1. Hoe werken we samen aan de aanpak wildcrossen onder het nieuwe convenant?
Door gezamenlijke acties weten we steeds meer wildcrossers te verbaliseren. Het vernieuwde convenant groene handhaving maakt deze samenwerking mogelijk. In deze workshop praten we u hierover bij.
2. Wat moet je doen bij een dumping van synthetisch drugsafval?!
Een veel voorkomende criminele verschijningsvorm in het zuiden van ons land zijn de afvaldumpingen van de productie van synthetische drugs. Schadelijk voor mens, voor dier en zeker voor de natuur. Met regelmaat worden dumpingen aangetroffen door wandelaars, toezichthouders of boswachters. Maar wat zijn nu de basisprincipes die je bij een aantreffen kan hanteren? Wie gaat erover, wie moet onderzoek doen en het weer opruimen? Hoe zit het met de kosten? En wat weet de politie er nog verder van? In deze workshop komen al deze vragen aan de orde.
3. Slimmer handhaven door de inzet van satellietbeelden.
Hoe Rijkswaterstaat en de Waterschappen met satellietbeelden het toezicht houden en handhaven gaan vormgeven in de toekomst.
4. Gebiedsgericht handhaven mest!
Diverse partijen werken in het project Gebiedsgericht Handhaven Mest samen om de schadelijke effecten van mest op de waterkwaliteit te beperken en de naleving van de mestregelgeving te verbeteren. Dat doen ze onder meer door de bewustwording voor een gezonde leefomgeving te bevorderen en ondernemers in de mestketen te stimuleren de mestregels na te leven. Door relevante kennis uit te wisselen kunnen illegale meststromen en probleembedrijven daarnaast eerder opgespoord en aangepakt worden. In deze workshop alles over de samenwerking en de resultaten.
5. Inspiratie van buiten: hoe doen ze het in Limburg?
Optimalisatie handhavingssamenwerking in het groen:
- Informatie gestuurde handhaving in de praktijk, dit via interactieve kaart;
- Platform (website www.ssil.nl) t.b.v. handhavingssamenwerking, incl. gezamenlijke handhavingskalender;
- Hoe een gezamenlijke handhavingsactie op te stellen.
6. Multidisciplinair samenwerken. Hoe doe je dat?
Aan de hand van praktijkvoorbeelden wordt in deze workshop toegelicht hoe er in Brabant multidisciplinair wordt samengewerkt in het buitengebied. Grensoverschrijdend en organisatie overschrijdend om samen meer te bereiken dan alleen.
7. Discussie: Toezicht en handhaving in het groen nu en in de toekomst
Stellingen over toezicht en handhaving in het groen.
8. Digitale briefing
SSiB introduceert tijdens de Ontmoeting in het Groen de digitale briefing. Een unieke tool in de groene wereld. De digitale briefing is toegankelijk voor alle boa partners. De informatiespecialist van SSiB vult de digitale briefing, koppelt informatie, maakt gebruik van open en gesloten informatiebronnen, filtert en analyseert informatie, zet informatie uit bij de juiste organisaties en/of personen. De digitale briefing is een informatieknooppunt voor alle partijen in het buitengebied, zodat informatie sneller en efficiënter gedeeld kan worden.
9. Vergroten kennis Wet Natuurbescherming
Menselijke activiteiten kunnen nadelige gevolgen hebben voor natuurgebieden. Sommige natuurgebieden worden speciaal beschermd tegen de gevolgen van menselijke activiteiten. Toetsing aan de Wet Natuurbescherming is nodig als een activiteit mogelijk negatieve effecten heeft op een Natura 2000-gebied of op beschermde planten- en diersoorten. Te denken valt bijvoorbeeld aan het veroorzaken van een toename van stikstofdepositie in een bepaald Natura 2000-gebied, of het verbouwen van een pand waarin beschermde vleermuizen of vogels hun nest hebben. Tijdens deze workshop wordt er ingezoomd op de Wet Natuurbescherming. Waar moet je op letten bij bijvoorbeeld het vergunnen van een Wabo-vergunning. |