‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌
 
28 november 2022
Lees online versie
 
 
Nieuwsbrief | Nr. 20
Academische Verpleegkunde
Agenda
Contact
Publicaties
 
 
 
 
 
Winterschool 2023 | Kom je ook? 

Ben jij de zorgprofessional die een stap verder wil zetten in zijn carrière?! Lijkt het je leuk om je te verdiepen in de wijze waarop jij jouw rol in kunt zetten bij de ontwikkeling van netwerkzorg met de patiënt centraal? Dan hebben wij een prachtkans voor jou!

Schrijf je hier in voor deze Winterschool.

De focus van het programma Academische Verpleegkunde is continuïteit van zorg. In deze Winterschool wordt met de deelnemers verkend wat samenhangende zorg betekent en hoe dit voor een individuele patiënt gerealiseerd wordt. Deze complexe uitdaging vraagt kennis en vaardigheden die je in deze Winterschool worden aangereikt. Enthousiaste experts gaan samen met de deelnemers nadenken over hoe de kwetsbare patiënt daadwerkelijk centraal gesteld wordt in de zorg en hoe de zorg over de muren van de eigen instelling georganiseerd moet worden.

Daarnaast biedt deze Winterschool je de kans om je basis academische vaardigheden te ontwikkelen, zodat je als zorgprofessional de patiëntenzorg naar een hoger niveau kan tillen.

De Winterschool bestaat uit vijf lesdagen en een terugkomdag.
De lesdagen zijn gedeeltelijk in het LUMC en gedeeltelijk online via ZOOM.
Hiervoor is een eigen laptop of computer met camera en geluidsmogelijkheden nodig.
De lesdagen zijn tussen 08.30 en 16.45 uur en naast de lesdagen is er een studiebelasting van ongeveer 4 uur per lesdag.
Elke lesdag vraagt voorbereiding die voor je klaar staat in de online leeromgeving.

Het resultaat van de Winterschool is een werkgroep opdracht over een eerste opzet van onderzoek bij de leerlijn continuïteit van zorg. Deze opdracht loopt als een rode draad mee met alle lesdagen.

De prijs van deze nascholing bedraagt normaal € 929,00 voor 6 dagen Winterschool inclusief catering, certificering en accreditatie. Door een eenmalige bijdrage van de Academische Verpleegkunde is de prijs nu
€ 700,00 voor zowel LUMC-medewerkers als niet LUMC-medewerkers.

Doelgroep
- verpleegkundigen
- verpleegkundig specialisten
- physician assistants 

Programmadata
- 19 en 20 januari 2023
- 9 en 23 februari 2023
- 16 maart 2023
- 10 oktober 2023 (terugkomdag)
 
 
 
Reflectie op de terugkomdag Winterschool 2022 | 23 november 2022

Tijdens de terugkomdag van de winterschool hebben de deelnemers teruggeblikt naar wat is gerealiseerd  van de prachtige onderzoekplannen die op 1 april jl. zijn gepresenteerd. Het blijkt dat op individueel niveau voortgang is geboekt of dat het tot stilstand is gekomen op basis van tijdgebrek. De belemmering om als groep ermee aan de slag te gaan, is de afstand en drukte van alledag. 

In de leerlijn academische vaardigheden en onderzoek is er vandaag veel geschreven. Eerst bij academic writing door Emma Galloway. Zij heeft drie items de revue laten passeren, 'Wiggle your pencil', 'Hoe schrijf ik een concrete maar aantrekkelijke doelstelling voor een onderzoek' en 'Hoe houd ik mij bij de feiten in de resultaten sectie'. De conclusie is dat academische schrijven een beetje saai schrijven is en ook dat is een kunst.
De andere schrijfopdrachten zaten in de workshop abstract schrijven van Anja Brunsveld. Allereerst mocht er feedback gegeven worden op een bestaand abstract. Dan blijkt het gemakkelijk te zijn om negatieve punten te formuleren. Het formuleren van positieve feedback is uitdagend. Daarna werd in groepen gewerkt aan het opstellen van een abstract bij een Nederlands onderzoeksartikel. 

Continuïteit van zorg was de andere leerlijn. In een gezamenlijke presentatie van Janneke de Man (associate professor Academische Verpleegkunde) en Amanda Phelan (nursing professor of Trinity College Dublin) gingen zij met de deelnemers in gesprek over continuïteit van zorg en persoonsgerichte zorg. In deze presentatie werd vooral een spiegel voorgehouden hoeveel al gepubliceerd is over continuïteit van zorg vanuit heel veel verschillende invalshoeken. Begin altijd in je team met het stellen van de vraag wat verstaan wij nu onder continuïteit van zorg. 
Vervolgens werd gespiegeld dat wij denken wat persoonsgerichte zorg inhoudt echter, dit blijkt zorg te zijn vanuit protocollen, regels en kaders. 
Stof tot nadenken!

Zijn dit onderwerpen waar jij je in wilt verdiepen én in gesprek wilt gaan met je collega’s? Dan kan dit vanaf 19 januari 2023 in de winterschool. Je kunt je inschrijven t/m 31 december 2022! Zie hierboven! Wij zien je dan graag!

 
 
 
Witboek 2022 | 1.162 verpleegkundigen en verzorgenden over hun passie 
Dit Witboek 2022 heeft als doel tegenwicht te bieden aan de vaak sombere berichtgeving in de dagbladen over verplegen en verzorgen. In de dagbladen lees je vooral wat er niet goed gaat binnen het beroep van helpende, verzorgende, verpleegkundige en verpleegkundig specialist. De andere realiteit is dat deze beroepsbeoefenaren zelf hun vak met trots en plezier uitoefenen.

Klik hier voor meer informatie.
 
 
 
   
 
Publicaties LUMC collega's 
 
   

Snaterse M, van Dalen H, Brunsveld-Reinders AH, Kwalitatief en kwantitatief onderzoek: (G)een wereld van verschil. Cordiaal 2022;44(4):128-130.
   

• de Jonge, E., van der Vooren, M., Gillis, J., Del Prado, M. R., Wigbers, J., Bakhshi-Raiez, F., & Elzo Kraemer, C. V. (2022). Negative calcium balance despite normal plasma ionized calcium concentrations during citrate anticoagulated continuous venovenous hemofiltration (CVVH) in ICU patients. Journal of nephrology, 10.1007/s40620-022-01482-y. Advance online publication. Klik hier
   

• Boonstra, M., Ciaffi, J., Noordhoek, D. C., Liem, S., Beaart-van de Voorde, L., van Bijnen, S., Huizinga, T., Vonk, M. C., & de Vries-Bouwstra, J. K. (2022). Improvement of microangiopathy after haematopoietic stem cell transplantation in systemic sclerosis. Clinical and experimental rheumatology, 40(10), 1993–1998. Klik hier  
   

van Seggelen, A. Ideale palliatieve zorg. Pallium 24, 33–34 (2022). Klik hier
 

 
 
 
   
 
Agenda
 
   

Donderdag 19 en vrijdag 20 januari, donderdag 9 en donderdag 23 februari en donderdag 16 maart 2023 | Winterschool Academische Verpleegkunde | Je kunt je hier aanmelden.
 
   

SAVE THE DATE! Vrijdag 2 juni 2023: 3e academische verpleegkunde symposium. Noteer deze datum vast in je agenda. 
 
 
 
   
 
Contact?
 
   

• Voor al je vragen, opmerkingen en ideeën kun je ons bereiken via het volgende e-mailadres: academischeverpleegkunde@lumc.nl 
 
   

• Volg ons op albinusnet/themapagina academische verpleegkunde (LUMC intern) of onze website.  
 
 
 
 
 
 
 
© LUMC | Disclaimer | Privacy statement