‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌
 
15 maart 2022
Lees online versie
 
 
Nieuwsbrief | Nr. 15
Academische Verpleegkunde
Agenda
Contact
Publicaties
 
 
 
 
 
Jaarverslag Academische Verpleegkunde 2021 
Benieuwd naar het jaarverslag Academische Verpleegkunde 2021?
Klik hier!. 
 
 
 
Symposium Academische Verpleegkunde | 24 juni 
Op vrijdag 24 juni 2022 wordt het 2e Academische Verpleegkunde symposium gehouden. 

Het thema van het symposium is 'Samen op onderzoek in de praktijk'.
Deze dag komen de volgende thema's aan de orde: 'Ontschotten in het netwerk' en 'Transitie in de verschillende levensfases'. Daarnaast zullen er pitches van verschillende verpleegkundige onderzoeken worden gegeven en een debat worden gevoerd over patiëntenparticipatie in onderzoek.

Locatie: Burumazaal | LUMC Onderwijsgebouw
Tijd: 9.00-16.45 uur
Prijs: € 30 (voor LUMC-medewerkers wordt dit bedrag intern verrekend) 

Klik hier voor meer informatie, het programma en inschrijven. 

Tevens is er de mogelijkheid om een abstract in te dienen.
De deadline voor het indienen hiervan is 12 april 2022 23.59 uur. 
 
 

Academische Verpleegkunde café 

Het volgende Academische Verpleegkunde Café wordt op donderdag 24 maart | 15:30 – 16:30 uur gehouden.  

Je bent van harte welkom. Je kunt je hier aanmelden.

Het café start met de pitch ‘Zes verschillende manieren om een poster van hetzelfde onderzoek maken' door Heleen van Erp (projectmanager HagaAcademie & Innovatie HagaZiekenhuis ).

Na de pitch bespreekt Peter Renden (hogeschoolhoofddocent/teamleider verpleegkunde) het onderwerp ‘Maken van een wetenschappelijke poster'

De volgende data voor de Academische Verpleegkunde cafés 2022 zijn:
13 april, 19 mei, 14 september, 13 oktober, 16 november en 15 december.

De Academische Verpleegkunde cafés vinden (vooralsnog) online plaats via Teams/Zoom van 15:30 – 16:30 uur. 

Kijk hier voor meer informatie over de cafés
 
 
 
Journal Club 

Lijkt je het leuk om samen met collega verpleegkundigen wetenschappelijke artikelen te bespreken? Wil je meer leren over hoe je een wetenschappelijk artikel kunt lezen en beoordelen, én tegelijkertijd je kennis over literatuur op jouw vakgebied bijhouden?

Doe mee met de Journal Club op 12 april a.s.!

Je kunt je hier aanmelden.

Het artikel wat tijdens deze Journal Club wordt besproken, wordt na aanmelding gemaild. 

De volgende data voor de Journal Club 2022 zijn:
24 mei, 5 juli, 13 september, 1 november en 6 december. 

De Journal Clubs worden (vooralsnog) online via Teams/Zoom gehouden van 16:00 – 17:00 uur.

Kijk hier voor meer informatie over de clubs
 
 
 
Winterschool Academische verpleegkunde | terugkoppeling
Op 10 en 11 februari was de aftrap van de 1e vijfdaagse winterschool met de twee leerlijnen ‘continuïteit van zorg’ en ‘academische en onderzoeksvaardigheden’. Er zijn 24 deelnemers gestart uit vijf verschillende organisaties. Er is veel enthousiasme onder zowel docenten en studenten. Studenten werken in groepjes van vier aan een onderzoeksvoorstel, welke gepresenteerd wordt op 1 april a.s.
 
 
 
Podcasts! 
In diverse ziekenhuizen worden podcast ontwikkeld die ingaan op de wijze hoe het beroep verpleegkundige leuker en aantrekkelijker kan worden.

LUMC – LOKE – Nightingale wast
In de podcast 'Nightingale wast - De podcast' gaan Sander de Bruin en Stephanie Lüschen in gesprek met verpleegkundigen. 'Zijn wij allemaal Florence Nightingales? Wassen wij alleen maar billen?' Het vak verpleegkunde bevat prachtige verhalen die ook aan bod mogen komen. Volg hen via insta Nwastdepodcast
 
Groene Hart ziekenhuis – Nurses Know Better
Luister nu naar de Nurses Know Better podcast. Deze podcast wordt gemaakt in het kader van Nurses Know Better, hét project in het Groene Hart Ziekenhuis waarmee we willen zorgen dat werken in de zorg nóg leuker en aantrekkelijker wordt dan dat het al is.
In deze podcast laten we zorgverleners aan het woord, verpleegkundigen in het bijzonder met als doel met elkaar stil te staan bij wat voor een prachtig vak wij hebben met elkaar en te luisteren naar inspirerende verhalen, ideeën trucs, plannen en tips van de werkvloer. 
 
Erasmus MC - Nursefy
Nursefy: een podcast voor én door verpleegkundige van het Erasmus MC!
In de nieuwe podcast Nursefy vertellen onze verpleegkundigen over hun vak. Wat zijn de uitdagingen en kansen bij het werk in het grootste academische ziekenhuis van Nederland? 
In de eerste aflevering spreken we over doorgroeien. Is dat een must als verpleegkundige in een academisch centrum? Te gast zijn cardiologie verpleegkundige en student verplegingswetenschappen Carmen De Vries en MMT- en SEH-verpleegkundige Jorrit Mol. Ze vertellen ook over pingpongtafels, lange autoritten en de patiënten en momenten die ze nooit zullen vergeten. Luister hier de podcast
 
Zuster Roos de Podcast
Daar is ie dan! Luister de nieuwe aflevering van 'Zuster Roos de Podcast' waarbij Roos Schrijer in gesprek gaat met Eline de Kok, verpleegkundige en verplegingswetenschapper, over het thema verpleegkundig leiderschap. Eline weet hier meer over te vertellen vanuit haar promotieonderzoek omtrent rebels leiderschap. We komen te spreken over bad rebels, good rebels en de opvattingen die binnen de verpleegkunde rondom dit thema bestaan. Veel luisterplezier gewenst!
Luister hier de podcast
 
 
 
Symposium Kwalitatief onderzoek 
Op 4 april 2022 wordt het symposium ‘Kwalitatief gezondheidsonderzoek binnen en buiten de kliniek’ georganiseerd.

Het symposium is bedoeld voor zowel ervaren als minder ervaren kwalitatieve onderzoekers, waarin je het platform en het bredere netwerk van kwalitatieve onderzoekers kunt ontmoeten én je kennis over kwalitatieve onderzoeksmethoden kunt verdiepen.
Na een inspirerende keynote lezing worden deelnemers uitgedaagd in vier workshops waarin verschillende kwalitatieve onderzoeksmethoden centraal staan.

Locatie: LUMC
Tijd: 12:00 uur

Inschrijven kan binnenkort via deze link
 
 
 
Save the date: Lof der verpleegkunst 
Op 24 mei 2022 wordt het congres Lof der verpleegkunst georganiseerd met als thema 'Zorg goed voor jezelf!'.

Locatie: De Doelen in Rotterdam
Aanvang 13.30 uur (inloop vanaf 12:30 uur).

De vragen die tijdens het congres aan bod komen zijn:
  • Wat heb jij nodig om je vak goed en plezierig uit te oefenen?
  • Hoe behouden we jonge verpleegkundigen?
  • Hoe blijf je als oudere verpleegkundige vitaal ?
  • En hoe kunnen verschillende generaties goed met elkaar samenwerken?
Klik hier voor meer informatie 
 
 
 
Save the date: 1e RN2BLEND congres 
Het 1e RN2BLEND congres wordt gehouden op 14 juni a.s. in Amersfoort.
De titel van het congres is 'Verpleegkundigen op stoom - Leren van ervaringen met gedifferentieerd werken'. 

De vier thema’s zijn:
  • Wat is verpleegkundig werk?
  • Zeggenschap, leiderschap en invloed
  • Het ideale team
  • In beweging!

Klik hier voor meer informatie
 
 
 
Anna Reynaanlezing 
Op 12 mei 2022 wordt de Anna Reynaanlezing georganiseerd. 
Tijdens deze lezing staat infectiepreventie centraal.

Zorginfecties zijn een van de meest frequent voorkomende complicaties geassocieerd met ziekenhuisopname. Ze zijn verantwoordelijk voor een aanzienlijke morbiditeit en mogelijk mortaliteit. Een belangrijke deel van deze infecties kan vermeden worden. Omwille van hun centrale positie in het zorgproces hebben verpleegkundigen een cruciale rol in infectiepreventie. Kennis en toewijding van het verpleegkundig team zijn absolute voorwaarden voor het slagen van kwaliteit bevorderende initiatieven inzake infectiepreventie.
 
Professor dr. Stijn Blot, is overtuigd dat goede infectiepreventie veel leed kan voorkomen en dat verpleegkundigen daar een cruciale rol in spelen. Professor dr. Bianca Buurman, voorzitter V&VN gaat hier tijdens de Anna Reynvaanlezing verder op in middels haar interview met Professor dr. Blot.

Klik hier voor meer informatie 
 
 
 
Interne subsidie - voortgang 
In 2020 & 2021 hebben meerdere verpleegkundigen een projectvoorstel ingediend. Zes van deze verpleegkundigen hebben een subsidie gekregen om hun project in 2021 en 2022 uit te gaan voeren.
Op dit moment worden de onderzoeken uitgevoerd. Iedereen zit nog in de verschillende fases van het onderzoek, van patiënten includeren tot aan het schrijven van een wetenschappelijk artikel. De eerste resultaten en artikelen zijn dit jaar te verwachten.
 
 
 
Subsidie mogelijkheid  
Vooraankondiging subsidie voor verpleegkundig specialisten en klinisch werkende verplegingswetenschappers bij ZonMw.

ZonMW is op zoek naar toptalenten: verpleegkundig specialisten en verplegingswetenschappers die naast hun klinisch werk, praktijkgericht onderzoek willen doen in de driehoek van wetenschap, praktijk en onderwijs. Deze ‘bruggenbouwers’ krijgen de kans om met een persoonsgebonden subsidie een eigen onderzoekslijn op te zetten die deze drie perspectieven met elkaar verbindt.

Klik hier voor meer informatie
 
 
 
   
 
Publicaties LUMC collega's
 
   

• De Boer, B., Caljouw, M., Landeweer, E., Perry, M., Stoop, A., Groen, W., Schols, J., Verbeek, H., & RELOCARE Consortium (2022). The Need to Consider Relocations WITHIN Long-Term Care. Journal of the American Medical Directors Association, 23(2), 318–320. Klik hier.
 
   

Hutt D, Arjona ET, Mekelenkamp H, Galimard JE, Kozijn A, Schröder T, Gjergji M, Dalissier A, Liptrott SJ, Murray J, Kenyon M, van Gestel JPJ, Corbacioglu S, Bader P; Nurses Group of the European Society for Blood and Marrow Transplantation (EBMT); Pediatric Diseases Working Party (PDWP) of the European Society for Blood and Marrow Transplantation (EBMT). Safe transfer of pediatric patients from hematopoietic stem cell transplant unit into the pediatric intensive care unit: views of nurses and physicians. Bone Marrow Transplant. 2022 Feb 21. Klik hier. 
 
   

Groenendaal, M., Smaling, H., Achterberg, W. P., & Caljouw, M. (2022). Maintaining meaningful activities for persons with dementia during transitions of care: A systematic review. Geriatric nursing (New York, N.Y.), 44, 176–183. Advance online publication. Klik hier.  
 
   

Bijkerk, R., Kallenberg, M. H., Zijlstra, L. E., van den Berg, B. M., de Bresser, J., Hammer, S., Bron, E. E., Achterberg, H., van Buchem, M. A., Berkhout-Byrne, N. C., Bos, W., van Heemst, D., Rabelink, T. J., van Zonneveld, A. J., van Buren, M., & Mooijaart, S. (2022). Circulating angiopoietin-2 and angiogenic microRNAs associate with cerebral small vessel disease and cognitive decline in older patients reaching end-stage renal disease. Nephrology, dialysis, transplantation : official publication of the European Dialysis and Transplant Association - European Renal Association, 37(3), 498–506. Klik hier. 
   

Wirken, L., van Middendorp, H., Hooghof, C. W., Sanders, J. S., Dam, R., van der Pant, K., Wierdsma, J., Wellink, H., Ulrichts, P., Hoitsma, A. J., Hilbrands, L. B., & Evers, A. W. (2022). Combining transplant professional's psychosocial donor evaluation and donor self-report measures to optimise the prediction of HRQoL after kidney donation: an observational prospective multicentre study. BMJ open, 12(3), e045249. Klik hier.  
   

Melnikov, S., Kagan, I., Felizardo, H., Lynch, M., Jakab-Hall, C., Langan, L., Vermeir, P., & Luiking, M. L. (2022). Practices and experiences of European frontline nurses under the shadow of COVID-19. Nursing & health sciences, 10.1111/nhs.12936. Advance online publication. Klik hier
 
   

Spoon, E., Kortram, K., Ismail, S. Y., Nieboer, D., d'Ancona, F., Christiaans, M., Dam, R. E., Hofker, H. S., Hoksbergen, A., van der Pant, K. A., Toorop, R. J., van de Wetering, J., Ijzermans, J., Dor, F., & On Behalf Of The Dutch Working Group Informed Consent For Live Donor Nephrectomy Prince (2022). Living Kidney Donor Knowledge of Provided Information and Informed Consent: The PRINCE Study. Journal of clinical medicine, 11(3), 698. Klik hier.       
 
 
 
   
 
riCHTLIJNEN
 
   

Klik hier voor de richtlijn primaire spontane pneumothorax die is herzien en gepubliceerd
 
   

Klik hier voor de richtlijn palliatieve sedatie. Dit is tevens de link naar de nieuwe richtlijnen die verwacht worden. (bron: Nursing)
 
 
 
   
 
Agenda
 
   

10 & 11 februari, 10 & 11 maart & 1 april 2022
Winterschool Academische Verpleegkunde
 
   

donderdag 24 maart 2022
Academische Verpleegkunde Café | Je kunt je hier aanmelden. 
 
   

maandag 11 april 2022 (startdatum)
Nascholing Evidence Based Practice | Je kunt je hier aanmelden.
 
   

dinsdag 12 april 2022
Journal Club | Je kunt je hier aanmelden.
 
   

woensdag 13 april 2022
Academische Verpleegkunde Café | Je kunt je hier aanmelden. 
 
   

donderdag 19 mei 2022
Academische Verpleegkunde Café | Je kunt je hier aanmelden. 
 
   

dinsdag 24 mei 2022
Journal Club | Je kunt je hier aanmelden.
 
   

woensdag 15 juni 2022 | Uiterste inschrijfdatum Master Vitality & Ageing - start september 2022
 
   

vrijdag 24 juni 2022 | 2e Academische Verpleegkunde symposium | Je kunt je hier aanmelden.  
 
   

dinsdag 5 juli 2022
Journal Club | Je kunt je hier aanmelden.
 
   

donderdag 22 september 2022 | SANO Wetenschapsdag | Je kunt je hier aanmelden. 
 
   

dinsdag 4 - vrijdag 7 oktober 2022 | Future Proof Nursing - Nurses as key drivers of change. A virtual event & local hubs. | Je kunt je vanaf 15 maart aanmelden 
 
 
 
   
 
Contact?
 
   

• Voor al je vragen, opmerkingen en ideeën kun je ons bereiken via het volgende e-mailadres: academischeverpleegkunde@lumc.nl 
 
   

• Volg ons op albinusnet/themapagina academische verpleegkunde (LUMC intern) of onze website.  
 
 
 
 
 
 
 
© LUMC | Disclaimer | Privacy statement