‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌
 
10 oktober 2022
Lees online versie
 
 
Nieuwsbrief | Nr. 19
Academische Verpleegkunde
Agenda
Contact
Publicaties
 
 
 
 
 
Janneke de Man op kennismakingstour door het LUMC

Afgelopen maand begon ik met mijn kennismakingstour langs de verpleegkunde teams van het LUMC. Zonder dat bewust gepland te hebben, bleek ik in mijn tour de route van veel patiënten door het ziekenhuis te volgen: ik begon op de SEH en ging door naar de acute opname afdeling. Patiënten waaieren daar vandaan uit naar de verschillende afdelingen van het ziekenhuis. Ik ook, ik vervolgde mijn tour op de LOKL afdeling van het LUMC Oncologie Centrum Klinisch en de verpleegafdeling Interne Geneeskunde (VIG). De komende tijd volgen de andere verpleegkunde teams.

Wat een rijke ervaringen levert het meelopen op de afdelingen op! Ik zag parels van continuïteit van zorg. En tegelijk zag ik hoeveel kansen en uitdagingen er ook nog zijn om dat verder te verbeteren. Maar bovenal werd mij duidelijk: ook van continuïteit van zorg geldt dat het ‘t best tot zijn recht komt in het persoonlijke contact met de mens achter de patiënt.

 
 
 
ENC22 HUB Leiden / Den Haag: Lef voor groei

Van 4-7 oktober vond het European Nursing Congres (ENC22) plaats met als thema ‘Future Proof Nursing, nurses as key drivers for change’ plaats.
Academische Verpleegkunde van het LUMC was als partner verbonden aan dit online congres. Janneke de Man-van Ginkel gaf op 5 oktober een workshop over ‘Continuity of care, a challenge for nursing in the changing healthcare’. Op 6 oktober werd door Anja Brunsveld, Brigit Zwartendijk en Hilda Mekelenkamp een round table sessie gegeven over ‘Building an academic nursing community in a university hospital’.


Samen met de Haagse Hogeschool en Hogeschool Leiden heeft Academische Verpleegkunde LUMC een lokale HUB ‘Lef voor groei’ georganiseerd op 6 oktober.
Marcelle Rittershaus, docent aan de Hogeschool Leiden, opende de middag als dagvoorzitter door de diverse groepen verpleegkundigen specifiek te verwelkomen. Er was een divers publiek van studenten, verpleegkundigen, docenten, onderzoekers en combinaties hiervan. Na het welkom vonden twee workshop rondes plaats waar deelnemers konden kiezen om deel te nemen aan de volgende workshops: ‘Continuity of care in a changing future’ door Janneke de Man-van Ginkel (LUMC), ‘Young Leadership in transition’ door Kim Verhaegh en Heleen Melissant (Hogeschool Leiden) of ‘Nurses as change agents for sustainable care!’ door Annemarie Bergsma (Haagse Hogeschool). Allen boeiende en goed bezochte workshops.


De middag werd vervolgd door het in gezamenlijkheid volgen van twee online key-note lectures. Prof. Jim Buchan sprak over ‘Sustaining and retaining the global nursing workforce’. Margrieta Langins sprak in haar key-note lecture over ‘Nursing policy leadership’. Onder de bezielende leiding van Aart Eliens (bekend van Zwartboek 1982 en Witboek 2022) voerden de aanwezigen een boeiende discussie naar aanleiding van de key-note lectures.
Onderwerpen die aan bod kwamen waren trotsheid op het vak, hoe je je stem kan en moet gebruiken, de uitdagingen in het begeleiden van studenten en wat studenten zelf nodig hebben in hun leerproces. We kunnen concluderen dat we lef nodig hebben en leiderschap moeten tonen om onze zorg op een hoogwaardig niveau uit te oefenen en hiervoor te staan. We kijken terug op een mooie bijeenkomst en het was inspirerend om deze HUB samen met regiopartners te organiseren en dat smaakt naar meer. Zodat we in gezamenlijkheid ons allen vanuit ons eigen perspectief kunnen inzetten voor het ons mooie verpleegkundige beroep.

 
 
 
Journal Club | Inschrijving voor data najaar is geopend!

Lijkt je het leuk om samen met collega verpleegkundigen wetenschappelijke artikelen te bespreken? Wil je meer leren over hoe je een wetenschappelijk artikel kunt lezen en beoordelen, én tegelijkertijd je kennis over literatuur op jouw vakgebied bijhouden?

De eerstvolgende Journal Club is gepland op dinsdag 1 november a.s.!

Je kunt je hier aanmelden.

Het artikel wat tijdens deze Journal Club wordt besproken, wordt na aanmelding gemaild. 

De laatste datum voor de Journal Club in 2022 is op dinsdag 6 december. 

De Journal Clubs worden online via Teams/Zoom gehouden van 16:00 – 17:00 uur.

Kijk hier voor meer informatie over de Journal Clubs
 
 

Academische Verpleegkunde café

Het volgende Academische Verpleegkunde Café wordt gehouden op woensdag 16 november (15.30 - 16.30 uur). Deze sessie zal online te volgen zijn.  

Je kunt je hier aanmelden.

Het onderwerp van deze middag is: Welke rollen zijn er in EBP en welke rol heb je zelf als professional? Hoe zie jij dit en wat betekenen deze verschillende rollen?
Je bent van harte welkom!

De volgende datum voor het Academische Verpleegkunde café in 2022 is: donderdag 15 december.

Kijk hier voor meer informatie over de cafés
 
 
 
Terugkomdag Winterschool | 23 november 2022

In februari en maart van 2022 was de 1e Winterschool van het programma Academische Verpleegkunde een feit. Er waren twee leerlijnen: continuïteit van zorg en academische vaardigheden. Naar aanleiding van de evaluatie is besloten om een terugkomdag te organiseren waarin een mix van beide leerlijnen en best practice naar voren komt.

Deze terugkomdag vindt fysiek in het LUMC plaats van 9.00 tot 17.00 uur en gaat door bij ten minste 12 deelnemers.

Je kunt je hier inschrijven!

De dag is bedoeld voor de oud-deelnemers van de Winterschool 2022 en verpleegkundigen die belangstelling hebben voor deze leerlijnen.

Ben je geen oud-deelnemer maar spreekt het programma je aan? Wil je je verder verdiepen in continuïteit van zorg en academische vaardigheden dan ben je van harte welkom. Misschien een leuke opstap voor jou naar de Winterschool van 2023! Dus kom gerust.

De normale prijs voor deze terugkomdag is € 209,00. Door een bijdrage vanuit het programma Academische Verpleegkunde bedraagt deze nu
€ 159,00. Deze prijs geldt zowel voor interne deelnemers als voor deelnemers van buiten het LUMC.

Het programma in het kort:
- Academic Writing door Nikki Kromkamp
- Abstract Schrijven door Anja Brunsveld
- Continuïteit van zorg door Janneke de Man en Marc Bruijnzeels
- Ervaringen delen van best practices door iedereen aanwezig

 
 
 
Winterschool 2023 | Kom je ook? 

Ben jij de zorgprofessional die een stap verder wil zetten in zijn carrière?! Lijkt het je leuk om je te verdiepen in de wijze waarop jij jouw rol in kunt zetten bij de ontwikkeling van netwerkzorg met de patiënt centraal? Dan hebben wij een prachtkans voor jou!

Schrijf je hier in voor deze Winterschool.

De Winterschool is onderdeel van het programma Academische Verpleegkunde in het LUMC.

Dit programma geeft sinds 2020 een impuls aan de vorming van de Academische Verpleegkunde. Hierin wordt de combinatie zorg, onderwijs en onderzoek dicht bij de patiënt op het hoogst mogelijke niveau geïntegreerd is en uitgevoerd.

De focus van het programma Academische Verpleegkunde is continuïteit van zorg. In deze Winterschool wordt met de deelnemers verkend wat samenhangende zorg betekent en hoe dit voor een individuele patiënt gerealiseerd wordt. Deze complexe uitdaging vraagt kennis en vaardigheden die je in deze Winterschool worden aangereikt. Enthousiaste experts gaan samen met de deelnemers nadenken over hoe de kwetsbare patiënt daadwerkelijk centraal gesteld wordt in de zorg en hoe de zorg over de muren van de eigen instelling georganiseerd moet worden.

Daarnaast biedt deze Winterschool je de kans om je basis academische vaardigheden te ontwikkelen, zodat je als zorgprofessional de patiëntenzorg naar een hoger niveau kan tillen.

De Winterschool bestaat uit vijf lesdagen en een terugkomdag.
De lesdagen zijn gedeeltelijk in het LUMC en gedeeltelijk online via ZOOM.
Hiervoor is een eigen laptop of computer met camera en geluidsmogelijkheden nodig.
De lesdagen zijn tussen 08.30 en 16.45 uur en naast de lesdagen is er een studiebelasting van ongeveer 4 uur per lesdag.
Elke lesdag vraagt voorbereiding die voor je klaar staat in de online leeromgeving.

Het resultaat van de Winterschool is een werkgroep opdracht over een eerste opzet van onderzoek bij de leerlijn continuïteit van zorg. Deze opdracht loopt als een rode draad mee met alle lesdagen.

De prijs van deze nascholing bedraagt normaal € 929,00 voor 6 dagen Winterschool inclusief catering, certificering en accreditatie. Door een eenmalige bijdrage van de Academische Verpleegkunde is de prijs nu
€ 700,00 voor zowel LUMC-medewerkers als niet LUMC-medewerkers.

Doelgroep
- verpleegkundigen
- verpleegkundig specialisten
- physician assistants 

Programmadata
- 19 en 20 januari 2023
- 9 en 23 februari 2023
- 16 maart 2023
- 10 oktober 2023 (terugkomdag)
 
 
 
Blog Johan Lambregts: "Verpleegkundige verdient meer erkenning"
Lees hier deze blog. 
 
 
 
 
   
 
Publicaties LUMC collega's 
 
   

van Seggelen A., Passende communicatie, Pallium 24,4 (2022) Klik hier.

   

• Foglia, E. E., Weinberg, D. D., Te Pas, A. B., Dekker, J., & Hsu, J. Y. (2022). Reliability of respiratory function monitor interpretation for neonatal resuscitation. Archives of disease in childhood. Fetal and neonatal edition, fetalneonatal-2022-324369. Advance online publication. Klik hier 
   

• Sotiropoulos, J. X., Oei, J. L., Schmölzer, G. M., Hunter, K. E., Williams, J. G., Webster, A. C., Vento, M., Kapadia, V., Rabi, Y., Dekker, J., Vermeulen, M. J., Sundaram, V., Kumar, P., Saugstad, O. D., & Seidler, A. L. (2022). NETwork Meta-analysis Of Trials of Initial Oxygen in preterm Newborns (NETMOTION): A Protocol for Systematic Review and Individual Participant Data Network Meta-Analysis of Preterm Infants <32 Weeks' Gestation Randomized to Initial Oxygen Concentration for Resuscitation. Neonatology, 119(4), 517–524. Klik hier  
   

Anja Brunsveld-Reinders, S. Splinter Melden en analyse van incidenten Nurse Academy O&T 2022;14(3):48-53
 
   

• Bense, J. E., Ter Welle, L., Mekelenkamp, H., Schimmel, M., Louwerens, M., Lankester, A. C., Pieterse, A. H., & de Pagter, A. (2022). Exploring the long-term psychosocial impact of paediatric haematopoietic stem cell transplantation for nonmalignant diseases. Health expectations : an international journal of public participation in health care and health policy, 10.1111/hex.13565. Advance online publication. Klik hier
 
   

Rietveld, P. J., Snoep, J., Lamping, M., van der Velde, F., de Jonge, E., van Westerloo, D. W., & Schoe, A. (2022). Mechanical Power Differs Between Pressure-Controlled Ventilation and Different Volume-Controlled Ventilation Modes. Critical care explorations, 4(8), e0741. Klik hier
 
   

• Heesters, V., Witlox, R., van Zanten, H. A., Jansen, S. J., Visser, R., Heijstek, V., & Te Pas, A. B. (2022). Video recording emergency care and video-reflection to improve patient care; a narrative review and case-study of a neonatal intensive care unit. Frontiers in pediatrics, 10, 931055. Klik hier
 
   

• Verhoef, M. J., Sweep, B., de Nijs, E., Valkenburg, A. C., Horeweg, N., Pieterse, A. H., van der Steen, J. T., & van der Linden, Y. M. (2022). Assessment of patient symptom burden and information needs helps tailoring palliative care consultations: An observational study. European journal of cancer care, e13708. Advance online publication. Klik hier
 
   

A.Simonse, A.H. Brunsveld-Reinders, Negatieve druk therapie Nurse Academy 2022;14(3):12-17
 
   

Janneke van der Velde Postmortale orgaandonatie Nurse Academy 2022;14(3):56-61
 
   

• O'Donnell, C., Dekker, J., Rüdiger, M., & Te Pas, A. B. (2022). Future of clinical trials in the delivery room: time for pragmatism. Archives of disease in childhood. Fetal and neonatal edition, fetalneonatal-2022-324387. Advance online publication.Klik hier
 
   

• Tresfon, J., Brunsveld-Reinders, A. H., van Valkenburg, D., Langeveld, K., & Hamming, J. (2022). Aligning work-as-imagined and work-as-done using FRAM on a hospital ward: a roadmap. BMJ open quality, 11(4), e001992. Klik hier
 
   

• Kuypers, K., van Zanten, H. A., Heesters, V., Kamlin, C., Springer, L., Lista, G., Cavigioli, F., Vento, M., Núñez-Ramiro, A., Kuester, H., Horn, S., Weinberg, D. D., Foglia, E. E., Morley, C. J., Davis, P. G., & Te Pas, A. B. (2022). Resuscitators' opinions on using a respiratory function monitor during neonatal resuscitation. Acta paediatrica (Oslo, Norway : 1992), 10.1111/apa.16559. Advance online publication. Klik hier   
 
 
 
 
Open Science en Open Access
Op het Albinusnet (LUMC) is een bericht gepubliceerd over Open Science en Open Access publiceren waarin aangezet wordt tot het door het jaar heen registreren. 

Klik hier voor meer informatie
 
 
 
Datamanagementplan
Begin 2022 is een pilot gestart om lokale datamanagementplanondersteuners op te leiden.
Deze ondersteuners helpen onderzoekers binnen hun eigen afdeling bij het opstellen van datamanagementplannen.

Het opstellen van een datamanagementplan (DMP) draagt bij aan de kwaliteit van het onderzoek. In het LUMC is een DMP verplicht bij de start van een onderzoeksproject, zodat tijdig en zorgvuldig wordt nagedacht over de omgang met data en de FAIR-principes (Findable, Accessible, Interoperable en Reusable) worden toegepast. In een DMP beschrijf je onder meer welke gegevens je verzamelt, hoe je dat doet, waar je de gegevens opslaat en of er beperkingen zijn op (her)gebruik. Het LUMC heeft in DMPonline een eigen DMP-template met richtlijnen en voorbeelden.

Kijk hier voor verdere informatie.
 
 
 
Publication platforms
Het LUMC streeft naar het hoogste bereik van zijn onderzoek. Ons standaardbeleid voor onze onderzoekers is om Open Access te publiceren. Daarnaast wordt het gebruik van publicatieplatforms zoals ORCiD en ResearchGate sterk aanbevolen.
Klik hier voor meer informatie.

Daarnaast heeft het LUMC voor meer dan 11.000 tijdschriften de kosten om een artikel in Open Access te publiceren afgekocht. We willen graag de bekendheid van deze overeenkomsten voor LUMC-medewerkers vergroten. 

Klik hier voor meer informatie.
 
   
 
Agenda
 
   

dinsdag 1 november 2022
Jounal Club | Je kunt je hier aanmelden.
 
   

woensdag 16 november 2022
Academische Verpleegkunde Café | Je kunt je hier aanmelden.
 
   

woensdag 23 november 2022
Terugkomdag Winterschool 2022 | Je kunt je hier aanmelden.
 
   

dinsdag 6 december 2022
Jounal Club | Je kunt je hier aanmelden.
 
   

donderdag 15 december 2022
Academische Verpleegkunde Café | Je kunt je hier aanmelden.
 
   

donderdag 19 en vrijdag 20 januari, donderdag 9 en donderdag 23 februari en donderdag 16 maart 2023 | Winterschool Academische Verpleegkunde | Je kunt je hier aanmelden.
 
 
 
   
 
Contact?
 
   

• Voor al je vragen, opmerkingen en ideeën kun je ons bereiken via het volgende e-mailadres: academischeverpleegkunde@lumc.nl 
 
   

• Volg ons op albinusnet/themapagina academische verpleegkunde (LUMC intern) of onze website.  
 
 
 
 
 
 
 
© LUMC | Disclaimer | Privacy statement