Lees hier onze nieuwsbrief
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌
 
21 oktober 2022
Lees online versie
 
 
Nieuwsbrief | oktober 2022
Nascholingen
Contact
 
 
 
Open Dag - zaterdag 19 november

Zaterdag 19 november opent Educatie Zorgsector (LUMC) haar deuren en kan je alles te weten komen over de werk- en leertrajecten van de mbo- en hbo-opleidingen verpleegkunde, hbo-opleiding MBRT radio diagnostiek / radiotherapie of over de verpleegkundige vervolgopleidingen of nascholingen.

Verschillende afdelingen binnen het LUMC zullen vertellen over hun dagelijkse werk en hoe het is om daar praktijkervaring op te doen. Er zijn ongeveer 15 afdelingen die zich presenteren zoals onder andere het Geboortehuis Leiden, het Transplantatie Centrum, Operatie Kamer, Neonatale Intensive Care Unit en de Spoed Eisende Hulp!

Deze dag kan je ook langs komen als je al verpleegkundige bent en je wilt oriënteren op een verpleegkundige functie. Kom je ook langs op zaterdag 19 november? 

Meer informatie en aanmelden
 
 
 
Rooster systeem & app
Er wordt hard gewerkt aan de inrichting van een nieuw roostersysteem (Termtime). Daarnaast zal ook de roosterapp (My Timetable) worden vervangen. Meer informatie hierover volgt begin volgend jaar.
 
 
 
 
 
Moeder en Kind cluster
Diploma’s
In het najaar diplomeren 18 studenten: 10 kinderverpleegkundigen, 3 obstetrie verpleegkundigen, 5 intensive care kinderverpleegkundigen. Wij wensen iedereen veel succes als gespecialiseerd verpleegkundige! 

Onderwijsplanning
De EPA-planning 2023 is afgerond. Door flexibel te kunnen opleiden is het kalenderjaar in 5 periodes verdeeld. De theorie van een EPA duurt 2 maanden (lesdagen en toetsing). Er is besloten geen introductiedag meer te houden aan het begin van de opleiding, want de digitale leeromgeving (Moodle) voorziet in deze informatievoorziening. Elke periode start met een online consultatiemoment waarin de professional in opleiding (PIO) vragen kan stellen en/of toelichting kan vragen. Bij de 1e lesdag van elke EPA wordt kennis gemaakt met de deelnemers. PIO’s die parttime werken, kunnen een traject maken die passend is bij de werksituatie en arbeidsduur.

Website 
De website opleidingenlumc.nl wordt aangepast naar de nieuwe opleidingsstructuur met EPA’s waardoor er geen cursusplanningen zichtbaar zijn en nog niet ingeschreven kan worden. De onderwijsplanning HCN 0123 (kerntraject) is definitief en is gedeeld met de werkvelden. De onderwijsplanning VVK 0323 (kerntraject) volgt zo snel mogelijk. Op de concept versie is feedback gekomen vanuit de implementatiewerkgroep EPA’s Moeder en Kind cluster wat momenteel verwerkt wordt. Er volgt een bericht zodra de PIO’s zich kunnen in schrijven. De PIO’s schrijven zich in voor het kerntraject. Voor een specifieke EPA wordt los per EPA ingeschreven. Bij de specifieke EPA’s staat de onderwijsplanning.

EPASS
De studenten die in september gestart zijn met de VVO Moeder en Kind, zijn gekoppeld aan de 'oude’ EPASS. Dit in tegenstelling tot onze voorgaande berichtgevingen. Mocht er gebruik gemaakt willen worden van de nieuwe toetsinstrumenten van CZO-flexlevel, kunnen deze als losse bijlage geüpload worden in EPASS. Formulieren van de toetsinstrumenten zijn te vinden op de CZO-flexlevel website. In november wordt gestart met de vernieuwde versie van EPASS volgens de EPA’s door de ICK.

EPA’s
In september is er gestart met onderwijs van de eerste EPA’s. De digitale leeromgeving (Moodle) is opnieuw ingericht en de toetsinstrumenten zoals afgesproken binnen de implementatiegroep cluster Moeder en Kind worden ingezet bij de theoretische toetsing.
Meer informatie en aanmelden
 
 
 
 
 
Train de trainer - EPA gestuurd opleiden
De vernieuwing van de zorgopleidingen is in volle gang. Het onderwijs en leren in de praktijk met behulp van EPA's wordt momenteel geïmplementeerd. Dit zijn Entrustable Professional Activities, de kenmerkende professionele activiteiten die het dagelijks werk van een zorgprofessional vormen. Lees meer over dit onderwerp op de website van CZO.

Educatie Zorgsector ondersteunt het praktijkveld bij deze implementatie door vanaf dit najaar diverse scholingen te organiseren. Zo worden er ‘Train de trainer EPA gestuurd opleiden’ bijeenkomsten georganiseerd die praktijkopleiders en werkbegeleiders in de eigen organisatie gaan trainen.

Aan de hand van o.a. instructie en praktijkervaringen wordt gezamenlijk besproken op welke wijze het EPA gerichte begeleiden, toetsen en beoordelen aan collega’s geïntroduceerd kan worden. Welke problemen zich daarbij voor kunnen doen en hoe hier mee om te gaan en te motiveren. Aan het einde van de bijeenkomst heeft de trainer / deelnemer handvatten gekregen om mee te nemen naar de eigen praktijk.

Op 11 oktober heeft de 1e train-de-trainer bijeenkomst ‘EPA gericht opleiden’ plaatsgevonden. De deelnemers hebben de scholing positief ontvangen. Zij gaven aan de nodige praktische ideeën te hebben opgedaan om met het trainen in de praktijk aan de slag te gaan. Deelnemers die zelf al langer bezig waren met het trainen van hun eigen praktijk gaven daarnaast aan door de bijeenkomst een stukje bevestiging te hebben gekregen. Op 15 december wordt er opnieuw een train-de-trainer bijeenkomst ‘EPA gericht opleiden’ georganiseerd.
Meer informatie en aanmelden
 
 
 
Learning Communities
In september is er op een aantal afdelingen gestart met een Learning Community. Dit zijn een aantal kamers op een verpleegafdeling waar studenten, onder begeleiding van werkbegeleiders en coaches, met elkaar de zorg voor patiënten op zich nemen.

Samen leren, samen werken en transfer van theorie in de praktijk is de basis van de Learning Community. Vanaf januari ’23 zal ook het doen van onderzoek geïntegreerd worden op de Learning Communities. De ervaring in andere zorginstellingen is dat studenten veel leren van deze vorm van leren en samenwerken. 
 
 
 
 
 
Addendum Onderwijsraamwerk palliatieve zorg 
In de Master Advanced Nursing Practice (MANP), Master Physician Assistant (MPA) en de Verpleegkundige Vervolgopleidingen (VVO) is nu nog té weinig aandacht voor palliatieve zorg. De ontwikkeling van het addendum Onderwijsraamwerk palliatieve zorg 2.0 beoogt om dit te verbeteren. Werkgroepslid en onze collega Hellen van der Weijden vertelt hier meer over. 
Lees het hele artikel op o2pz.nl
 
 
 
 
 
Eerste lichting studenten Verbindend Leren 
De eerste 25 studenten van de BBL-opleiding Verpleegkundige niveau 4 hebben deze zomer hun diploma Verbindend Leren behaald.

Deze verkorte drie-jarige opleiding is speciaal ontworpen onder de koepel van samenwerkingsverband CIV Welzijn & Zorg. Een unieke samenwerking tussen het LUMC, de zorgorganisatie Marente, de Gemiva-SVG-groep, de thuiszorgorganisatie Libertas en mboRijnland. Komend schooljaar wordt deze opleiding voortgezet met twee nieuwe volle klassen.
Lees meer
 
 
 
 
 
Volg jij ons ook op LinkedIn?
Wil je op de hoogte blijven over ons aanbod aan opleidingen, scholingen, symposia en dergelijke? Volg ons nu ook op LinkedIn!

Natuurlijk kun je ons ook nog volgen op Instagram en Facebook.
 
 
 
Wist je dat...
er afgelopen september ongeveer 100 studentenen & stagiairs mbo- en hbo-verpleegkunde, dokters- & apothekersassistenten zijn gestart met hun opleiding of stage, en zo'n 125 verpleegkundigen met een vervolgopleiding! We wensen iedereen veel succes!
 
   
 
Nascholingen uitgelicht
 
   

• Nascholing werkbegeleiding / werkbegeleiding EPA carrousel
Voor werkbegeleiders is er de gebruikelijke nascholing werkbegeleiding welke uit 4 bijeenkomsten bestaat.

Daarnaast dit najaar hebben als extra ook de werkbegeleiding ' EPA carrousel'. In een middag oefenen met het ooggesprek, KPE en case based discussie. Dit zijn de nieuwe toetsinstrumenten bij EPA gestuurd opleiden. 

Startdatum: Werkbegeleiding: 16 januari 2023
Startdatum: Werkbegeleiding EPA carrousel: 8 december 2022, 26 januari 2023, 14 februari 2023.

> Schrijf je in 

 
   

• Nascholing traumachirurgie ABCD - Intensive Care
Tijdens deze nascholing zullen onder andere de volgende onderwerpen besproken worden:
A – Airway: Anesthesie bij traumapatiënten
B – Breathing: Thoraxtrauma
C – Circulation: Abdominaal- en bekkentrauma
D – Disability: Schedeltrauma

Startdatum: 25 november
> Schrijf je in 

 
   

• Nascholing donatie en transplantatie 
Volg deze nascholing en leer alles over orgaandonaties, maar ook over transplantaties van de nier, lever en pancreas etc. We hebben een leerzaam programma met vele sprekers van verschillende afdelingen zoals van het Transplantatie Centrum van het LUMC die over hun expertise zullen vertellen.

Startdata: 17 november of 2 december
> Schrijf je in voor 17 november
> Schrijf je in voor 2 december

 
   

Nascholing psychiatrie 2.0
Psychiatrische patiënten komen niet alleen op de psychiatrische afdeling voor. Daarom organiseren wij de interactieve nascholing psychiatrie 2.0 voor verpleegkundigen uit het ziekenhuis, wijkverpleegkundigen en verpleeghuisverpleegkundigen.
Startdatum: 11 november 2022. 
> Schrijf je in 

 
   

 Nascholing cultuursensitieve zorg
De afdeling nascholing speelt in op cultuursensitieve zorg, gericht op de zorg voor patiënten met een niet-Westerse culturele achtergrond. De problemen ontstaan vaak door de afstand in communicatie. Deze worden in de nascholing verkend en leiden tot andere of nieuwe inzichten en geven belangrijk praktische handvatten voor de zorg van morgen.

Startdatum: 28 november 2022. 
> Schrijf je in 

 
 "Niewe
Contact 

Ons algemene mailadres is: educatiezorgsector@lumc.nl of kijk op de website (bij de betreffende opleiding / nascholing) voor de directe mailadressen van onze opleiders en organisatoren. 

 
   
 
 
© LUMC | Disclaimer | Privacy statement