Fijne zomer!
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌
 
Leids Universitair Medisch Centrum
8 juli 2022
Lees online versie
 
 
Nieuwsbrief
UNC-ZH
Recente proefschriften
Publicaties
Agenda
 
 
Fijne zomer!
Zo vlak voor de zomer hebben we nog een mooie volle nieuwsbrief. Met veel ontwikkelingen van de afgelopen maanden op het gebied van onderzoek, onderwijs en implementatie.

Veel leesplezier!
 
 
Online aanmelden voor de SANO Wetenschapsdag 2022!
Wil jij ook graag bij de SANO Wetenschapsdag zijn, maar is het te ver reizen of ben je student? Dan kun je je aanmelden voor online deelname.

Online deelname is voor iedereen toegankelijk; zowel binnen als buiten de SANO-netwerken. Iedereen is dus van harte uitgenodigd! Tijdens online deelname kun je alleen volgen wat er plaatsvindt in de grote zaal.

Nieuwsgierig naar wat je allemaal kunt volgen als je online deelneemt? Kijk dan even op onze website.
Bekijk hier wat je online kunt volgen
Inschrijven online deelname
 
 
UNC-ZH op het 26NKG
Dit jaar vond het 26ste Nordic Congress of Gerontology plaats in Odense, Denemarken. Het UNC-ZH was aanwezig met drie verschillende symposia en vijf posterpresentaties.

Van waardevolle discussies tijdens de symposia tot interessante vragen die de onderzoekers aan het denken hebben gezet. Het is mooi om te zien dat je anderen inspireert met je eigen onderzoek! Kennis met elkaar delen is een belangrijk onderdeel in de wetenschap.

Benieuwd naar alle posters en onderzoeken?
Lees hier meer
 
 
Is naar buiten gaan een luxe?
Is het te ingewikkeld om in de zorg te passen? Of te veel werk? Collega-zorgverleners psycholoog en promovenda Melanie van der Velde en logopedist Simone van Leeuwen gaan de uitdaging aan: naar buiten gaan móét een vast onderdeel van de zorg worden.

Om dit te realiseren hebben zorginstelling Pieter van Foreest (waar beiden werken), het UNC-ZH en AWO Limburg de handen ineen geslagen voor een bijzonder project.
Lees hier meer
 
 
UNC-ZH geeft les aan verpleegkundestudenten mboRijnland
Derdejaars verpleegkundestudenten van de beroepsopleidende-leerweg (BOL) kregen in mei een gastles vanuit het UNC-ZH. Onderwijscoördinator Rens Saat en onderzoeker Lisa van Tol vertelden de studenten over onderzoek doen binnen de ouderenzorg en over de relatie tussen onderzoek en praktijk binnen het UNC-ZH.

Rens: 'We zien het als onze missie om nieuwe kennis over ouderenzorg, die wij opdoen met onderzoek, te delen met professionals. Maar ook met aankomende zorgprofessionals.' Lisa: 'Zo kunnen wij als onderzoekers in de nabije toekomst samen met deze generatie zorgprofessionals de ouderenzorg verbeteren.'

Lisa en Rens schreven een stuk voor de website van mboRijnland.
Lees hier meer
 
 
Hoe praten we met mensen met dementie over hun toekomstige zorg?
Wat is er nodig om het gesprek over proactieve zorgplanning aan te gaan met mensen met dementie? Bekijk de factsheet met negen praktische tips uit het artikel van Mandy Visser, Hanneke Smaling, Deborah Parker en Jenny van der Steen over proactieve zorgplanning bij dementie.

Dit artikel kwam tot stand dankzij een mooie samenwerking binnen en buiten het LUMC in onderzoek hiernaar.
Bekijk hier de factsheet
Lees hier meer
 
 
Hoe betrek je familie bij activiteiten in het verpleeghuis?
Leer meer over het Namaste Familieprogramma tijdens het online symposium op 27 oktober 2022 van 15.00-17.00 uur!

Hoe betrek je familie en naasten actief bij het programma? Hoe pak je implementatie van een nieuw welzijnsprogramma zoals het Namaste Familieprogramma aan? Daarnaast presentaties over betekenisvolle activiteiten binnen het verpleeghuis en meer persoonlijke aandacht voor bewoners. Met nationale en internationale sprekers, zoals initiatiefnemer Joyce Simard!
Meld je hier aan!
Het programma
 
 
Dat deed ze thuis altijd graag
Hoe behouden we betekenisvolle activiteiten bij de overgang naar het verpleeghuis bij dementie?

Mari Groenendaal is promovenda bij het UNC-ZH en lecturer practitioner bij lidorganisatie WoonZorgcentra Haaglanden (WZH). In haar laatste publicatie zette zij uiteen wat er hierover al is geschreven in de wetenschappelijke literatuur, inclusief bevorderende en belemmerende factoren die hiermee samenhangen, en passende interventies.

Lees in onderstaande samenvatting meer over de effecten van betekenisvolle activiteiten en tips voor het behouden van deze activiteiten bij transitie.
Lees hier meer
Lees hier het artikel
 
 
'Kennisimplementatie is de essentie van alles, het is noodzakelijk om de zorg te kunnen verbeteren.'
Regelmatig vinden er binnen het UNC-ZH linking pin-overleggen plaats. Het thema dat momenteel centraal staat is 'implementatie'. In mei werd uit een vruchtbaar overleg vooral duidelijk dat de linking pins niet degenen zijn die moeten implementeren, maar wel die het bewustzijn kunnen creëren binnen hun organisaties rondom het belang van implementatie.

In ons jaarverslag zijn we hierover in gesprek gegaan met UNC-ZH coördinator Arno Doornebosch en linking pins Annemarie de Brabander (Topaz) en Arjan Lansbergen (Argos Zorggroep).
Lees hier het interview
Zie hier alle linking pins
 
 
Afstandsmaatregelen en activiteiten voor bewoners tijdens de pandemie
Met de COVID-19 MINUTES studie werden anderhalf jaar lang notulen van corona crisisteams verzameld. Dit resulteerde onlangs in twee nieuwe wetenschappelijke artikelen vanuit twee heel verschillende oogpunten. Marlon Smeitink schreef over activiteiten voor bewoners ten tijde van COVID-19, Lisa van Tol over afstandsmaatregelen. Wat zijn de geleerde lessen?

Marlon: 'We hebben geleerd dat het wel degelijk mogelijk is om activiteiten voor verpleeghuisbewoners te blijven organiseren tijdens een pandemie. Het is belangrijk te zoeken naar de balans tussen enerzijds veiligheidsmaatregelen en anderzijds welzijn en kwaliteit van leven. Activiteiten dragen daaraan bij.'

Lisa: 'Hoewel verpleeghuizen nationaal beleid over afstandsmaatregelen vaak naleefden, bleven deze gepaard met praktische uitdagingen. We leerden dat het geen one-size-fits-all is. Wel zijn er een aantal factoren die we steeds moeten meewegen, zoals het aantal besmettingen en het begripsvermogen van bewoners. Zo kunnen we de ervaren uitdagingen in de toekomst voorkomen.'

Beide artikelen zijn online beschikbaar.
Het artikel van Marlon
Het artikel van Lisa
Meer over de MINUTES studie
 
 
Zonlicht en vitamine D: wat hebben we ermee?
Met een kenniscafé delen we laagdrempelig kennis - samen met de lidorganisaties en onderzoekers.

Op woensdag 15 juni 2022 organiseerden WoonZorgcentra Haaglanden (WZH) en het Universitair Netwerk voor de Care sector Zuid-Holland (UNC-ZH) een kenniscafé over zonlicht en vitamine D naar aanleiding van het onderzoek van Bistra Veleva.
Lees hier meer
 
⋅fo  
Versterkte verbindingen in 2021 - Jaarverslag UNC-ZH

Wat doet het UNC-ZH allemaal? Ons jaarverslag geeft daar een goed beeld van. In 2021 vielen de versterkte samenwerkingen op. Met al deze verbindingen maken we ons extra sterk om de zorg voor kwetsbare ouderen steeds verder te verbeteren.

Lees mee en leer ons netwerk nog beter kennen!

Lees hier het jaarverslag
 
 
Boek Dementia and Society met bijdrage van Wilco Achterberg en Jenny van der Steen
Prof. dr. Wilco Achterberg en dr. Jenny van der Steen schreven een hoofdstuk over maatschappelijke en ethische opvattingen over beslissingen rond het levenseinde bij dementie in het boek Dementia and Society. Wilco is hoogleraar Ouderengeneeskunde en Jenny is universitair hoofddocent, beiden bij het LUMC.

Het boek geeft een algehele kijk op dementie die het resultaat is van uitgebreide discussies tussen experts uit verschillende vakgebieden, waaronder geneeskunde, sociale psychologie, verpleegkunde, economie en literatuurwetenschap.

Titel: Dementia and Society

Redactie: M. Vandenbulcke, R. Dröes, E. Schokkaert
Uitgever: Cambridge University Press
Online ISBN: 9781108918954
Mei 2022
 
 
Hart voor de ouderenzorg
Ken jij al de webinars van het UNC-ZH als bron van informatie en inspiratie voor je vak? Isa van Andel gebruikte ze voor haar minor.

Isa is geneeskundestudent aan Universiteit Leiden met een voorliefde voor de ouderenzorg. Op de middelbare school ging ze met haar moeder mee die vrijwilliger is op een gesloten PG-afdeling. Daar is de liefde voor het vak ontstaan.
Lees hier meer
 
 
Cliënteninspraak is belangrijk bij verhuizingen in en tussen verpleeghuizen
Voor het RELOCARE-project vindt op dit moment veldonderzoek plaats naar de manier waarop verhuizingen in en tussen verpleeghuizen worden georganiseerd. Dit veldonderzoek bestaat uit de verzameling van verhuisdocumenten en het organiseren van focusgroepen.

Momenteel zijn er bij vijf organisaties documenten verzameld en bij drie organisaties focusgroepen georgansieerd. Het doel is om in totaal twaalf organisaties te werven.

In deze documenten en focusgroepen wordt gezocht naar de belangrijke elementen van verhuizingen en naar de overlegstructuren en -systemen die gebruikt worden om het verhuisproces zo soepel mogelijk te laten verlopen.

De belangrijkste elementen tot nu toe zijn praktische en geestelijke ondersteuning, ruimtelijke oriëntatie, voorbereiding van personeel en cliënteninspraak. Dit komt overeen met het eerdere literatuuronderzoek. Aanvullend blijken ook contact met de gemeenschap en familiebetrokkenheid belangrijk.
Meer over het RELOCARE-project
Meer over de literatuurstudie
 
 
      »»»»»» Onderzoeksflits »»»»»»     
>>> De zes maanden follow-up van de EU-COGER studie is voor bijna alle deelnemers afgerond. De EU-COGER studie is een Europees onderzoek naar het herstel van COVID-19 patiënten in de geriatrische revalidatie. We hebben 730 patiënten geïncludeerd in tien landen en de voorlopige resultaten zijn onlangs gepresenteerd op de WEON epidemiologie conferentie.

Meer over de EU-COGER studie


 
   
 
publicaties
 
   
Kwaliteit van leven bij dementie

 
   
Onderwerp: Activiteiten voor verpleeghuisbewoners tijdens COVID-19
Artikel: Smeitink MPP, et al. Activities for Residents of Dutch Nursing Homes during the COVID-19 Pandemic: A Qualitative Study. Int J Environ Res Public Health. 2022 Apr 30;19(9):5465.

Link naar artikel

 
   
Onderwerp: Verhuizen in en tussen verpleeghuizen
Artikel: Broekharst DSE, et al. Types, Aspects, and Impact of Relocation Initiatives Deployed within and between Long-Term Care Facilities: A Scoping Review. Int J Environ Res Public Health. 2022 Apr 14;19(8):4739.

Link naar artikel

 
   
Onderwerp: Afstandsmaatregelen tijdens COVID-19 in het verpleeghuis
Artikel: van Tol LS, et al. Distancing Measures and Challenges Discussed by COVID-19 Outbreak Teams of Dutch Nursing Homes: The COVID-19 MINUTES Study. Int J Environ Res Public Health. 2022 May 27;19(11):6570. 

Link naar artikel

 
   
Onderwerp: Gezondheidsgerelateerde kwaliteit van leven
Artikel: Aljeaidi MS, et al. Polypharmacy and trajectories of health-related quality of life in older adults: an Australian cohort study. Qual Life Res. 2022 Apr 27.

Link naar artikel

 
   
Palliatieve zorg bij dementie

 
   
Onderwerp: Praten over toekomstige zorg met mensen met dementie
Artikel: Visser M, et al. How Do We Talk With People Living With Dementia About Future Care: A Scoping Review. Front Psychol. 2022 Apr 12;13:849100. 

Link naar artikel

 
   
Onderwerp: Communicatie rondom behoeften palliatieve zorg
Artikel: van der Steen JT, et al. Nurse-Physician Communication Around Identifying Palliative Care Needs in Nursing Home Residents. J Am Med Dir Assoc. 2022 May;23(5):893-894. 

Link naar artikel

 
   
Onderwerp: Een goed levenseinde in verschillende culturen
Artikel: Nishimura M, et al. Cross-cultural conceptualization of a good end of life with dementia: a qualitative study. BMC Palliat Care. 2022 Jun 8;21(1):106. 

Link naar artikel

 
   
Onderwerp: Vragen over het levenseinde per land
Artikel: Bavelaar L, et al. Developing country-specific questions about end-of-life care for nursing home residents with advanced dementia using the nominal group technique with family caregivers. Patient Educ Couns. 2022 Apr;105(4):965-973.  

Link naar artikel

 
   
Onderwerp: Evaluatie timing start advance care planning
Artikel: Tros W, et al. General practitioners’ evaluations of optimal timing to initiate advance care planning for patients with cancer, organ failure, or multimorbidity: A health records survey study. Palliat Med. 2022 Mar;36(3):510-518.   

Link naar artikel

 
   
Onderwerp: Educational booklet voor families van mensen met dementie
Artikel: Bavelaar L, et al. Guidance for family about comfort care in dementia: a comparison of an educational booklet adopted in six jurisdictions over a 15 year timespan. BMC Palliat Care. 2022 May 17;21(1):76.   

Link naar artikel

 
   
Onderwerp: Voorkomen en timing advance care planning
Artikel: Azizi B, et al. Occurrence and Timing of Adcance Care Planning in Persons With Dementia in General Practice: Analysis of Linked Electronic Health Records and Administrative Data. Front Public Health. 2022 Mar 22;10:653174. 

Link naar artikel

 
   
Interprofessioneel samenwerken

 
   
Onderwerp: Interprofessioneel samenwerking in de langdurige zorg
Artikel: Doornebosch AJ, et al. Interprofessional Collaboration in Long-Term Care and Rehabilitation: A Systematic Review. J Am Med Dir Assoc. 2022 May;23(5):764-777e2. 

Link naar artikel

 
   
Ouderen algemeen/overig

 
   
Onderwerp: Implementatie
Artikel: Shenkin SD, et al. ‘Don’t let the trial kill the intervention’: how can researchers and care home teams implement complex intervention trials in care homes? Age Ageing. 2022 Mar 1;51(3):afac068.

Link naar artikel

 
   
Onderwerp: Visuele beperkingen als voorspeller
Artikel: Verbeek E, et al. Visual impairment as a predictor for deterioration in functioning: the Leiden 85-plus Study. BMC Geriatr. 2022 May 6;22(1):397.

Link naar artikel

 
   
Onderwerp: Vaccinatie zorgmedewerkers
Artikel: Gordon AL, et al. Mandatory vaccination against COVID-19 for health and social care workers caring for older people. Age Ageing. 2022 Apr 1;51(4):afac097.

Link naar artikel

 
   
Onderwerp: Preventieve cardiovasculaire medicatie
Artikel: van der Ploeg MA, et al. Assessment of the appropriateness of cardiovascular preventive medication in older people: using the RAND/UCLA Appropriateness Method. BMC Geriatr. 2022 May 5;22(1):394.

Link naar artikel

 
   
Onderwerp: Werkdruk en mentale gezondheid zorgmedewerkers tijdens COVID-19 
Artikel: van Dijk Y, et al. Job Demands, Work Functioning and Mental Health in Dutch Nursing Home Staff during the COVID-19 Outbreak: A Cross-Sectional Multilevel Study. Environ Res Public Health. 2022 Apr 6;19(7):4379.

Link naar artikel

 
   
Onderwerp: Botstructuur ouderen
Artikel: Büchi AE, et al. Bone geometry in older adults with subclinical hypothyroidism upon levothyroxine therapy: A nested study within a randomized placebo controlled trial. Bone. 2022 Aug;161:116404.

Link naar artikel

 
   
Onderwerp: Heupfracturen
Artikel: Würdemann FS, et al. Trends in data quality indicators 5 years after implementation of the Dutch Hip Fracture Audit. Eur J Trauma Emerg Surg. 2022 Jun 13.

Link naar artikel

 
   
 
Agenda
 
   


20 september
Samen Werken aan eHealth in de geriatrische revalidatie
Met deze training richt je jouw blik op de toekomst van de revalidatie
Meer informatie en aanmelden
   


22 september
SANO Wetenschapsdag
De voedingsbodem van de wetenschap
09.00-17.30 uur
CORPUS Congress Centre, Oegstgeest  
Meer informatie en aanmelden
   


27 oktober
Symposium: Namaste Familieprogramma
Leer meer over het Namaste Familieprogramma
15.00-17.00 uur
Online  
Meer informatie en aanmelden
 
   

Printversie
 
© LUMC | Disclaimer | Privacy statement