‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌
 
21 april 2022
Lees online versie
 
 
Nieuwsbrief | Nr. 16
Academische Verpleegkunde
Agenda
Contact
Publicaties
 
 
 
 
 
'Het is tijd om de verpleegkunde academischer te maken.' 
Op 1 april is Janneke de Man-van Ginkel begonnen als associate professor Academische Verpleegkunde.
In een artikel op lumc.nl lees je haar visie op de academisering van de verpleegkunde.
 
 
 
Symposium Academische Verpleegkunde | 24 juni 
Wil jij laten zien waar je in de patiëntenzorg op het gebied van continuïteit van zorg mee bezig bent? Dan biedt ons symposium op 24 juni jou volop de gelegenheid om deze kennis met anderen te delen.

Heb jij een verbeterproject of onderzoek uitgevoerd dat raakvlakken heeft met continuïteit van zorg? Dan nodigen wij je van harte uit om een abstract in te sturen voor een pitch of posterpresentatie.

De deadline is verlengd tot 3 mei 23.59 uur.
Voor meer informatie en indienen zie onze website.
 
Je kunt je ook nog opgeven voor het symposium, er is nog plek!

Tijdens dit symposium worden ervaringen gedeeld die opgedaan zijn in het uitvoeren van onderzoek binnen verschillende zorginstellingen. Daarnaast staan wij stil bij de wijze waarop de transitie tussen de verschillende levensfasen vorm wordt gegeven.
Bij de posterpresentaties tijdens de lunchpauze en de pitches kom je te weten welk verpleegkundig onderzoek uitgevoerd wordt in de regio. Tevens word je geïnspireerd om hierover met de inzenders van gedachten te wisselen.
Tijdens het debat kom je alles te weten hoe je patiëntenparticipatie in het onderzoek vorm kunt geven.

Locatie: Burumazaal | LUMC Onderwijsgebouw
Tijd: 9.00-16.45 uur
Prijs: € 30 (voor LUMC-medewerkers wordt dit bedrag intern verrekend) 

Klik hier voor meer informatie, het programma en inschrijven. 
 
 
 
"Ik heb tijdens het symposium geleerd wat de mogelijkheden zijn voor het opzetten van verpleegkundig onderzoek. Het symposium zette me aan tot nadenken over mogelijkheden voor carrière vervolg."

"Tijdens het symposium kwamen verschillende manieren van aanpakken aan bod betreffende het doen van wetenschappelijk onderzoek. Ik heb ook geleerd dat als je iets wilt bereiken, je zelf de lead moet pakken."
Van: deelnemers Symposium Academische Verpleegkunde 24 juni 2021
 
 

Academische Verpleegkunde café 

Het volgende Academische Verpleegkunde Café wordt op donderdag 19 mei (15:30 – 16:30 uur) gehouden.  

Je bent van harte welkom. Je kunt je hier aanmelden.

Het café start met de pitch 'Begeleidingscommissie onderzoek verpleegkundigen in Hagaziekenhuis' door Talitha Warning, wetenschapscoördinator/gastdocent research professionals HagaZiekenhuis.

Na de pitch bespreekt Marleen Eyckholt (hoofddocent afdeling medische ethiek & recht gezondheidszorg LUMC) het onderwerp ‘METC: informed consent'

De volgende data voor de Academische Verpleegkunde cafés 2022 zijn:
14 september, 13 oktober, 16 november en 15 december.

De Academische Verpleegkunde cafés vinden (vooralsnog) online plaats via Teams/Zoom van 15:30 – 16:30 uur. 

Kijk hier voor meer informatie over de cafés
 
 
 
Journal Club 

Lijkt je het leuk om samen met collega verpleegkundigen wetenschappelijke artikelen te bespreken? Wil je meer leren over hoe je een wetenschappelijk artikel kunt lezen en beoordelen, én tegelijkertijd je kennis over literatuur op jouw vakgebied bijhouden?

Doe mee met de Journal Club op 24 mei a.s.!

Je kunt je hier aanmelden.

Het artikel wat tijdens deze Journal Club wordt besproken, wordt na aanmelding gemaild. 

De volgende data voor de Journal Club 2022 zijn:
5 juli, 13 september, 1 november en 6 december. 

De Journal Clubs worden (vooralsnog) online via Teams/Zoom gehouden van 16:00 – 17:00 uur.

Kijk hier voor meer informatie over de clubs
 
 
 
Save the date! Dag van de Verpleging | 12 mei 2022
Op donderdag 12 mei viert het LUMC de Dag van de Verpleging: de dag die volledig in het teken staat van onze verpleegkundigen. Reserveer jij deze dag in je agenda?

Tijdens de Dag van de Verpleging is er voor LUMC-verpleegkundigen genoeg te doen. Het Boerhaaveplein wordt deze dag omgetoverd in het plein voor en door verpleegkundigen.
Van 14:30 – 16:30 uur kun je onder het genot van een hapje en een drankje proeven van alles wat het LUMC op verpleegkundig vlak te bieden heeft. En er zijn leuke prijzen te winnen!

Kom jij ook samen met jouw collega’s het verpleegkundig beroep vieren? We zien je graag op 12 mei!
 
 
 
Onderzoeksidee? 
Heb jij een onderzoeksidee en zou jij dit verder willen vormgeven vanuit het verpleegkundig perspectief? Voel je welkom om ons te mailen om in gezamenlijkheid hier over na te denken en te bekijken hoe je dit zou kunnen aanpakken.
 
 
 
Evaluatie Winterschool 
In de afgelopen periode is vanuit het programma Academische Verpleegkunde de eerste Winterschool georganiseerd. Twee leerlijnen vormden de rode draad van de Winterschool: ‘continuïteit van zorg’ en ‘academische en onderzoeksvaardigheden’.
In totaal hebben 24 verpleegkundigen en verpleegkundig specialisten vanuit vier verschillende instellingen de Winterschool gevolgd.

Op 19 januari 2023 wordt deze Winterschool herhaald! Meer informatie over de data volgt in de loop van de komende maanden. Houd de nieuwsbrief en internetpagina’s goed in de gaten.
 
 
 
"Kan een onderzoeksvoorstel openstellen, richt zich op positieve gezondheid, denk aan meer dan alleen de patiënt."

"Samenwerken buiten je eigen instelling is mogelijk, onderzoeksvaardigheden ketenzorg, positieve gezondheid." 
Van: deelnemers Winterschool Academische Verpleegkunde 2022.
 
 
 
LinkedIn Academische Verpleegkunde! 
Sinds kort heeft de Academische Verpleegkunde een eigen LinkedIn account. Wil je op de hoogte blijven van de activiteiten die vanuit het programma Academische Verpleegkunde worden georganiseerd.
Volg onze pagina!
 
 
 
Podcast! 
Alrijne Ziekenuis – Achter de naald 
Episode #1: Marieke had 35 jaar geleden als leerling niets in te brengen. Inmiddels zijn de tijden veranderd. Verpleegkundigen nemen steeds meer regie over hun eigen werk. Krijgen/pakken verpleegkundigen genoeg ruimte om zich te ontwikkelen? Waar liggen nog kansen?
Beluister hier de podcast.
 
 
Prijs!
Kim van der Niet en Lisa Rozendaal van het WAKZ hebben op het internationale congres van European Society for Blood and Marrow Transplantation (EBMT) een prijs gewonnen voor 'Best pediatrics oral presentation".

Zij implementeerden als kinderverpleegkundigen een huidverzorgingsinterventie bij kinderen, opgenomen voor een hematologische stamceltransplantatie, die thiotepa en treosulfan krijgen toegediend.
 
 
 
Voortgang verpleegkundigen die interne subsidie hebben ontvangen
 • Anna uit den Boogaard, verpleegkundig specialist ouderengeneeskunde.
Onderwerp: De bijdrage van het oncogeriatrisch en preoperatief zorgpad door de ogen van de patiënt.
Voortgang: Het grootste deel van de analyse zit er op. De rest van de analyse vindt plaats tijdens het schrijven van de resultaten. De verschillende onderdelen van het manuscript moeten een lopend verhaal worden en ik moet de volledige discussie nog schrijven.

• Esther Nijgh, verpleegkundig specialist op de transplantatieafdeling.
Onderwerp: Waardengedreven zorg evaluatie van magnetisch Blackstar JJ-catheter na niertransplantatie.
Voortgang: Mijn onderzoek begint nu echt vorm te krijgen, in februari heb ik de laatste hand gelegd aan mijn database en nu kan ik samen met de statisticus gaan analyseren.
Hier ben ik natuurlijk heel erg nieuwsgierig naar! Ik hoop dat er mooie resultaten uit gaan komen. Planning is om in juni klaar te zijn!
 
• Jeanne-Marie Nollen, verpleegkundig expert verpleegafdeling Neurochirurgie/Neurologie.
Onderwerp: Patiëntenparticipatie binnen de neurochirurgie: het vereenvoudigen van de soortelijk gewicht bepaling na een hypofyse operatie.
Voortgang: Na het verkrijgen van toestemming van de METC, het inregelen van de studie in HIX en het scholen van verpleegkundigen en artsen is de STEPP-studie op 17 februari 2022 van start gegaan. De eerste drie patiënten van de honderd in totaal zijn geïncludeerd in de studie. Komende maanden gaan we verder met het includeren van patiënten en het verzamelen van gegevens. We hopen richting het einde van het jaar ver te zijn met de inclusie.
 
 
 
Oproep! Jouw kennis brengt de verpleegkunde verder!
Voor de versterking van de verpleegkunde zijn voortdurend nieuwe kennis en inzichten nodig. Ben jij verpleegkundige, verpleegkundig specialist, hbo-v- of masterstudent en heb jij onlangs een praktijkgericht onderzoek, verbeterproject of proefschrift afgerond? 
Deel hier je resultaten en bevindingen in het TvZ-onderzoekskatern! 
 
 
 
   
 
Publicaties LUMC collega's
 
   

 den Boer, M. C., Houtlosser, M., Witlox, R., van Zanten, H. A., de Vries, M. C., & Te Pas, A. B. (2022). Consent for Delivery Room Studies: What Can Be Learned from Perceptions of Parents. Neonatology, 1–8. Advance online publication. Klik hier 
 
   

Lara-Cantón, I., Badurdeen, S., Dekker, J., Davis, P., Roberts, C., Te Pas, A., & Vento, M. (2022). Oxygen saturation and heart rate in healthy term and late preterm infants with delayed cord clamping. Pediatric research, 10.1038/s41390-021-01805-y. Advance online publication. Klik hier.  
 
   

• van Holstein, Y., Trompet, S., van Deudekom, F. J., van Munster, B., de Glas, N. A., van den Bos, F., Uit den Boogaard, A., van der Elst, M., van der Kaaij, M., Neelis, K. J., Langers, A., Slingerland, M., Portielje, J., & Mooijaart, S. P. (2022). Geriatric assessment and treatment outcomes in a Dutch cohort of older patients with potentially curable esophageal cancer. Acta oncologica (Stockholm, Sweden), 1–9. Advance online publication. Klik hier.  
   

• Wilco Achterberg, Lisa van Tol, Mandy Visser, Miriam Haaksma, Margot de Waal, Monique Caljouw. Wat leert de ouderenzorg van de corona-pandemie?: SANO. Tijdschrift voor Ouderengeneeskunde 2022;(1). Klik hier.   
   

• Jeanne-Marie Nollen, Anja H. Brunsveld-Reinders, Wilco C. Peul, Wouter R. van Furth De-implementation of urinary catheters in neurosurgical patients during the operation and on the ward: a mixed-methods multicentre study protocol. Journal of Surgery and Research 2022;5(1):145-158. Klik hier. 
   

• Cramer, S., Kuypers, K., Martherus, T., Dekker, J., & Te Pas, A. B. (2022). Technology in the delivery room supporting the neonatal healthcare provider's task. Seminars in fetal & neonatal medicine, 101333. Advance online publication. Klik hier.  
 
   

• Henri van Dalen, Anja H. Brunsveld-Reinders, Marjolein Snaterse Hoe lees ik een wetenschappelijk artikel? Tips voor het lezen van een wetenschappelijk artikel. Cordiaal 2022;44 (1):16-19
 
   

• Denise van den Berg Zuiddam. Fecale incontinentie Nurse Academy O&T 2022;14(1):10-15
 
   

• Anja H. Brunsveld- Splinter S. Melden en analyse van incidenten Nurse Academy 2022;14(1):11-17
 
   

• Ellen Poorter, Mariska Schoonderwoerd-Bosmans Aorta dissectie Nurse Academy 2022;14(1):64-68
 
   

• Christa Hofstra Werking van het strottenhoofd Nurse Academy 2022;14(1): 37-43
 
   

• Janneke de Man-van Ginkel, Roelof Ettema, Stepped Wedge design TVZ Verpleegkunde in praktijk en wetenschap 2022;132(2):56-57
 
   

• Hilda Mekelenkamp, Brigit Zwartendijk, Janneke de Man-van Ginkel, Anja H. Brunsveld-Reinders Academische Verpleegkunde in het LUMC TVZ Verpleegkunde in praktijk en wetenschap 2022;132(2):33-35. Klik hier
 
   

• Marleen Lovink, Anja Brunsveld-Reinders Kwaliteit en toepasbaarheid van decubitus richtlijnen. TVZ Verpleegkunde in praktijk en wetenschap 2022;132(2): 46-47. Klik hier.  
 
 
 
   
 
Agenda
 
   

... tot dinsdag 10 mei 2022 | Deadline voor verpleegkundig toptalent!
Subsidieoproep bij ZonMw is open! De deadline is 10 mei 2022 - 14.00 uur. Meer informatie hierover vind je op ZonMw programma verpleging en verzorging 
 
   

donderdag 19 mei 2022
Academische Verpleegkunde Café | Je kunt je hier aanmelden. 
 
   

dinsdag 24 mei 2022
Journal Club | Je kunt je hier aanmelden.
 
   

woensdag 15 juni 2022 | Uiterste inschrijfdatum Master Vitality & Ageing - start september 2022
 
   

vrijdag 24 juni 2022 | 2e Academische Verpleegkunde symposium | Je kunt je hier aanmelden.  
 
   

dinsdag 5 juli 2022
Journal Club | Je kunt je hier aanmelden.
 
   

donderdag 22 september 2022 | SANO Wetenschapsdag | Je kunt je hier aanmelden. 
 
   

dinsdag 4 - vrijdag 7 oktober 2022 | Future Proof Nursing - Nurses as key drivers of change. A virtual event & local hubs. | Je kunt je hier aanmelden 
 
 
 
   
 
Contact?
 
   

• Voor al je vragen, opmerkingen en ideeën kun je ons bereiken via het volgende e-mailadres: academischeverpleegkunde@lumc.nl 
 
   

• Volg ons op albinusnet/themapagina academische verpleegkunde (LUMC intern) of onze website.  
 
 
 
 
 
 
 
© LUMC | Disclaimer | Privacy statement