‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌
 
29 november 2021
Lees online versie
 
 
Nieuwsbrief | Nr. 12
Academische Verpleegkunde
Agenda
Contact
Publicaties
 
 
 
Winterschool Academische Verpleegkunde 

Op weg naar samenhangende zorg, waarbij verschillende zorgverleners en zorgorganisaties de zorg van een individuele patiënt organiseren en continueren. Deze complexe uitdaging vraagt kennis en vaardigheden die je in de Winterschool van Academische Verpleegkunde worden aangereikt.
Enthousiaste experts zullen samen met de deelnemende studenten nadenken over hoe de kwetsbare patiënt in de zorg centraal te stellen en hoe de zorg over de muren van de eigen instelling georganiseerd moet worden om dit te realiseren.
Daarnaast biedt deze Winterschool je de kans om je te verdiepen in basis academische vaardigheden, zodat je als zorgprofessional de patiëntenzorg naar een hoger niveau kan tillen.

Wil jij als zorgprofessional een stap verder zetten in jouw carrière?! En je verdiepen hoe jij jouw rol kunt inzetten bij de ontwikkeling van netwerkzorg met de patiënt centraal, schrijf je dan in voor deze Winterschool.

Uiterste inschrijfdatum 15 december 2021.

 
 
Academische Verpleegkunde café

Het laatste café van 2021 is op donderdag 16 december en begint om 15.30 uur.

We starten met de pitch Fool IC Good – voeding op Intensive Care' door Jannes Olgers en Emma Burggraaf. In deze pitch wordt uitleg gegeven over het project wat uitgevoerd is naar de rol van de intensive care verpleegkundigen m.b.t. het voeden van intensive care patiënten.
Na de pitch zal verdere verdieping worden gegeven aan EBP vormgeven op je afdeling door Mariska Schoonderwoerd en Anja Brunsveld. In september hebben we met elkaar van gedachten gewisseld over de verschillende ingrediënten die nodig zijn om EBP in te bedden op je afdeling. Hoe maak je nu van deze EBP ingrediënten een "EBP appeltaart". In dit AV-café ga je met elkaar aan de slag om hier handen en voeten aan te geven.

Je hoeft in september niet aan het café te hebben deelgenomen om deze keer aan te kunnen sluiten.

Je bent van harte welkom!

Kijk hier voor meer informatie over dit café
 
 
 
Save the date Academische Verpleegkunde cafés 2022

De data voor de cafés van 2022 zijn bekend, reserveer deze vast in je agenda!
Deze AV-café's worden gehouden van 15.30 tot 16.30 uur via Teams.

De invulling van de cafés zal later bekend worden gemaakt, voor de data tot de zomer kun je je vast aanmelden.
 
 
 
Pitchen tijdens een Academische Verpleegkunde café?

Wil jij zelf een keer een pitch geven over jouw project of onderzoek tijdens een AV-café, laat het ons weten.

 
 
 
Journal Clubs  
Dè plek waar je met collega's meer kunt leren over het lezen en beoordelen van artikelen en tegelijkertijd je kennis over de literatuur over jouw vakgebied kunt bijhouden. 

De laatste Journal Club van dit jaar is op dinsdag 7 december | 16.00 - 17.00 uur.
Herma Davelaar zal het artikel "Pijnmeting na operatie" bespreken.

Je bent hierbij van harte welkom!

Je kunt je hier aanmelden.
Kijk hier voor meer informatie over de clubs
 
 
 
Journal Clubs 2022
De data voor de Journal Clubs voor 2022 zijn bekend, reserveer deze vast in je agenda!

De Journal Clubs worden altijd op een dinsdag georganiseerd van 16.00 tot 17.00 uur via Teams:
 • 18 januari 2022
 • 1 maart 2022
 • 12 april 2022
 • 24 mei 2022
 • 5 juli 2022
 • 13 september 2022
 • 1 november 2022
 • 6 december 2022
De artikelen die tijdens deze Journal Clubs besproken worden, worden later bekend gemaakt.
Kijk hier voor meer informatie over de clubs
 
 
 
Artikel bespreken tijdens een Journal Club?

Wil jij zelf een keer een artikel bespreken tijdens een Journal Club? Laat het ons weten.
Wij bieden hulp bij de voorbereiding voor de Journal Club.

 
 
 
Website Academische Verpleegkunde
Wij hebben een nieuwe website.
Deze website is onder andere ontwikkeld voor de geïnteresseerden van buiten het LUMC die geen toegang hebben tot onze themapagina op Albinusnet (interne website LUMC).

Neem snel een kijkje, we horen graag wat je ervan vindt!
 
   
Congressen en opleiding
 
   
Nascholing Evidence Based Practice (EBP)

Kijk voor meer informatie op de website. 
 
 
   
Save the date: SANO Wetenschapsdag | 22 september 2022Elk jaar organiseren de Samenwerkende Academische Netwerken Ouderenzorg de SANO Wetenschapsdag, in 2022 is het UNC-ZH de organisator en host.

Voor en door onderzoekers
Zij richten zich op de kern van onze netwerken: het onderzoek en onderzoek doen in de ouderenzorg. Hoe komen we tot onderzoek, hoe gaan we aan de slag en wat brengt het ons en de ouderenzorg? Wat voedt de wetenschap in de ouderenzorg? Een symposium voor en door onderzoekers uit de netwerken om elkaar te inspireren en verder te brengen.

Wil jij ook bijdragen?
In november volgt een 'call for abstracts' op de website: wil jij iets presenteren over je onderzoek? Dan kun je een abstract indienen. Volg de sociale media en nieuwsbrieven van de netwerken om op de hoogte te blijven!

De academische netwerken ouderenzorg: UNC-ZH, UKON, UNO-VUmc, UNO-UMCG, Tranzo, AWO-L

 
 
 
   
ECN - Call for abstracts!

Zoals in de nieuwsbrief van september aangekondigd: Voor het European Nursing Congress 4 – 7 October 2022 met als titel ‘Future Proof Nursing’ is nu een oproep om abstracts in te dienen vanaf heden met deadline 1 maart 2022!
Abstracts kunnen ingediend worden voor 4 thema’s:
 1. Towards Person- and Society-Centred Nursing.
 2. From silos of care to integrated care.
 3. From shortage of nurses to a sustainable workforce.
 4. From reactive to proactive inclusion of technology.
Kijk hier voor meer informatie over de procedure van indienen.

 
 
 
   
Cursus EBP | Implementatie in Research

Altijd al een course willen volgen over implementatie in Research? Bij de Universitaire Masterstudie Evidence Based Practice in Health Care AMC-UvA wordt volgend jaar deze course gegeven. Een 6-wekelijkse bijeenkomst gehouden in Amsterdam UMC locatie AMC. 
 
 
 
   
"A brighter future": Master Vitality & Ageing nu ook parttime

Een mens raakt nooit uitgeleerd en daarom kan vanaf het academisch jaar 2021 de master Vitality and Ageing ook parttime worden gevolgd aan de Universiteit Leiden. In twee jaar word je opgeleid tot een expert op het gebied van gezond en vitaal ouder worden.

Vitality and Ageing is een interdisciplinaire master die verdieping biedt op het gebied van biologische, individuele en maatschappelijke aspecten van het ouder worden. De master richt zich daarnaast ook op de persoonlijke en professionele ontwikkeling. De parttime studenten bekijken in hun eigen tijd opnames van alle colleges en volgen op vrijdag online of on campus onderwijs, ook wel hybride onderwijs genoemd. De vrijdagen zijn bedoeld om goed contact te houden met medestudenten, maar ook om vragen te stellen aan docenten, opdrachten te presenteren of bezig te gaan met verdiepende stof.

Elk jaar vormt zich een interdisciplinair en internationaal cohort bij de fulltime master en dit is niet anders bij het parttime programma. Deze diverse achtergronden zorgen ervoor dat de kijk op de verouderende populatie nog breder wordt ontwikkeld. Het parttime programma kan daarnaast gevolgd worden van waar ook ter wereld. Ondanks verschillende locaties en tijdszones worden alle studenten samengebracht in Leiden door middel van hybride onderwijs.  

Door een parttime programma aan te bieden kunnen (zorg) professionals zich wetenschappelijk verdiepen in de kennis die wordt aangeboden bij de master Vitality and Ageing, maar daarnaast kunnen zij ook hun huidige werkzaamheden behouden. Kennis en vaardigheden die worden opgedaan kunnen vervolgens direct in de praktijk worden toegepast. Daarom is het voor een werkgever ook interessant om collega’s aan te moedigen deze master te starten.

Meer weten? Bezoek dan de online Experience Day op maandag 29 november vanaf 15.00 uur of stuur een mail.

Master Vitality and Ageing - Contribute to a Brighter Future!

 
 
 
Nieuwe richtlijn
Verpleegkundige richtlijn eenzame ouderen
 
   
 
Publicaties LUMC collega's
 
   

Voorend, C., van Oevelen, M., Nieberg, M., Meuleman, Y., Franssen, C., Joosten, H., Berkhout-Byrne, N. C., Abrahams, A. C., Mooijaart, S. P., Bos, W., van Buren, M., & POLDER investigators (2021). Impact of the COVID-19 pandemic on symptoms of anxiety and depression and health-related quality of life in older patients with chronic kidney disease. BMC geriatrics21(1), 650. Klik hier 
 
   

Dekker, J., van Kaam, A. H., Roehr, C. C., Flemmer, A. W., Foglia, E. E., Hooper, S. B., & Te Pas, A. B. (2021). Stimulating and maintaining spontaneous breathing during transition of preterm infants. Pediatric research90(4), 722–730. Klik hier 
 
   

Ducarmon, Q. R., Terveer, E. M., Nooij, S., Bloem, M. N., Vendrik, K., Caljouw, M., Sanders, I., van Dorp, S. M., Wong, M. C., Zwittink, R. D., & Kuijper, E. J. (2021). Microbiota-associated risk factors for asymptomatic gut colonisation with multi-drug-resistant organisms in a Dutch nursing home. Genome medicine13(1), 54. Klik hier.  
 
   

Rodrigo, S. F., Van Exel, H. J., Van Keulen, N., Van Winden, L., Beeres, S., & Schalij, M. J. (2021). Referral and participation in cardiac rehabilitation of patients following acute coronary syndrome; lessons learned. International journal of cardiology. Heart & vasculature36, 100858. Klik hier 
 
   

Bavelaar, L., van Tol, L.S., Caljouw, M.A.Aet al. Nederlandse vertaling en eerste stappen in validatie van de PPEET om burger- en patiëntenparticipatie te evalueren. TSG Tijdschr Gezondheidswet (2021). Klik hier 
 
 
 
   
 
Agenda
 
   

maandag 29 november 2021 vanaf 15.00 uur
Online Experience Day Master Vitality & Ageing | Klik hier voor meer info. 
 
   

dinsdag 7 december 2021 
Journal Club | Je kunt je hier aanmelden.
 
   

donderdag 16 december 2021 
Academische Verpleegkunde Café| Je kunt je hier aanmelden
 
   

donderdag 13 januari 2022
Academische Verpleegkunde Café | Je kunt je hier aanmelden. 
 
   

dinsdag 18 januari 2022
Journal Club | Je kunt je hier aanmelden.
 
   

maandag 31 januari (startdatum)
Nascholing Evidence Based Practice | Je kunt je hier aanmelden
 
   

10 & 11 februari, 10 & 11 maart & 1 april 2022
Winterschool Academische Verpleegkunde | Je kunt je hier aanmelden 
 
   

woensdag 16 februari 2022
Academische Verpleegkunde Café | Je kunt je hier aanmelden
 
   

dinsdag 1 maart 2022
Journal Club | Je kunt je hier aanmelden.
 
   

donderdag 24 maart 2022
Academische Verpleegkunde Café | Je kunt je hier aanmelden. 
 
   

maandag 11 april 2022 (startdatum)
Nascholing Evidence Based Practice | Je kunt je hier aanmelden.
 
   

dinsdag 12 april 2022
Journal Club | Je kunt je hier aanmelden.
 
   

woensdag 13 april 2022
Academische Verpleegkunde Café | Je kunt je hier aanmelden. 
 
   

donderdag 19 mei 2022
Academische Verpleegkunde Café | Je kunt je hier aanmelden. 
 
   

dinsdag 24 mei 2022
Journal Club | Je kunt je hier aanmelden.
 
   

vrijdag 24 juni 2022 | SAVE THE DATE | 2e  Academische Verpleegkunde symposium!  
 
   

dinsdag 5 juli 2022
Journal Club | Je kunt je hier aanmelden.
 
   

donderdag 22 september 2022 | SAVE THE DATE | SANO Wetenschapsdag
 
   

dinsdag 4 - vrijdag 7 oktober 2022 | SAVE THE DATE | Future Proof Nursing / Nurses as key drivers of change. A virtual event & local hubs. 
 
 
 
   
 
Contact?
 
   

• Voor al je vragen, opmerkingen en ideeën kun je ons bereiken via het volgende e-mailadres: academischeverpleegkunde@lumc.nl 
 
   

• Volg ons op albinusnet/themapagina academische verpleegkunde (LUMC intern) of onze website 
 
 
 
 
 
 
 
© LUMC | Disclaimer | Privacy statement