Quadraam
3D-tekenen en -printen? Bij de Q-highschool kan het!
Het avontuur '3D ontwerpen & printen' van de Q-highschool blijft onverminderd populair. Veertien leerlingen van verschillende Quadraam-scholen deden eind 2021 mee aan de tweede editie. Wat maakt dit bèta-avontuur zo bijzonder?

“De deelnemers beginnen met het installeren en vertrouwd raken met de software (Fusion 360). Ze maken hierbij gebruik van filmpjes op het internet. Zo leren ze bijvoorbeeld hoe ze een legoblokje in 3D tekenen. Dat is al een hele onderneming! Leerlingen zijn vaak gewend om tweedimensionaal te denken. Bij deze opdracht moeten ze dus echt even schakelen en anders denken”, zegt Martijn van der Last, wiskundedocent op het Liemers College én docent op de Q-highschool. 

Stap voor stap ontdekken
Na het oefenen met de software krijgen de leerlingen de opdracht een vaas te tekenen en te printen in 3D. Belangrijk hierbij is dat ze ook zogenaamde ‘supports’ doorgeven aan de software. Dit zijn ondersteunende elementen die nodig zijn om complexe 3D-modellen, die bijvoorbeeld in de lucht hangen of een bepaalde hoek hebben, te kunnen printen. Na het tekenen en printen van de 3D-vaas mogen de leerlingen hun eigen ontwerp produceren. Leerling en deelnemer Robin: “Ik vond het vooral leuk dat je ook iets zelf mocht ontwerpen. Ik koos voor een Minion”.Grenzeloos leren
Martijn: “Gaaf is ook dat de leerlingen tijdens het avontuur twee keer het FABlab op de HAN bezoeken waar geavanceerde 3D-printers staan. Daar leren ze hoe ze de 3D-printer instellen, hoeveel vulling ze hun ontwerp geven (veel vulling maakt het ontwerp sterker, maar ook zwaarder!) en hoeveel support het ontwerp nodig heeft zodat het niet onderuit zakt. Als de leerlingen dit allemaal hebben ingesteld, geven ze de 3D-printer opdracht om hun ontwerp te maken.”

Bèta én creatief!
Martijn: “Het mooie van dit bèta-avontuur is dat het ook echt geschikt is voor creatieve leerlingen. Kunstenaars maken tegenwoordig immers ook gebruik van software bij het maken van hun kunst. Geweldig om die samensmelting van creatief met bèta te zien.”

In je eigen tempo
Doordat de leerlingen tijdens de Q-highschool avonturen niet vastzitten aan een curriculum, hebben ze veel meer vrijheid om in hun eigen tempo aan taken te werken. Het gaat er vooral om dat ze nieuwe dingen leren. Martijn: “Ik merk ook dat ik dit af en toe meeneem in mijn eigen vak. Dat ik iets minder strak op de methode zit en leerlingen wat meer vrijheid geef.” Robin: “Andere leerlingen moeten dit avontuur zeker volgen. Je ziet vanzelf hoe leuk het is!”
Lees overige berichten:
Online spreekuren: persoonlijk, praktisch & preventief
Waar vind ik mijn jaaropgave?
Project kansrijk onderwijs: “kinderen in hun kracht”
De 100-dagen-ervaring van: Lizanne Hompe
Mentor? Maak nu kennis met Boost Yourself!
Wanneer ontvang ik mijn salaris?
 
Quadraam
linkedin   Youtube