De zomervakantie staat voor de deur. Gaat u deze zomer op pad? We wensen u een veilige en fijne reis!
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌
Nieuws van Mr. Tj. Smid Netwerk Notarissen
NETWERK NOTARISSEN
Lees online  |  Afmelden
Netwerk Notarissen Nieuws - zomereditie
De zomervakantie staat voor de deur. Gaat u deze zomer op pad? We wensen u een veilige en fijne reis!

Veel mensen komen met plannen terug van de zomervakantie. Bijvoorbeeld voor een nieuw bedrijf. Of een goed voornemen zoals eindelijk de stap zetten naar het maken van een testament en/of levenstestament. Er is misschien een aanzoek gedaan en zijn er huwelijksplannen. Of plannen om samen te gaan wonen. De zomervakantie leidt soms ook tot het inzicht dat partners beter hun toekomst apart van elkaar kunnen vormgeven.
Wat de zomer u ook brengt, wij staan voor u klaar om de juridische kant ervan in goede banen te leiden.
belastingen
 
Kort geleden heeft de Hoge Raad opnieuw uitspraak gedaan over de rekenmethode voor de inkomstenbelasting van box 3. Via box 3 worden onder meer spaargeld, beleggingen en een tweede woning belast. Na een eerdere uitspraak van de Hoge Raad moest de politiek de rekenmethode tijdelijk aanpassen totdat er een definitieve wet zou komen met nieuwe regels. Maar ook deze tijdelijke wet is niet in orde volgens de Hoge Raad. En dus is de politiek weer aan zet. Meer informatie over de perikelen rond box 3 leest u hier op de site van de Belastingdienst.

Inmiddels is er in Den Haag ook discussie over de overdrachtsbelasting die wordt betaald als je een pand koopt waarin je niet zelf woont. Bij de aankoop van een beleggingspand moet de koper 10,4% overdrachtsbelasting betalen over de koopprijs/waarde van het pand. Een meerderheid in de Eerste Kamer vindt nu dat het kabinet moet onderzoeken hoe dit percentage omlaag kan.

Mogelijk wordt er over deze onderwerpen al meer duidelijk met Prinsjesdag. Zoals elk jaar kunt u dan in de avond een speciale Prinsjesdag editie van deze nieuwsbrief in uw mailbox verwachten.
 
Een onderwerp waarover misschien op Prinsjesdag ook wat meer duidelijk wordt, is de wijziging van huwelijkse voorwaarden. De Hoge Raad deed daar een paar maanden geleden uitspraak over. Dat was in de zaak waarin een echtpaar hun huwelijkse voorwaarden liet veranderen omdat de man ernstig ziek was. In hun eerdere huwelijkse voorwaarden was opgenomen dat hun vermogen 50/50 was. Dat werd in de nieuwe huwelijkse voorwaarden echter 90% voor de vrouw en 10% voor de man. Na het overlijden van de man was de Belastingdienst het niet eens met de echtgenote dat er erfbelasting over maar 10% van hun vermogen betaalde hoefde te worden. De Hoge Raad stelde de echtgenote in het gelijk omdat het geen verboden constructie is om belasting mee te besparen. Het is nu de vraag of de politiek een wet zal gaan maken om zo’n verandering van de huwelijkse voorwaarden toch als een verboden constructie te bestempelen.
van de rechter - Dure investering in de liefde  
Ze zijn al een aantal jaren samen en hebben een zoon. Het huis waarin ze wonen staat op naam van de man; hij kocht het huis al een aantal jaren voordat ze gingen samenwonen. De vrouw vindt het hoogste tijd voor een verbouwing. Samen met haar moeder neemt ze strak de touwtjes in handen en er wordt flink verbouwd. Een aantal jaren later blijkt dat hun relatie het niet redt; ze gaan uit elkaar.

Omdat de man eigenaar is van de woning moet de vrouw elders onderdak zien te vinden. Ze hebben geen samenlevingscontract en proberen zo goed en kwaad als het gaat de spullen in huis te verdelen. Maar dan presenteert de vrouw de rekening van de verbouwing aan de man. Zij heeft geld gekregen van haar moeder om de verbouwing te financieren. Elke euro wil ze terugzien. Als de man het geld niet wil betalen – hij kan het ook niet zegt hij – stapt ze naar de rechter om zo betaling af te dwingen.

In eerste instantie stelt de vrouw dat ze het geld heeft geleend van haar moeder maar vervolgens zegt ze dat het een schenking was. Hoe dan ook, het is geld dat van haar en niet van de man is. Het huis staat op naam van de man, en het geld heeft hem ‘rijker’ gemaakt door de investering in de verbouwing. De man zegt echter dat hij de verbouwing niet per se wilde en dat de vrouw met zijn schoonmoeder alles heeft geregeld. Er was rechtstreeks contact tussen de vrouw en de aannemer en hij heeft nooit enige factuur van de aannemer gezien.

De rechter zegt dat als er geen samenlevingscontract is waarin afspraken zijn gemaakt over het vermogen van de partners, er een wettelijke basis moet zijn om het geld dat de een in de woning van de ander investeerde, terugbetaald te krijgen bij een scheiding. In dit geval is er geen wettelijke basis oordeelt de rechter. De man had geen opdracht gegeven aan de aannemer en dus geen toekomstige schuld vanwege een verbouwing. De vrouw heeft het geld in de woning geïnvesteerd zonder daarover afspraken te maken met de man. Ze is haar geld kwijt, en haar moeder ook die vast stevig baalt dat zij het geld aan haar dochter schonk.

In deze rechtszaak ging het om een bedrag van rond de 80.000 euro. Een samenlevingscontract kost vele malen minder en behalve dat u hierin afspraken maakt voor een scheiding maakt het u ook bewust hoe u met elkaars vermogen moet omgaan. De kans dat u voor verrassingen komt te staan is dan stukken kleiner. Juridisch investeren in de liefde… 
meer informatie over samenwonen
digitaal vergaderen
 
Tijdens de coronaperiode was het voor rechtspersonen mogelijk om een digitale vergadering te organiseren. Dit betekende dat bijvoorbeeld verenigingen, appartementeneigenaren en B.V.’s hun vergadering via een videobeldienst konden houden in plaats van op locatie. Omdat er positieve ervaringen zijn opgedaan met deze digitale vergaderingen voor rechtspersonen, is er nu een wet in de maak om dit definitief mogelijk te maken. Het digitale vergaderen was namelijk alleen rechtsgeldig tijdens de coronaperiode. In de Tweede Kamer wordt er nu over deze wet vergaderd. Als de wet is aangenomen, dat adviseren wij u de statuten van uw rechtspersoon door ons te laten checken. Soms is er namelijk een wijziging van de statuten nodig om gebruik te kunnen maken van de mogelijkheid om voortaan digitaal te vergaderen, voor een B.V. is dat sowieso nodig.
kent u deze al?
Wij hebben een aantal handige online hulpmiddelen voor u. Bijvoorbeeld onze informatiekaarten over testamenten en levenstestament. Of een handige checklist voor nabestaanden. U kunt ze hier downloaden: 
informatiekaarten en checklisten downloaden
 
Mr. Tj. Smid Netwerk Notarissen
0594 503 131
info@notariszuidhorn.nl
http://www.notariszuidhorn.nl/
U ontvangt dit bericht op: info@welkominzuidhorn.nl