaan. Kom ook langs!

Bezoek de tentoonstelling Inspirerend Afrika en leer meer over de veelzijdigheid van het continent. Tijdens de speciale Vrijheidstour bezoek je met een museumdocent de expo Heden van het Slavernijverleden en hoor je welke creatieve vormen van verzet er waren tijdens de slavernij. Je kunt ook creatief aan de slag en een vrijheidsvogel maken. Of bezoek de indrukwekkende voorstelling ANNA.
meer weten?
A Future where Racism has no Place
What can Museums do?

An ongoing conversation about race, racism and anti-racism in/and the museum

The recent global anti-racism protests and mobilization have brought into question the responsibility of public institutions, not only in addressing ongoing forms of structural and systematic racism, but also in the role that they can play in the fight against racism. While the scale and intensity of the current anti-racism mobilization were undoubtedly exceptional, the critique of museums could be seen to form part of a much longer history of institutional critique that have questioned their role in perpetuating colonial ideologies.

More information