Open Education Week |
Van maandag 4 tot en met vrijdag 8 maart vindt de jaarlijkse Open Education Week plaats. Tijdens deze week staan open onderwijs en open leermaterialen extra in de belangstelling.
Wat houdt open Onderwijs in?
Open Onderwijs is het delen van en voortborduren op kennis met als doel wereldwijde participatie in Open Onderwijspraktijken en gratis toegang tot Open Leermaterialen van hoge kwaliteit.
Waarom is het belangrijk?
Digitalisering gaat samen met belangrijke vraagstukken rondom toegankelijkheid en copyright. Kun je informatie of kennis claimen? Of is het iets dat vrij beschikbaar zou moeten zijn? Deze vragen zijn ook binnen het onderwijs enorm relevant. Open onderwijs gaat in essentie dan ook om het vergroten van de toegankelijkheid van onderwijs en onderwijsmaterialen.
Wat heb ik aan open leermaterialen als docent?
Open leermaterialen, waaronder gratis e-learnings en open studieboeken, zijn in opkomst. Cruciaal is dat materialen waarop auteursrecht rust via een open licentie zijn vrijgegeven of tot het publieke domein behoren. Docenten kunnen deze uitwisselen en hergebruiken, waardoor ze veel tijd kunnen besparen. Bovendien kan de kwaliteit van het onderwijs door peer feedback op open leermaterialen worden verbeterd. |
|
|
|