met o.a.: uitnodiging van de werkconferentie op 25 januari
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌
 
Leids Universitair Medisch Centrum
15 december 2021
Lees online versie
 
 
Nieuwsbrief
Propallia 
Over Propallia
 
ge  OpErvar
Uitnodiging online Werkconferentie Samen Beslissen
25 januari 2022, 13.00-17.00 uur
Begin een goed gesprek. Zo heet de website die hoort bij de campagne ‘Samen Beslissen’. In deze campagne draait het om goede gesprekken tussen zorgprofessionals en de patiënt, bijvoorbeeld over palliatieve behandelingen en het levenseinde. Maar dat in gesprek gaan met elkaar kun je ook breder zien. Denk aan de gesprekken die iemand die ongeneeslijk ziek is met zijn dierbaren voert over zijn behoeften en wensen voor deze laatste tijd. Of aan hoe zorgprofessionals met elkaar in contact treden om goede, afgestemde palliatieve zorg te kunnen leveren. 

In deze werkconferentie belichten we het thema ‘Samen beslissen’ breed en vanuit vele invalshoeken zodat jij, verrijkt en geïnspireerd, in je eigen omgeving samen beslissen nog meer invulling kunt geven. Hoe kijkt een onderzoeker naar dit thema? De zorgverlener? De patiënt en de naasten? Hoe werkt samen beslissen in een andere culturele context? En hoe beslis je samen als de patiënt dementie heeft? 

Wij zien ernaar uit om met jou over deze thema’s in gesprek te gaan bij de online werkconferentie 2022 van Propallia! Meer informatie en de aanmeldlink vind je op de website.
 
Reminder online Eindejaarsbijeenkomst 
21 december, 15.30-17.00 uur
Wat hebben we in 2021 bereikt in de palliatieve zorg en waar willen we in 2022 naartoe?

Tijdens deze Eindejaarsbijeenkomst maken we de balans op en blikken we vooruit. De vertegenwoordigers van Propallia uit de zorgpraktijk, onderzoek, onderwijs en de Patiënten- en Naastenraad vertellen in een korte pitch wat ze bereikt hebben in 2021 en wat de plannen zijn voor 2022. 

Ook andere organisaties in de Propallia-regio krijgen de gelegenheid hun resultaten en plannen op het gebied van palliatieve zorg te delen in een korte pitch. Er is natuurlijk ook gelegenheid tot netwerken in onze gezellige breakout rooms.

Kom je ook? Het gaat om een online bijeenkomst via Zoom. Graag aanmelden voor 20 december via a.kors@stichtingfibula.nl  Meer informatie is te vinden op de website.
ge  OpErvar
Consultatieteams palliatieve zorg
Bel de palliatief consulent voor advies bij complexe casuïstiek
In de afgelopen jaren is gebleken dat de mogelijkheid voor hulpverleners om een palliatief consulent te bellen voor advies over de zorg in de palliatieve fase een grote steun is. Vragen kunnen worden gesteld over de behandeling van pijn of andere problemen, maar ook kan de consultvrager met de consulent het voorgenomen behandelingstraject doornemen en zo anticiperen op wat mogelijk nog komen gaat. Met de groeiende complexiteit van palliatieve zorg is het belangrijk dat zorgverleners weten waar ze hulp kunnen vinden. De telefonische consultatie, landelijk dekkend en 24/7 is een waardevolle aanvulling voor de generalist. Sinds dit jaar bereikbaar via een nieuw landelijk nummer: 088 – 6051444.

Als je het landelijke nummer belt word je verbonden met het consultteam in jouw regio. Meer weten? Bekijk het filmpje op YouTube.
 
 
Terugblik Waar blijft de tijd?!
12 november lustrumsymposium 10 jaar Expertisecentrum Palliatieve Zorg  
In de vooraankondiging stond: een feestelijk en informatief online lustrumsymposium, en dat was het ook!

Feestelijk omdat het consultteam palliatieve zorg van het Expertisecentrum Palliatieve Zorg (EPZ) haar tienjarig bestaan vierde, met tijdens het inloggen al vrolijke foto’s van het groeiende team door de jaren heen, de werkplek in het LUMC en het Academiegebouw van waaruit de plenaire sessies werden uitgezonden.

In een kort filmpje werden de deelnemers daarna meegenomen naar de historische locatie van de oudste universiteit van Nederland aan het Rapenburg in Leiden, waar in de studio als eregasten Ans Vielvoye, pijnarts-anesthesist, Hans Nortier, emeritus hoogleraar oncologie, en Mischa Simon, pijnarts-anesthesist aanwezig waren, allen van het eerste uur.

Dagvoorzitters Annemiek van Seggelen en Els Roelofs gingen in gesprek met Bas Haring, met overwegingen bij palliatieve zorg, met Manon Boddaert met een stevig onderbouwd verhaal over de kwaliteit van palliatieve zorg, en met Jannie Oskam, over het Tussenland waarin zij zich bevindt en waar ze gedreven over vertelde. Via de chat konden vragen worden gesteld. Afgewisseld door zoomworkshops in interactieve kleine groepjes, waarbij de 30 minuten eigenlijk veel te kort waren, en met muziek van The Palliators in de pauze en meer.

Daarna de overstap naar de indrukwekkende oratie van prof.dr. Yvette van der Linden, hoofd van het EPZ LUMC met als thema ‘Tijdloos’. Terug te zien en horen via YouTube.

Het volledige verslag vind je op de website.
 
 
Call for abstracts
SANO Wetenschapsdag
Elk jaar organiseren de Samenwerkende Academische Netwerken Ouderenzorg de SANO Wetenschapsdag, in 2022 is het UNC-ZH de organisator en host. Dit jaar gaat het over de kern van SANO: onderzoek in de ouderenzorg. Hoe komen we tot onderzoek, hoe gaan we aan de slag en wat brengt het ons en de ouderenzorg? Wat voedt de wetenschap in de ouderenzorg? Een symposium voor en door onderzoekers uit de netwerken om elkaar te inspireren en verder te brengen.

De 'call for abstracts' is nu open: wil jij iets presenteren over je onderzoek? Dan kun je nu je abstract indienen! Deadline is 1 mei 2022. Zie de website voor meer informatie. 
 
   
 
 
© LUMC | Disclaimer | Privacy statement