Kom ook naar het Tropenmuseum!
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌
Kom ook naar het Tropenmuseum!
Tropen Museum
bekijk online versie
Onze koloniale erfenis | Voorstelling Track Record  | Plastic Crush 
Onze koloniale erfenis
Nieuwe expo vanaf 23 juni 2022
Vanwege de voorbereidingen voor de nieuwe tentoonstelling was het de afgelopen tijd niet mogelijk om de eerste verdieping van het Tropenmuseum te betreden, maar binnenkort is de verbouwing klaar en wordt de nieuwe expo Onze koloniale erfenis geopend.

Kolonialisme is niet iets van het verleden. Het heeft de wereld gevormd: onze fysieke, mentale en persoonlijke wereld. Kolonialisme leeft door tot op de dag van vandaag. Tijdens de tentoonstelling Onze koloniale erfenis kijken we naar de Nederlandse koloniale geschiedenis en aanwezigheid, in Indonesië, Suriname, Curaçao, Sint Maarten en nog veel meer landen. Je krijgt niet de ‘bekende’ geschiedenis te zien en te horen, er is meer.
MEER INFORMATIE
Voorstelling Track Record
9 en 10 juni theatervoorstelling n.a.v. Onze koloniale erfenis
23 juni 2022 opent het Tropenmuseum de tentoonstelling Onze koloniale erfenis. Maar wat betekent dit koloniale verleden voor jongeren vandaag de dag? Gaat het dekoloniseren wel snel genoeg? Of hebben we iets anders nodig om als samenleving verder te gaan? Negen jonge spelers van jongerentheatergezelschap DEGASTEN reflecteren tijdens de voorstelling op de tentoonstelling.

De voorstelling is 9 en 10 juni te zien in het Tropenmuseum en is geschikt voor publiek vanaf 13 jaar.
Meer informatie
Plastic Crush
Nieuwe expo verwacht vanaf 14 oktober 2022
Nep, troep, afval, goedkoop, schoon, namaak, vervuilend, fantastisch, droom, kleurrijk, glad, transparant, licht, massaproduct. Welke associatie heb jij bij het woord plastic? Op vrijdag 14 oktober opent de tentoonstelling Plastic Crush die gaat over de relatie tussen mens en plastic. Een van de eerste tentoonstellingen die ingaat op de mondiale geschiedenis van plastic en de impact ervan op ons dagelijks leven. Want plastic laat overal een onuitwisbare indruk achter.
meer informatie
Nieuws uit onze
Andere Musea
Museumnacht Leiden
28 mei 2022
Veertiende editie Museumnacht Leiden

Na een digitale editie vorig jaar, kan de Museumnacht Leiden dit jaar weer doorgaan op locatie! In Museum Volkenkunde hebben we weer een uitgebreid programma. Kom ook langs tijdens de veertiende editie van de Museumnacht.

Tickets via Museumnacht
Het complete programma van alle musea die deelnemen én tickets vind je op museumnachtleiden.nl

Programma Museum Volkenkunde
In Museum Volkenkunde is veel te zien en te doen! Van een rondleiding door een (half)donker museum tot Haka workshop en performances. Kijk hieronder voor een impressie. Het volledige programma vind je hier.


meer weten?
Hip Hop Everywhere?
Foto installatie 
Hip Hop is een manier van leven. Een manier om je te uiten en om communities te vormen en te onderhouden. Al decennialang heeft Hip Hop als lifestyle en cultuur handvatten gegeven om plekken in de stad te claimen. Inzendingen uit de stad zijn nu in het museum in een installatie te zien als voorloper op de Hip Hop expo die in het najaar wordt geopend.

Betekenisvolle plekken
Stedelijke ruimtes zoals winkels, kruispunten en pleinen worden eigen en betekenisvolle plekken. Mede met deze plekken eisen communities hun plek in de stad. Zo ook in Rotterdam. Op de vraag: ‘Welke plek in Rotterdam voelt voor jou als Hip Hop?’ geven Rotterdammers in deze dynamische installatie antwoord met een afbeelding. Deze staat voor hen symbool voor dit gevoel. Voor de een betekent dit gevoel een bijzonder moment of een herinnering. En voor de ander een specifiek perspectief.
 
lees meer
Keti Koti festival 
18 juni 2022
Het Keti Koti festival is terug!

Na twee jaar afwezigheid, gaat het Keti Koti festival dit jaar eindelijk weer door! Markeer zaterdag 18 juni 2022 vast in je agenda, van 13.00 tot 20.00 uur. Deze dag staan we stil bij het slavernijverleden en kijken samen naar de toekomst; we vieren vrijheid, gelijkheid en verbondenheid met een dag vol muziek, workshops en heerlijk eten & drinken.

Op 1 juli 1863 werd in de toenmalige Nederlandse koloniën Suriname en de Nederlandse Antillen de slavernij afgeschaft, waarmee een einde kwam aan ruim 200 jaar slavernij. Keti Koti, de jaarlijkse herdenking van het slavernijverleden en de viering van de afschaffing van de slavernij, herinnert ons aan het belang om op een respectvolle manier met elkaar om te gaan. We mogen niet vergeten dat de rijkdom van Nederland deels is gebaseerd op eeuwen koloniale overheersing en slavernij. Tijdens het Keti Koti Festival in het Afrika Museum staan we stil bij het verleden maar kijken ook naar vandaag en de toekomst.
meer weten?
Amal Alhaag awarded the Akademie van Kunsten Penning 2022 & SNAP - Black Like Us, Mourn Like Us, Imagine Us

On 20 April 2022, the Akademie van Kunsten/Society of the Arts awarded senior curator, researcher, and cultural programmer Amal Alhaag the Akademie van Kunsten Penning 2022 conferred by Liesbeth Bik and Charl Landvreugd. On this occasion Alhaag, with SNAP (see more information below), organised the program: Black Like Us, Mourn Like Us, Imagine UsBlack Like Us, Mourn Like Us, Imagine Us made possible "an evening for inter-generational dreaming and mourning in these times of duress. A remembrance and a future call-and-response not to reinvent the wheel, but to acknowledge that it takes multiple villages to raise eccentric, killjoy and radiant children. How do we practice freedom without excluding solidarity, refusal and shout-outs?," said Alhaag.



More information