Bouwstenen, kijkglazen, terug- en vooruitblikken
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌
Online lezen
Steunpunt passend onderwijs
Nieuwsbrief
Steunpunt Passend Onderwijs
16 februari 2022
Bouwsteen Gelijkwaardig samen werken
'Gelijkwaardig samen werken’ is 1 van de 6 bouwstenen om de focus op aanwezigheid van leerlingen in het po en vo te versterken. Werken aan aanwezigheid begint met het maken en uitvoeren van het beleid samen met leerlingen, ouders en samenwerkingspartners zoals leerplicht, jeugdgezondheidszorg, schoolmaat-schappelijk werk en jeugdzorg. Al deze partijen zijn daarbij onmisbaar. Op aanwezigopschool.nl vind je veel informatie over gelijkwaardig samen werken, een publicatie en een video.
Meer lezen
Praktijkvoorbeelden | Oudersteunpunt
Het is één van de 25 verbetermaatregelen die is voortgekomen uit de evaluatie van passend onderwijs: elk samenwerkingsverband dient een ouder- en jeugdsteunpunt in te richten. In dit praktijkvoorbeeld vertelt Jasmijn van Ipkens, een van de ouders die als ervaringsdeskundige actief betrokken is bij het Oudersteunpunt van samenwerkingsverband Passend Primair Onderwijs Noord-Kennemerland over de rol van het Oudersteunpunt als solidaire gemeenschap. Eva Schmidt - Cnossen, regisseur van het hetzelfde Oudersteunpunt, vertelt in dit praktijkvoorbeeld hoe haar samenwerkingsverband het Oudersteunpunt heeft opgezet.
Meer lezen
Kijkglazen vanaf 1 januari 2022
Vanaf 1 januari 2022 zijn de kijkglazen voor het primair onderwijs door de vereenvoudiging bekostiging in het po veranderd. Ook de overgang van BRON naar ROD (Register Onderwijsdeelnemers) zorgt voor een wijziging. De kijkglazen worden namelijk later gepubliceerd.
Meer lezen
Terugblik derde bijeenkomst | Ontwikkelgroep Werken aan aanwezigheid
Tijdens de bijeenkomst stond de bouwsteen preventief werken aan welbevinden centraal. Op deze pagina vind je een interessante documentaire en een schat aan tools en websites.
Meer lezen
Terugblik landelijke conferentie | Passender en inclusiever! door integratie van regulier en speciaal onderwijs
Op 28 januari vond de landelijke conferentie ‘Passender en inclusiever!’ door integratie regulier en speciaal onderwijs plaats, een co-creatie van het Steunpunt Passend Onderwijs en het Nederlands Centrum Onderwijs en Jeugdzorg (NCOJ). Nu een korte terugblik en binnenkort een special van onze nieuwsbrief, geheel in het teken van het thema Intensieve samenwerking regulier en speciaal onderwijs.
Meer lezen
FAQ | Wat zijn de beslistermijnen bij een tlv-aanvraag?
In de onderwijswetgeving is geen termijn gespecificeerd waarbinnen een tlv-aanvraag behandeld moet zijn. Doordat een tlv-aanvraag een besluit is conform de Algemene wet bestuursrecht (Awb), is de bepaling in deze wet het uitgangspunt. Dat houdt in dat de beschikking binnen een redelijke termijn na ontvangst van de aanvraag moet worden gegeven, zijnde binnen acht weken.
Meer lezen
Save the date | Buiten de lijntjes
Samenwerkingsverbanden hebben voortdurend te maken met ‘lijntjes’. Lijntjes die bepalen welke kinderen wél- en welke kinderen niet worden bediend. Richten we ons op begaafde kinderen? Of juist op de kinderen met veel minder cognitieve bagage? Missen we kinderen die zich buiten de lijntjes bevinden? Dan bestaan er ook nog lijntjes tussen ‘waar we over gaan’ en ‘waar we niet over gaan’. Denk aan de financiële lijntjes die de ministeries tussen de samenwerkingsverbanden en de gemeenten hebben getekend en aan de lijntjes tussen de leidinggevenden van het samenwerkingsverband en de schoolbestuurders. Last but not least, onze extra opdracht rondom leer = ontwikkelrecht noopt ons ook om de lijntjes op te zoeken. Waar liggen die lijntjes? En, wanneer kleuren we er buiten?
Meer lezen
Podcast Gezonde School | Aflevering inclusiviteit
Hoe kunnen scholen bijdragen aan de fysieke en psychische gezondheid van hun leerlingen of studenten? In ‘Gezonde School, de podcast’ gaat journalist en podcastmaker Maarten Dallinga tien afleveringen lang op onderzoek. Hij bezoekt scholen en spreekt met experts. In deze vierde aflevering draait het om inclusiviteit.
Meer lezen
De cirkel doorbreken | Doe mee met onderzoek naar inclusieve school
Scholen doen hun uiterste best om de fijnste plek voor ieder kind te zijn. Toch blijft de vraag of leerlingen zich welkom en gerespecteerd voelen op school. Worden kinderen met ‘speciale behoeften’ ook gezien als volwaardig onderdeel van de klas? Help mee de cirkel te doorbreken en doe mee met het schoolpleinproject van de Leidse onderzoeksgroep Focus on Emotions.
Meer lezen
9 maart 2022
Feestelijke 'launch' | Weten Wat Werkt
Hoe kunnen we kinderen en jongeren helpen die niet of zeer beperkt naar school gaan door emotionele stress (zoals angst, depressie en onverklaarde lichamelijke klachten)? Deze vraag staat centraal op 9 maart 2021 van 13.00 uur tot 16.00 uur tijdens de feestelijke online ‘launch’ van het door de NRO gesubsidieerde onderzoek: Weten Wat Werkt. Weten Wat Werkt: Een routekaart voor interventie bij schoolweigering, gebaseerd op de meningen van belanghebbenden.
Meer lezen
17 maart 2022
Themabijeenkomst | Overgang vo - mbo
De overgang naar het mbo is voor veel jongeren een kwetsbaar moment in de schoolloopbaan. Dat geldt vooral voor veel studenten met een extra ondersteuningsbehoefte. Hoe begeleid je als onderwijsprofessional in het vo leerlingen met een extra ondersteuningsbehoefte bij de overstap naar het mbo? En hoe borg je de continuïteit van de ondersteuning in het mbo?
Meer lezen
25 maart 2022
Training | Collegiale Visitatie Passend onderwijs voor vo
Tijdens deze eendaagse training leer je wat er bij komt kijken wanneer je deel uit maakt van een visitatieteam. Vervolgens ga je op een andere school gericht kijken naar de ondersteuning in de lessen en in de school.
Meer lezen
31 maart 2022
Netwerkbijeenkomst | TLV
Op 31 maart 2021 organiseert het Steunpunt Passend Onderwijs voor leden van commissies toelaatbaarheidsverklaringen een fysieke netwerkbijeenkomst. Het wordt een informatieve ochtend met voldoende ruimte om te komen tot uitwisseling van werkwijzen, vraagstukken en dilemma’s.
Meer lezen
7 april 2022
Training | Collegiale Visitatie Passend onderwijs voor po
Tijdens deze eendaagse training leer je wat er bij komt kijken wanneer je deel uit maakt van een visitatieteam. Vervolgens ga je op een andere school gericht kijken naar de ondersteuning in de lessen en in de school.
Meer lezen
7 april 2022
Webinar | Experiment onderwijszorgarrangementen
Op 7 april 2022 vindt van 10.00 tot 11.30 uur een webinar over het experiment onderwijszorgarrangementen plaats. Tijdens dit webinar informeren het ministerie van OCW en het ministerie van VWS de deelnemers over de inhoud van het experiment, de aanmeldvoorwaarden en selectiecriteria.
Meer lezen
19 mei 2022
Themabijeenkomst | Onderwijsverbetering door evidence informed werken

Let op: deze bijeenkomst stond gepland op 10 maart 2022 maar kan door omstandigheden helaas niet doorgaan. De bijeenkomst is verplaatst naar donderdag 19 mei 2022. Deelnemers, die al ingeschreven staan, ontvangen een mail over deze wijziging.

In deze online bijeenkomst staat de vraag centraal wat de ontwikkelingen rond evidence informed werken opleveren voor jouw school en samenwerkingsverband. 

Meer lezen
Het Steunpunt Passend Onderwijs ondersteunt schoolbesturen, scholen en samenwerkingsverbanden met de uitvoering van passend onderwijs in de praktijk. Ons team heeft direct contact met het veld via de helpdesk en diverse andere ondersteunende activiteiten. De vragen uit de praktijk stellen we centraal en informatie over passend onderwijs delen we via verschillende kanalen. Het Steunpunt Passend Onderwijs is een initiatief van de PO-Raad en de VO-raad.
Deze nieuwsbrief is een publicatie van het Steunpunt Passend Onderwijs, Aidadreef 4, 3561 GE Utrecht. Heb je algemene vragen of wil je meer informatie? Neem dan gerust contact met ons op via steunpuntpassendonderwijs@povosi.nl. Voor specifieke vragen rond passend onderwijs kun je ook contact opnemen met onze helpdesk via helpdeskpassendonderwijs@povosi.nl
Volg ons op
  Linkedin