Quadraam
“Het leven is een competentie; geen competitie”
Op ’t Venster hebben alle mentoren én klassen van leerjaar 1 en 2 dit schooljaar een Lefdag gehad. “Prachtige en waardevolle dagen, gericht op verbinding, kwetsbaarheid, jezelf mogen zijn, inzicht in elkaar krijgen en het eigen stuur pakken”, vertelt organisator Menno van der Leer.
 
De Lefdag is een actieve dag voor groepen en klassen. De dag bestaat uit een flink aantal psycho-fysieke oefeningen, spelletjes, videofragmenten, muziek en gesprekken. Met als doel: verbinding en saamhorigheid krijgen in de groep, inzicht en begrip krijgen in en voor elkaars leven, en eigenaarschap creëren voor het individu. Maar ook buitensluiten tegengaan en geaccepteerd worden, inzicht geven in zelfsturing en zelfbeheersing, opening geven tot gesprek en de relatie versterken tussen leerlingen en docenten. 
 
Ochtenddeel: verbinding creëren 
In de ochtend vliegen Menno en zijn co-trainer met de groep door een reeks oefeningen en spelvormen binnen een aantal thema’s. Menno, die deze dagen vaker verzorgt voor scholen : “Denk aan stevig staan, focussen, ademhaling, grenzen voelen en aangeven en vertrouwen. Dit deel is bedoeld om verbinding te creëren in de groep.” Het ochtenddeel levert veel inzicht op voor de trainers. Menno gaat verder: “Positie in de groep, sub-groepjes, dominante groepen, ondergeschikte groepen, houding en gevoel van leerlingen, sfeer van een groep en noem maar op.” Tussen de oefeningen door zijn er videofragmenten en groepsgesprekken die gaan over durven veranderen, fixed mindset, krachten inzetten, anderen inschatten, focussen en niet alles geloven wat je denkt en eigen keuzes maken. 
 
Gekke spelletjes
Voor leerlingen én medewerkers zijn dit waardevolle ervaringen. “Een van de oefeningen is bijvoorbeeld ‘knijp eens hard in je vuisten, adem dan uit en ontspan je handen. Wat voel je?’ Een deelnemer antwoordde toen: ‘Ik voel alles uit me stromen en voel me rustig worden’. Dat is mooi toch? Of een stagiaire die later aangaf dat als ze een moeilijke groep tijdens haar stage had, toch even terugdacht aan die ‘gekke spelletjes’ van de Lefdag. Maar gekke spelletjes of niet, het ademen, stevig staan en focussen hielpen haar wel!”
 
Middagdeel: elkaar echt zien en leren kennen
Na de lunch is het doel om elkaar echt te zien en leren kennen. Daarvoor komen de onderdelen ‘over de streep’, ‘als je me echt zou kennen’ en ‘doorslaan van een plankje’ aan bod. Met aan het einde een afronding en terugblik. “Alle onderdelen worden afgewisseld met spelletjes om even weer lucht te krijgen”, aldus Menno. Dat kan nodig zijn, omdat het pittige onderdelen zijn waarbij best wat oud zeer of leed naar boven kan komen. Menno benadrukt: “Deze confrontatie ‘onder de ijsberg’ in een groep en met jezelf is wel nodig om tot de kern te komen. Van een deelnemer kreeg ik bijvoorbeeld de reactie ‘ik ben trots op mezelf dat ik het verteld heb’. Daar gaat het om.”
 
Wij-cultuur
En de opbrengst? Menno: “Het gevoel dat iedereen er mag zijn. Deelnemers weten aan het einde van de dag dat iedereen iets meedraagt wat niet zichtbaar is. Te vaak vormen we een mening op wat zichtbaar is. Gedrag komt echter vanuit wat niet zichtbaar is. Het ijsberg-model staat hiervoor symbool.” De gedachte daarbij is dat er zo een ‘wij-cultuur’ ontstaat. Er wordt afscheid genomen van het ‘zij-zij’.

Iets losmaken
Menno: “Ook ervaren deelnemers dat iets delen fijn is en helpt. Dat bewegen iets oplevert en dat tot verandering komen (met hulp) een eigen verantwoordelijkheid is. Ik hoor vaak dat de dag erg waardevol is voor docenten, omdat leerlingen zich laten zien en dat niet eerder deden. We maken echt iets los om daarna mee door te kunnen in de klas of groep. Het waren stuk voor stuk prachtige dagen en ben blij en trots dat ik ze heb mogen aanbieden én dat ik weer mag terugkomen.” Want komend schooljaar krijgen ook de nieuwe eerstejaars leerlingen op ’t Venster deze prachtkans.
 
NPO
’t Venster financiert de Lefdag heel bewust vanuit het Nationaal Programma Onderwijs: “Wij wilden graag inzetten op het welbevinden en de veerkracht van leerlingen, juist aan het begin van het schooljaar”, vertelt afdelingsleider Tanja Fricke. “De Lefdag is daar een heel mooi antwoord op. Leerlingen die na de Lefdag nog behoefte hebben aan een vervolgtraject, krijgen dat traject in de loop van hetzelfde schooljaar ook aangeboden.”
 
Meer weten over het Lefdag-concept? Neem gerust contact op met Menno van der Leer via info@koers369.nl of bekijk www.koers369.nl voor meer informatie. 
Lees overige berichten:
Digitaal Beekdal Plein: minder zoeken, leuker werken!
‘Montessori Breed’: leren & ontdekken in de praktijk
Nieuwe cao voor het voortgezet onderwijs
Regel je verlof voor komend schooljaar op tijd!
 
Quadraam
linkedin   Youtube