Op 14 augustus 2024 heeft de WHO de mpox-uitbraak in de Democratische Republiek Congo (DRC) en een aantal buurlanden uitgeroepen tot een noodsituatie voor internationale volksgezondheid. Mpox, eerder bekend als monkeypox, wordt veroorzaakt door het mpoxvirus waarvan er twee hoofdgroepen zijn: groep I en groep II. In 2022 was er een uitbraak in onder andere Europa, toen ging het om een virusvariant van groep II. De huidige uitbraak in Afrika is een nieuwe variant die behoort tot groep I.
Geen besmettingen in Nederland met nieuwe variant groep I
Er zijn tot op heden geen meldingen van besmettingen met de nieuwe variant groep I in Nederland, besmettingen met groep II komen wel sporadisch voor in Nederland. Het RIVM houdt een actueel overzicht bij.
Intensief lichamelijk contact
Mpox kan gepaard gaan met griepachtige verschijnselen, gevolgd door de typische huidlaesies (pokken). De huidige uitbraken van mpox in Afrika zijn vooral het gevolg van nauw, intensief lichamelijk contact tussen mensen onderling (dus niet alleen mannen die seks hebben met mannen).
Rol huisarts
Een persoon die klachten heeft en buiten de testindicaties van de GGD valt, verwijzen wij naar de eigen huisarts. Je kunt als huisarts zelf diagnostiek naar mpox inzetten bij een patiënt met klachten, zie Diagnostiek mpox - NHG. Adviseer de patiënt met een verdenking op mpox om in afwachting van de uitslag in zelfisolatie te gaan.
Rol GGD
Het Centrum Seksuele Gezondheid ziet cliënten met klachten die mogelijk passen bij mpox en bij onze specifieke doelgroepen behoren:
- Mannen of transpersonen die seks hebben met mannen
- Sekswerkers
Mpox is een meldingsplichtige ziekte. Als er een geval bij ons bekend is, doet de afdeling Infectieziektebestrijding bron- en contactonderzoek en nemen we maatregelen om verspreiding te voorkomen.
Vaccinatie
- Op dit moment is er geen indicatie voor preventieve vaccinatie.
- Er is nog niet onderzocht of het eerdere gebruikte vaccin (Imvanex, gegeven tijdens de mpox-campagne in 2022) ook werkt tegen de nieuwe mpox variant IB.
Contact
- Heb je een vraag over een patiënt met klachten die passen bij mpox en binnen de doelgroep van Centrum Seksuele Gezondheid valt? Neem dan contact op via seksuelegezondheid@ggdbzo.nl of bel naar 088 0031 344.
- Een andere vraag over mpox? Neem dan contact op met de afdeling Infectieziektebestrijding. Team Infectieziektebestrijding is telefonisch bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 08:30 – 17:00 via telefoonnummer 088 0031 333.
Meer informatie
|