Korean Wave, DierenAcademie, een (familie)lezing en meer in Museum Volkenkunde
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌
Korean Wave, DierenAcademie, een (familie)lezing en meer in Museum Volkenkunde
Museum Volkenkunde
bekijk online versie
Zien en Doen | Tickets
KOREAN WAVE FESTIVAL
24 en 25 september 2022
Zuid-Korea is hot and happening! Het land verovert de wereld met haar populaire cultuur: muziek, dans, mode, dramaseries, film en eten. Van Azië tot de Amerika’s, van het Midden-Oosten tot Europa, van jong tot oud en verschillend in gender en achtergrond. Maar wat is de Korean Wave eigenlijk? Hoe verklaren we het wereldwijde succes? En heeft de Korean Wave een impact op beeldvorming en de entertainmentindustrie?
 
Het event Korean Wave is een mix van kennisoverdracht én beleving. Ontdek de dynamische Koreaanse cultuur door onder andere optredens, demo’s, verdiepende talks en een fashionshow. Ervaar waarom deze zo populair is geworden door zelf de fun te voelen in activiteiten en workshops. Tussendoor kunnen bezoekers de K-market met producten en authentiek Koreaans eten bezoeken. Het event wordt officieel geopend op zaterdag 24 september door Z.E. de heer Yeondoo Jeong, de ambassadeur van de Republiek Korea.
Bestel snel je tickets
DIERENACADEMIE
Dé nieuwe familie-expositie van 2022
Wat als je meester een olifant was? Of je juf een luipaard? Op de DierenAcademie maak je het mee. Twaalf dieren hebben hier hun eigen lokaal. Zij leren je om vanuit dieren naar de wereld te kijken. Dat is hard nodig, want mensen hebben er een potje van gemaakt: ze hebben zich boven de natuur geplaatst! Dat moet anders.
 
Van hamerhaai tot mestkever, alle dieren van de DierenAcademie geven een serieuze les: mensen, zorg dat we samen in leven blijven op deze planeet. Zonder ons redden jullie het niet. Elk lokaal is ingericht met voorwerpen en verhalen van mensen die met het dier samenleven. Zij laten zien dat het anders kan. Stilzitten is er niet bij. Verstop je als een luipaard. Huil mee met de roedel wolven. Dans een duet samen met de kraanvogel. Sluip over het ijs als een ijsbeer. Dat wordt aanpoten!
reserveer tickets
HOE WIJZEN DIEREN JE DE WEG?
Zondag 18 september | 12.00-12.45 uur
Een actieve (familie)lezing over het navigeren van dieren. Google maps en GPS heb je niet nodig voor de lessen van dieren die kampioen zijn in het vinden van de weg. Wat je wél nodig hebt zijn je zintuigen. Ook de zintuigen die je misschien wat verwaarloosd hebt. Leer van meester noordse stern die de hele wereld overvliegt. En van juf zalm die precies de plek vindt waar zij geboren is. En leer hoe honingbijen elkaar de weg wijzen. Vind je weg naar deze familielezing terwijl je je zintuigen openzet voor de wereld om je heen. Kijk, ruik, luister, voel en beweeg! De lezing wordt gegeven door dierenfilosoof Bas van Woerkum.
Lees meer
INDONESISCHE BRONZEN
Schatten uit het depot, speciaal voor jou. Meer dan 200 Indonesische bronzen zijn opgesteld. Op het eerste gezicht weinig opvallend, maar bijzonder vanwege de omvang van de collectie, hun ouderdom en betekenis. De bronzen beelden bieden een schat aan informatie over de geschiedenis van Indonesië. Niet alleen over artistieke ontwikkelingen maar ook over rituele betekenissen, materiaalgebruik, handelsrelaties, economische ontwikkelingen en het koloniale verleden.


meer informatie
FIRST AMERICANS
FIRST AMERICANS, een expo waar de ervaringen, veerkracht en creativiteit van de inheemse bevolking van Noord Amerika centraal staan. Een mix van hedendaagse kunst, fotografie, fashion van inheemse kunstenaars en de historische museumcollectie, zoals kleding, tekeningen, wapens, sieraden, keramiek, fotografie en gebruiksvoorwerpen.

Thema’s in de tentoonstelling zijn geschiedenis, veerkracht en de toekomst van de gemeenschap waarbij de nadruk op hun eigen interpretatie ligt.
Meer informatie
Nieuws uit onze
Andere Musea
NAMENSPECIAL
Programma over de betekenis van namen, zaterdag 17 september

In de tentoonstelling Onze koloniale erfenis is een digitaal namenmonument te zien voor meer dan 200.000 tot slaaf gemaakte mensen in Suriname, Curaçao en Indonesië, met informatie over namen, relaties en persoonlijke verhalen. Op 17 september is iedereen uitgenodigd voor deze Namenspecial om meer antwoorden te vinden op vragen over namen, de betekenissen en de geschiedenissen daarvan. 


Lees meer
HA!R POWER
Nieuwe expo in het Wereldmuseum
Nu te zien

Haar. Het is een bijzonder krachtig materiaal. Niet alleen omdat het fragiel én ijzersterk tegelijk is, ook omdat het zo intiem voelt. Groeiend uit onze huid, is haar onderdeel van onszelf. Al lijkt het vaak een eigen leven te leiden: het zit niet altijd hoe wij willen, het maakt reacties los bij anderen, én behoudt los van ons lijf een bijzondere kracht.
In de nieuwe tentoonstelling Ha!r Power viert het Wereldmuseum in Rotterdam de kracht en vele symbolische betekenissen van haar.

lees meer
ZONDAGSPECIALS IN SEPTEMBER
Iedere zondag in het Afrika Museum
Ook heimwee naar de zomervakantie? Kom dan lekker nazomeren in het Afrika Museum. Iedere zondag is er een zondagspecial voor de hele familie. Je hebt nog twee keer de kans om mee te doen aan Nilton’s Zomeratelier; de creatieve workshops die bedacht zijn door kunstenaar Nilton Moreira da Silva.

Maak bijvoorbeeld een talisman voor geluk of maak jouw persoonlijke kracht armband.


MEER weten?
RETHINKING UNIVERSALIST NOTIONS IN MODERN ARCHITECTURE
Seminar | 22 September 2022

This seminar focuses on the intertwined discourse of modern architecture, the constructed notion of modernity, and colonialism in relation to vernacular architecture and ethnographic collections. With contributions from art scholars, anthropologists, researchers, and architecture historians, the colloquium interrogates the ways in which non-Western symbolism and iconography from art and architecture were incorporated into Western architectural thinking during the second half of the twentieth century.

more information