Leids Universitair Medisch Centrum
10 juni 2021
Lees online versie
 
 
Nieuwsbrief
UNC-ZH
Recente proefschriften
Publicaties
Tweet
Agenda
 
 
Symposium over impact coronamaatregelen

De impact van de coronamaatregelen in de langdurige zorg, wat hebben we ervan geleerd? Daar gaat het over op het gratis ISOLATE symposium op maandag 21 juni. Met van het LUMC Wilco Achterberg, Mandy Visser, Lisa van Tol, Miriam Haaksma, Maartje Klapwijk en onderzoekers van Tranzo (Tilburg University).

Mede georganiseerd door ZonMw, Alzheimer Nederland, Topaz en het LUMC. Een boeiend symposium over verschillende facetten van de maatregelen, de pandemie en de ouderenzorg.

Inschrijven
Bekijk hier het programma
 
 
Al 11 landen nemen deel aan Europese studie naar geriatrische revalidatie na COVID-19

De Europese studie naar geriatrische revalidatie na COVID-19 besmetting (EU-COGER) loopt voorspoedig. Meer dan 60 zorginstellingen in 11 verschillende landen nemen al deel aan dit onderzoek onder leiding van het UNC-ZH. In mei deelden de onderzoekers de eerste onderzoeksresultaten in een factsheet. Wilco Achterberg schreef voor het LUMC een blog over deze studie en de samenwerkingen.

Bekijk de factsheet
Lees de blog van Wilco Achterberg
 
 
Welk effect heeft cafeïne op dementie?

Michelle Kromhout promoveerde 18 mei 2021 op haar onderzoek naar het effect van cafeïne op probleemgedrag bij mensen met dementie.

Dementie leidt tot vele veranderingen. Een van de belangrijkste voor de kwaliteit van leven is verandering in gedrag. Vele aspecten spelen daarin een rol, zoals prikkels uit de omgeving en pijn, maar wellicht ook prikkels vanuit wat we eten en drinken.

Lees hier meer
Bekijk hier de factsheet
Bekijk hier de animatie

 
 
De kracht van het netwerk: terugblik op 2020

Interviews uit de praktijk en terugblikken op activiteiten in 2020: het UNC-ZH jaarverslag is beschikbaar.

Kennis ontwikkelen en kennis delen werden tijdens de coronapandemie nog belangrijker en breed erkend. Met verschillende onderzoeken en activiteiten hopen we hieraan een goede bijdragen te hebben geleverd.

En niet te vergeten: het was ons jubileumjaar. 15 jaar UNC-ZH hebben we gevierd met een van onze kernactiviteiten, kennis delen.

Met bewondering kijken we terug naar de inzet en betrokkenheid in en buiten ons netwerk en in de ouderenzorg om dit mogelijk te maken.


Klik hier voor het jaarverslag
 
 
Training: Samen Werken aan eHealth in de geriatrische revalidatie

Steeds meer en beter met minder. Kan eHealth helpen? Een toekomstbestendige zorgprofessional moet open staan voor zorgtechnologie en er vertrouwd mee zijn. In samenwerking met Studio GRZ ontwikkelde het UNC-ZH daarom de training "Samen Werken aan eHealth in de geriatrische revalidatie". Met 10% korting voor UNC-ZH leden.

Nieuwsgierig? Klik hieronder voor het hele nieuwsbericht.
Bekijk ook de vlog van Wilco Achterberg over eHealth.

Lees hier meer
Bekijk hier de vlog

 
 
Blog: De rol van verpleegkundigen bij proactieve zorgplanning

Evidence based practice is in de praktijk voornamelijk gericht op het vinden van het best beschikbare bewijsmateriaal, gevolgd door het toevoegen van klinische expertise van de zorgprofessional. Minstens zo belangrijk is het toevoegen van de wensen en voorkeuren van de patiënt. Hoe bevorderen we dat?

Lees hier de volledige blog
 
 
Coördinator Arno Doornebosch start onderzoek naar interprofessioneel samenwerken in verpleeghuizen

Als geriatrisch fysiotherapeut wilde Arno Doornebosch het vak al verder brengen, zo zette hij zich in voor samenwerkingen in netwerken en begeleiding van fysiotherapiestudenten. Als coördinator kan hij mensen samen brengen en met elkaar kennis en ervaringen laten uitwisselen. Naast zijn werk als coördinator gaat hij nu ook zelf verder kennis ontwikkelen, als promovendus op interprofessioneel samenwerken in verpleeghuizen.

Hoog tijd voor een interview met Arno om hem deze stappen en zijn onderzoek te laten toelichten.

Lees het interview
 
 
Vilans Zoek het uit!

Nu een fysiek congres nog steeds niet tot de mogelijkheden behoort heeft Vilans het digitaal minicongres Zoek het uit! in het leven geroepen. Het doel van deze congressen is om wetenschap en praktijk dichter bij elkaar te brengen. Op 18 mei verzorgden Milly van der Ploeg, Bianca de Jong, Jonathan Bogaerts en Rosalinde Poortvliet namens het UNC-ZH een minicongres over de optimalisatie van cardiovasculaire preventieve medicatie bij ouderen. Met meer dan 100 toehoorders, waarvan ook veel verpleegkundigen in opleiding, was het een geslaagde middag!

Het verslag van de dag inclusief visuele weergave van de verschillende presentaties is te bekijken via de onderstaande link.

Klik hier voor het verslag

 
 
Doorleren naast je werk in de ouderenzorg? Dat kan!

Werk je in de zorg veel met ouderen en wil je je kennis graag verdiepen? Vanuit het LUMC en de Universiteit Leiden zijn er twee mooie opleidingen die je naast je werk kunt volgen:
Master Vitality and Ageing - Verdiep je kennis over de biologische, individuele en maatschappelijke aspecten van vitaal ouder worden met het flexibele studieprogramma van deze master. Aanmelden komende periode kan nog tot 15 juni!
Kaderopleiding Geïntegreerde Eerstelijns Ouderengeneeskunde voor specialisten ouderengeneeskunde en huisartsen voor proactieve samenwerkende zorg in de eerste lijn.

Meer informatie Master Vitality & Ageing
Meer informatie Kaderopleiding

 
  Nieuwe
      »»»»»» Onderzoeksflits »»»»»»     

>>> We zijn een tweejarig onderzoek gestart naar een draagbaar sensorsysteem in kleding om vroegtijdige signalen van stress te herkennen bij mensen met een verstandelijke beperking of dementie. In samenwerking met onder andere de Technische Universiteit Eindhoven en Mentech. Mede mogelijk gemaakt door Health~Holland, Topsector Life Sciences & Health.
Lees meer over het onderzoek

   
 
publicaties
 
   
Kwaliteit van leven bij dementie

 
   
Onderwerp: Impact van pijn op ADL
Artikel: van Dalen-Kok, A.H., et al.
 The impact of pain on the course of ADL functioning in patients with dementia. Age Ageing. 2021 May 5;50(3):906-913.
Link naar artikel

 
   
Onderwerp: Therapie voor ouderen met angstsymptomen
Artikel: Witlox, M., et al.
 Blended Acceptance and Commitment Therapy Versus Face-to-face Cognitive Behavioral Therapy for Older Adults With Anxiety Symptoms in Primary Care: Pragmatic Single-blind Cluster Randomized Trial. J Med Internet Res. 2021 Mar 26;23(3):e24366.
Link naar artikel

 
   
Geriatrische revalidatie

 
   
Onderwerp: Bescherming geriatrische revalidatie tijdens COVID
Artikel: Grund, S., et al.
 The COVID rehabilitation paradox: why we need to protect and develop geriatric rehabilitation services in the face of the pandemic. Age Ageing. 2021 May 5;50(3):605-607.
Link naar artikel

 
   
Onderwerp: Evaluatie FIT-HIP-interventie
Artikel: Scheffers-Barnhoorn, M.N., et al. 
Feasibility of a multicomponent cognitive behavioral intervention for fear of falling after hip fracture: process evaluation of the FIT-HIP intervention. BMC Geriatr. 2021 Apr 1;21(1):224.
Link naar artikel

 
   
Onderwerp: Copingstrategieën ouderen met heupbreuk
Artikel: Scheffers-Barnhoorn, M.N., et al. 
Coping strategies of older adults with a recent hip fracture within inpatient geriatric rehabilitation. Aging Ment Health. 2021 Mar 4:1-8.
Link naar artikel

 
   
Palliatieve zorg bij dementie

 
   
Onderwerp: Evaluatie gesprekshulp bij dementie
Artikel: van der Steen, J.T., et al. 
Practitioners' perceptions of acceptability of a question prompt list about palliative care for advance care planning with people living with dementia and their family caregivers: a mixed-methods evaluation study. BMJ Open. 2021 Apr 12;11(4):e044591.
Link naar artikel

 
   
Onderwerp: Palliatieve zorg in verschillende landen
Artikel: Sternberg, S.A., et al. 
Palliative Care in Advanced Dementia: Comparison of Strategies in Three Countries. Geriatrics (Basel). 2021 Apr 22;6(2):44.
Link naar artikel

 
   
Ouderen algemeen/overig

 
   
Onderwerp: Risicofactoren asymptomatische darmkolonisatie
Artikel: Ducarmon, Q.R., et al. 
Microbiota-associated risk factors for asymptomatic gut colonisation with multi-drug-resistant organisms in a Dutch nursing home. Genome Med. 2021 Apr 7;13(1):54.
Link naar artikel

 
 
 
Vandaag een bijeenkomst over actie onderzoek van @hannekesmaling bij het @UNCZH. Ook al doe ik al een aantal jaar actie onderzoek, ik heb weer nieuwe inzichten opgedaan, veel geleerd! Het blijft een prachtige vorm van onderzoek, wat wij bij @Topaz_zorg ook gebruiken. pic.twitter.com/eXEA4rmgsB
Door: Annemarie de Brabander, 17 mei 2021
 
   
 
Agenda
 
   


21 juni
ISOLATE symposium - Covid-19 en isolatiemaatregelen verpleeghuizen
Over het ISOLATE-onderzoek en meer COVID-19 onderzoek
Meer informatie
Inschrijven
   


2 september
Promotie Max van der Sijp
"Prognostics of recovery in hip fracture patients" 
   


24 september
Namaste Care International Virtual Conference
Over het Namaste Care Familieprogramma (Engelstalig)
Inschrijven

 
 
   

Printversie
 
© LUMC | Disclaimer | Privacy statement