Online Keti Koti festival, Superstraat, Kruispunt Rotterdam en meer.
Wereld Museum
bekijk online versie
Online Keti Koti festival   |   Wereldverhalen   |   Thuisactiviteiten
Welkom terug! We zijn heel blij dat we je weer kunnen ontvangen
Het kan weer en we zijn superblij om je te ontvangen in het Wereldmuseum! Hoe werkt het? Je koopt je ticket en reserveert een tijdslot online via wereldmuseum.nl. In het museum draag je je mondkapje en er is ruimte genoeg om met afstand te kunnen rondlopen. Zo kun je op je gemak de mooie expo’s bekijken. 

Wil je weten hoe we jouw bezoek zo prettig en veilig mogelijk maken? Lees dan meer informatie over ons bezoekersprotocol. Of wil je nog even vanuit huis ons aanbod bekijken? Bekijk de website voor de actuele informatie. Daar vind je ook volop interessante en creatieve thuisactiviteitenwereldverhalen en smakelijke foodstories !
MEER INFORMATIE 
Remix Rotterdam
VAN BASQUIAT TOT APOTHEKERSPOT
Wat hebben Jean- Michel Basquiat en Gordon Bennett met elkaar gemeen? Hoe komt een Syrische apothekerspot op een schilderij uit circa 1425 van de Vlaamse kunstenaar Jan van Eyck terecht? In de tentoonstelling Remix Rotterdam geven we antwoord op deze vragen. 

In Remix Rotterdam ontmoeten twee Rotterdamse musea elkaar: Museum Boijmans Van Beuningen en het Wereldmuseum. Musea die onlosmakelijk met Rotterdam verbonden zijn en gemeenschappelijke schenkers en bezoekers delen. Museum Boijmans Van Beuningen, geopend in 1849, legde zich van oudsher toe op het verzamelen en tonen van westerse objecten en kunstwerken. Het Wereldmuseum, opgericht in 1885, richtte zich met name op cultuurgoederen uit Azië, Afrika en Noord- en Zuid-Amerika. 
MEER WETEN?
Kijk online mee met het Keti Koti festival
DE HELE MAAND JUNI EEN PROGRAMMA RONDOM KETI KOTI
De hele maand juni staat in het teken van Keti Koti! Dit jaar organiseert het Wereldmuseum, samen met het Tropenmuseum, Afrika Museum en Museum Volkenkunde in aanloop naar Keti Koti op 1 juli een digitaal Keti Koti festival. Er is een brede programmering samengesteld met divers aanbod aan activiteiten. Van een reeks Angisa Stories tot livestream Freedom Talks, met onder andere Aspha Bijnaar over vrouwen in verzet, een lunchlezing, theater en webinars. 

Het wordt een maand vol interessante verhalen waarbij we uitgebreid stilstaan bij het heden en verleden. Inschrijven voor je favoriete programma’s kan gratis via deze link. Je hebt dan meteen toegang tot alle online activiteiten van de hele maand! Bekijk de agenda.
BEKIJK HET PROGRAMMA
Superstraat - de doe-expo voor nieuwsgierige kinderen
KOM JE OOK SPELEN IN DE LEUKSTE STRAAT VAN ROTTERDAM?
Het is burendag in Superstraat en dat betekent dat iedereen welkom is!  
Ga op pad met burendagceremoniemeester Freddy, die altijd op de hoogte is van de laatste nieuwtjes. Snuffel in Aga’s toko en help haar de boodschappenlijstjes te scannen.

Studeer een dans in bij Rodney voor het zomercarnaval en leer meer over kleurrijke kostuums. Of neem een kijkje in Winstons Feestkeuken en help hem met de voorbereidingen voor verschillende wereldfeesten. Superstraat is dé doe-expo voor nieuwsgierige kinderen.

KOM NAAR DE SUPERSTRAAT
Videopodcast What a Genderful World
VAN HET MEXICAANSE MUXE TOT AAN HET BORSTBEELD VAN HATSJEPSOET
Gender spreekt ons allemaal aan: iedereen heeft een gender, en wordt er op een of andere manier in het leven mee geconfronteerd. De manier waarop is niet voor iedereen hetzelfde. Cultuur en tijdsgeest spelen daarin een belangrijke rol. In deze videopodcast reeks wordt zichtbaar dat iedereen vanuit een ander perspectief met gender bezig is, en dat een concept als gender raakt aan allerlei andere lagen van identiteit. Bekijk de videopodcast op onze website.

In deze eerste aflevering belicht conservator Wonu Veys drie collectie-onderdelen: de peniskoker, de in Mexico inheemse Muxe en het borstbeeld van farao Hatsjepsoet. Activist en oprichter van Asian queer organisatie Fite Qlub Sorab Roustayar legt uit hoe onderdrukkingssystemen en ongelijke machtsverhoudingen bijdragen aan het binaire denken over gender en dichter Dean Bowen trakteert je op een spoken word performance en deelt zijn persoonlijke perspectief op genderessentialisme.
BEKIJK DE VIDEOPODCAST
Tentoonstelling Kruispunt Rotterdam
OVER HOE CULTUREN EN IDENTITEITEN IN BEWEGING ZIJN IN ROTTERDAM
In de semi-permanente opstelling Kruispunt Rotterdam plaatst het museum zijn collectie in een hedendaagse context. Aangevuld met nieuwe werken van artiesten, kunstenaars en Rotterdammers die zich lieten inspireren door de collectie van het museum. Als een soort dialoog tussen toen en nu, ver weg en dichtbij.

Een van die Rotterdammers is Sharvin. Sharvin woont in Rotterdam Noord en is werkzaam in de creatieve sector. Zijn huis is een soort mini-museum: van kunst tot kitsch met veel wereldse elementen. Wat Sharvin opviel aan de expo Kruispunt Rotterdam, is dat identiteit en de uiting ervan een terugkerende rol speelt, in bijvoorbeeld niet-Westerse kleding. Één van zijn favoriete onderdelen in de expo is het werk van Kevin Osepa. Check de video via de link en kom erachter waarom.
meer informatie
Nieuws uit onze
Andere Musea
Expo Cadeau, hoezo?
NU TE ZIEN VOOR JONG EN OUD
Cadeau, hoezo? is een uitbundige en interactieve tentoonstelling waar je ontdekt wat een trouwjurk, poppen en mango’s met elkaar gemeen hebben. In de tentoonstelling krijg je nuttige tips over het geven en ontvangen wereldwijd. En maak je mooiste foto in onze  instagrammable installatie van furoshiki (Japans inpakdoek) waar je in kunt stappen, zo word je zelf het cadeau!   

Er zijn veel verschillen, veel overeenkomsten, en er is vooral veel variatie! Laat je inpakken door Cadeau, hoezo?
kom langs
 
Azteken 2021 - nieuwe expo
TE BEZOEKEN VANAF 6 AUGUSTUS
In aanloop naar de grote Azteken tentoonstelling lanceren we in juni een nieuwe editie van de Aztekennieuwsbrief. Bomvol interessante verhalen, leuke winacties, topstukken in de schijnwerpers en meer. Meld je hier aan! Vorig jaar zijn we gestart met de 2-maandelijkse nieuwsbrief.

Nu zijn we echt aan het aftellen naar de tentoonstelling Unieke topstukken uit Mexico, boeiende verhalen en kennis op basis van recent onderzoek, dát zijn de ingrediënten voor deze must-see tentoonstelling voor jong en oud.   
MEER WETEN?
Webinar spiritualiteit en gedwongen migratie
19 JUNI | 15:00 UUR | ONLINE
Nederlandse musea herbergen diverse Afrikaanse objecten zoals maskers, beelden en kleding. Deze objecten hebben vaak een historische en religieuze betekenis en hadden oorspronkelijk een belangrijke functie tijdens rituelen, ceremonies en feesten. Door de migratie van deze objecten, hebben ze hun oorspronkelijke betekenis verloren.

Tijdens het livestream webinar Spiritualiteit en Gedwongen Migratie gaan we opzoek naar die oorspronkelijke betekenissen en onderzoeken we hoe deze objecten vandaag de dag weer van betekenis kunnen zijn voor de Afrikaanse diaspora.
Lees meer
Thinking with | Rolando 
Vázquez
15 JULY | ONLINE | 15:00 - 17:00
The Research Center for Material Culture invites Rolando Vázquez, a scholar whose sustained thinking about the museum and its function, as related to the role of modern aesthetics asks us to think seriously, caringly, and pragmatically about time, space, and our relationship to both.

Together with Aminata Cairo, Fabián Barba and Edgar Garcia Rolanda will talk about his vision on decoloniality at academic and cultural institutions.

Would you like to join this meeting? Please register online via the button below.
REGISTER NOW