MEER MEISJES EN VROUWEN IN BÈTA, TECHNIEK EN IT  |  bekijk de online versie
  
Nieuwsbrief - september 2021
VhTo
 
       

Beste lezer,

We kunnen weer naar locaties. Wat ben ik blij dat ik u dat kan zeggen. Inmiddels hebben we de eerste fysieke code events en ons DigiVita Zomerkamp weer achter de rug. Natuurlijk met de noodzakelijke maatregelen, maar wat is het leuk en aanstekelijk om het enthousiasme van de deelnemende meisjes en rolmodellen te zien.

Ik hoop dat we dit schooljaar afscheid nemen van het noodgedwongen afstandsonderwijs. Kennisnet deed onderzoek naar hoe leerlingen de periode ervoeren en constateerde dat bij sommige leerlingen de ICT-vaardigheden onvoldoende waren. Zij hadden daardoor moeite met het vinden en openen van bestanden, opslaan of verzenden van opdrachten of het maken van een presentatie. Met leerachterstanden tot gevolg.

Ook tijdens een ‘normaal’ schooljaar heb je als leerling last van het missen van die kennis. Niet ieder kind kan thuis die vaardigheden leren omdat er geen computer is of iemand die ze daarbij kan helpen. Door op scholen ieder kind dezelfde basis aan digitale kennis mee te geven, krijgen ze in elk geval dezelfde kansen.

Bij de start van het nieuwe schooljaar waar digitale geletterdheid nog altijd geen basisvak is, wijs ik u nog eens op onze petitie. Wij pleiten voor het versneld invoeren van digitale geletterdheid in het curriculum. Voor meisjes is dat extra belangrijk, want uit onderzoek blijkt dat meisjes die regelmatig en gestructureerd in aanraking komen met vooral het onderdeel programmeren, vaker kiezen voor doorleren in een IT-studie.

Tot één van onze activiteiten. Op een mooi schooljaar.

Hartelijke groet,

Sahar Yadegari, directeur

Terugblik DigiVita Zomerkamp: 'Konden we dit elke week maar een dag doen'
Dertig meisjes deden afgelopen juli mee aan het DigiVita Zomerkamp van VHTO. Drie dagen lang werden ze op het Metis Montessori Lyceum in Amsterdam ondergedompeld in de wereld van programmeren en IT.
Lees meer
 
Toffe IT-baan? Zeg het de volgende generatie!

Voor een nieuw initiatief zoeken we vrouwen die werken in een IT-beroep en afgeronde MBO-opleiding in de metropoolregio Amsterdam. Ben je dat? Dan zijn we op zoek naar jou om meisjes te inspireren te kiezen voor een baan of opleiding in tech. Wil je meer weten of meedoen? Stuur een mail naar projectmanager Shirley de Wit,

Doe mee
Afscheid Esther van Schaik
Beleidsmedewerker Esther van Schaik nam onlangs afscheid van VHTO. Ze gaat aan de slag bij de Universiteit van Amsterdam. In de afgelopen jaren had Esther regelmatig contact met rolmodellen of was aanwezig bij activiteiten. "Ik ga het meest missen het contact met collega’s en vrouwelijke studenten en rolmodellen die zich vol enthousiasme vrijwillig inzetten voor VHTO.”
Lees meer
 
Hoe we samen met Xena meer meisjes warm maken voor een techbaan
Blij en trots zijn we op de samenwerking met Xena om meer meisjes warm te maken voor een carrière in tech. Dat gaan we doen met verschillende activiteiten, onder andere programmeerworkshops en mentorships.
Lees meer
 
Europese resolutie over genderongelijkheid in STEM
Goed nieuws. Europese lidstaten worden door een nieuwe resolutie opgeroepen om beleid rondom genderongelijkheid om te zetten in concrete en effectieve acties. In een ‘gender action plan’ moet het verhogen van vrouwen in STEM worden opgenomen.
Lees meer
Aandacht nodig voor digitale inclusie 
Experts gaan op 7 oktober met elkaar in gesprek hoe digitale inclusie kan worden bevorderd tijdens de expertmeeting ‘De winst van digitale inclusie’. Ze zullen digitale inclusie agenderen op de politieke agenda en aanbevelingen doen voor het nieuwe kabinet.
lees meer
 
Kort Nieuws
  • Op zoek naar nieuw techtalent? Het scholingsfonds TechMeUp stelt elke maand omschoolde afstudeerders voor in hun nieuwsbrief. TechMeUp geeft renteloze studievoorschotten aan studenten zodat ze zich kunnen omscholen naar tech. Met een focus op #diversiteit.
  • Sanne Maasakkers is ethisch hacker en rolmodel bij VHTO. In dit nieuwsitem van RTL Nieuws legt Sanne uit waarom bedrijven blij zijn dat ze door Sanne worden gehackt.
  • Wat is digitale geletterdheid en hoe houdt het verband met programmeren. Onderzoeker en projectmanager Shirley de Wit gaat daar in deze blog op in.
  • Branchevereniging NLdigital publiceert op 5 oktober een lijst met de meest inspirerende techvrouwen. Wie mag er op die lijst niet ontbreken? U kunt nog tot 20 september vrouwen aanmelden.
  • Waarom zijn in de techsector voornamelijk mannen werkzaam? Dat vroeg Chantal Schinkels, auteur van de IT girl zich af. Zij ging op onderzoek uit en sprak andere succesvolle vrouwen in de IT en techniek. Al deze verhalen heeft ze gebundeld in haar boek De IT girl.
Agenda
OKT
7
Expertmeeting: De winst van digitale inclusie
Locatie: online
Hoe bevorderen we digitale inclusie en benutten we de volledige capaciteit en het talent van meisjes en vrouwen? Met sprekers: prof dr. Joop Schippers, hoogleraar aan de Universiteit Utrecht en drs. Shirley de Wit, projectmanager en onderzoeker bij VHTO. Dagvoorzitter: Mirella Visser, Nederlandse Vrouwen Raad. Meer info en aanmelden.
OKT
9-24
Codeweek
Locatie: online en fysiek (locaties volgen)
Tijdens de Nederlandse Codeweek 2021 geeft projectmanager Shirley de Wit verschillende programmeersessies. Kijk hier voor het volledige programma van Codeweek NL.
OKT
30
Zonta Nederland Areadag
Locatie: online
Lezing over digitalisering en het effect op vrouwen. Meer informatie volgt op de website van Zonta.
     
Contact VHTO
E-mail opties
Volg VHTO
  Twitter   Facebook   Linkedin   Youtube   Rss
© 2021 VHTO. Alle rechten voorbehouden.
u ontvangt dit bericht op: vanheur@vhto.nl