‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌
 
21 december 2021
Lees online versie
 
 
Nieuwsbrief | Nr. 13
Academische Verpleegkunde
Agenda
Contact
Publicaties
 
 
 
 
 
Wees nieuwsgierig, verwonder je en vraag je af waarom je doet wat je doet. 
Fijne feestdagen! We zien je in 2022 graag (weer) bij een Academische Verpleegkunde café, Journal Club, Winterschool of ons Symposium.

Hartelijke groet, Anja, Hilda, Claudia & Annette
 
 
 
Aanstelling associate professor
We zijn blij om te melden dat we per 1 maart 2022 Janneke de Man-van Ginkel kunnen verwelkomen als associate professor Academische Verpleegkunde. Janneke werkt momenteel als associate professor Verplegingswetenschap bij het UMC Utrecht, waarin zij onderzoek en onderwijs combineert. In haar onderzoek richt Janneke zich op het ontwikkelen en evalueren van verpleegkundige zorg die de revalidatie van patiënten met invaliderende ziekten zoals beroerte bevordert en belemmeringen in de sociale participatie beperkt. In haar onderwijs is Janneke programmacoördinator van de master Verplegingswetenschap, een programma in de masteropleiding Klinische Gezondheidswetenschappen.

In het LUMC zal Janneke zich bezighouden met het verder te ontwikkelen academische programma voor verpleegkundigen. In nauwe samenwerking met alle betrokkenen in de breedte van de organisatie zal zij de ontwikkeling van verpleegkundig onderzoek en onderwijs verder vormgeven, evenals de regionale en (inter)nationale positionering van Academische Verpleegkunde. Het thema ‘continuïteit van zorg’ in relatie tot verpleegkundige zorg zal centraal staan.

We heten Janneke van harte welkom!
 
 
 
Winterschool Academische Verpleegkunde 

Op weg naar samenhangende zorg, waarbij verschillende zorgverleners en zorgorganisaties de zorg van een individuele patiënt organiseren en continueren. Deze complexe uitdaging vraagt kennis en vaardigheden die je in de Winterschool van Academische Verpleegkunde worden aangereikt.
Enthousiaste experts zullen samen met de deelnemende studenten nadenken over hoe de kwetsbare patiënt in de zorg centraal te stellen en hoe de zorg over de muren van de eigen instelling georganiseerd moet worden om dit te realiseren.
Daarnaast biedt deze Winterschool je de kans om je te verdiepen in basis academische vaardigheden, zodat je als zorgprofessional de patiëntenzorg naar een hoger niveau kan tillen.

Wil jij als zorgprofessional een stap verder zetten in jouw carrière?! En je verdiepen hoe jij jouw rol kunt inzetten bij de ontwikkeling van netwerkzorg met de patiënt centraal, schrijf je dan in voor deze Winterschool.

De datum voor het inschrijven is verlengd tot en met 14 januari 2022.

Er zijn nog enkele plaatsen beschikbaar en VOL=VOL!

 
 
Academische Verpleegkunde café

Het volgende Academische Verpleegkunde Café is op 13 januari 2022 |15:30 – 16:30 uur. 

Je kunt je hier aanmelden.

Pitch: Wetenschappelijk onderzoek door verpleegkundigen: 'Wat levert het op' door Anouk Nederend (verpleegkundige Heelkunde) en Anouschka Rense (verpleegkundige Longafdeling)
In deze pitch vertellen de twee verpleegkundigen uit het Hagaziekenhuis wat het wetenschappelijk onderzoek voor verpleegkundigen oplevert.

Na de pitch geeft Dennis Veerhoek de workshop Abstract Schrijven. In deze workshop ga je actief aan de slag om een abstract te schrijven, voor je opleiding, voor het insturen van het abstract naar een congres of naar de jaarprijs zorg van het LUMC.

Je bent van harte welkom!
 
De data voor de Academische Verpleegkunde cafés voor 2022 zijn bekend:
16 februari, 24 maart, 13 april, 19 mei, 14 september, 13 oktober, 16 november en 15 december.

De Academische Verpleegkunde cafés vinden online plaats via Teams van 15:30 – 16:30 uur. 

Kijk hier voor meer informatie over de cafés
 
 
 
Pitchen tijdens een Academische Verpleegkunde café?

Wil jij zelf een keer een pitch geven over jouw project of onderzoek tijdens een AV-café, laat het ons weten.

 
 
 
Journal Clubs  

Doe je ook mee met de Journal Club op 18 januari 2022?

Je kunt je hier aanmelden.

Tijdens deze Journal Club wordt een artikel besproken over pijnmeting na operatie. Herma Davelaar zal dit artikel met de deelnemers bespreken.

De data voor de Journal Club voor 2022 zijn bekend:
1 maart, 12 april, 24 mei, 5 juli, 13 september, 1 november en 6 december. 

De Journal Clubs worden online via Teams gehouden van 16:00 – 17:00 uur.

Kijk hier voor meer informatie over de clubs
 
 
 
Artikel bespreken tijdens een Journal Club?

Wil jij zelf een keer een artikel bespreken tijdens een Journal Club? Laat het ons weten.
Wij bieden hulp bij de voorbereiding voor de Journal Club.

 
 
 
Website Academische Verpleegkunde
Wij hebben een nieuwe website.
Deze website is onder andere ontwikkeld voor de geïnteresseerden van buiten het LUMC die geen toegang hebben tot onze themapagina op Albinusnet (interne website LUMC).

Neem snel een kijkje, we horen graag wat je ervan vindt!
 
   
Congressen en opleiding
 
   
Nascholing Evidence Based Practice (EBP)

Op 31 januari 2022 start de 1e van de 4 Nascholingen Evidence Based Practice (EBP). Tijdens deze nascholing maak je kennis met EBP en leer je hoe dit toe te passen in de dagelijkse praktijk. EBP geeft verdieping aan je handelen en vraagt van jou als verpleegkundige een flinke dosis nieuwsgierigheid en ambitie om de patiëntenzorg te verbeteren.
De nascholing duurt drie dagdelen en de eerste nascholing begint op 31 januari 2022. Kijk op de website om je in te schrijven. 

Kijk voor meer informatie op de website.


 
 
 
   
Op 24 juni 2022 wordt het 2e Academische Verpleegkunde symposium gehouden.

Het programma wordt momenteel vorm gegeven met onze regiopartners. Zodra het programma bekend is wordt dit via de nieuwsbrief en website kenbaar gemaakt.

 
 
 
   
ECN - Call for abstracts!

Zoals in de nieuwsbrief van september aangekondigd: Voor het European Nursing Congress 4 – 7 October 2022 met als titel ‘Future Proof Nursing’ is nu een oproep om abstracts in te dienen vanaf heden met deadline 1 maart 2022!
Abstracts kunnen ingediend worden voor 4 thema’s:
  1. Towards Person- and Society-Centred Nursing.
  2. From silos of care to integrated care.
  3. From shortage of nurses to a sustainable workforce.
  4. From reactive to proactive inclusion of technology.

Kijk hier voor meer informatie over de procedure van indienen.

 
 
 
PhD kandidaat gezocht binnen Palliatieve zorg
Het Expertisecentrum Palliatieve Zorg LUMC en het Expertise Centrum Palliatieve Zorg Maastricht UMC zijn op zoek naar een onderzoeker (PhD) voor het onderzoeksproject over droge mond (gezondheidswetenschappen, arts onderzoeker of verpleegkundig specialist). Klik hier voor meer informatie over de vacature
 
 
 
Afstudeeropdracht participatief onderzoek Waardegedreven Zorg LUMC 
We zijn op zoek naar enthousiaste studenten voor het uitvoeren van participatief onderzoek op een drietal afdelingen in het LUMC.
Studenten verpleegkunde, MANP, verplegingswetenschappen, gezondheidswetenschappen of een hieraan gerelateerde richting worden gevraagd om te solliciteren.

Naar aanleiding van gesprekken met een enthousiaste groep patiënten (-vertegenwoordigers), clinici en onderzoekers is nagedacht over de rol voor patiënten in het onderzoek naar Waardegedreven Zorg. De patiënten (en clinici) bleken op basis van hun eigen ervaringen in het LUMC veel overeenstemming te hebben in thema’s waar we met elkaar mee aan de slag willen gaan, namelijk: continuïteit van zorg, wat is waarde voor de patiënt, empathie, kosten, tijd voor de patiënt en samen beslissen. Deze thema’s zijn nauw aan elkaar verbonden en hebben eigenlijk allemaal met ‘zien, luisteren en communiceren’ te maken. Dit onderzoek gaan we uitvoeren aan de hand van participatief onderzoek, waarbij gebruik wordt gemaakt van diverse methoden (afhankelijk van de vraag op de afdeling), waarbij kwaliteitsverbetering direct gekoppeld wordt aan kleinschalig kwalitatief onderzoek. Hiermee wordt gefocust op verbetering van de zorg tijdens het onderzoek zelf en wordt nieuwe kennis verzameld in directe samenwerking met verpleegkundigen, artsen en patiënten (-vertegenwoordigers).

Een aantal LUMC afdelingen heeft aangegeven hier mee aan de slag te willen.
Als student wordt je onderdeel van het onderzoeksteam van één van de deelnemende afdelingen. In gezamenlijkheid met dit team, bestaande uit artsen, verpleegkundigen en patiënten (-vertegenwoordigers) wordt de focus en vraagstelling van het onderzoek bepaald. Jij bent degene die het onderzoek zelf gaat uitvoeren. Je wordt begeleid door een team bestaande uit programmamanagers Academische Verpleegkunde (verpleegkundigen), de hoogleraar medische besliskunde en de hoogleraar patiëntparticipatie.

Heb je interesse of wil je meer informatie, neem via mail contact met ons op.    
 
 
 
Onderzoek en praktijk komen samen in digitaal magazine RN2BLEND
Hoe krijgt gedifferentieerd werk vorm in ziekenhuizen en umc's? Wat motiveert verpleegkundigen en waar maken ze zich zorgen over? En wat heeft onderzoek hiernaar tot nu toe opgeleverd? Deze en andere vraagstukken komen aan bod in het digitale magazine van RN2Blend, een 4-jarig wetenschappelijk onderzoeksprogramma naar gedifferentieerd verpleegkundig werk in ziekenhuizen en umc's. Het magazine bevat verhalen uit de praktijk, interviews met onderzoekers en praktische tips.
 
   
 
Publicaties LUMC collega's
 
   

van Holstein, Y., van Deudekom, F. J., Trompet, S., Postmus, I., Uit den Boogaard, A., van der Elst, M., de Glas, N. A., van Heemst, D., Labots, G., Altena, M., Slingerland, M., Liefers, G. J., van den Bos, F., van der Bol, J. M., Blauw, G. J., Portielje, J., & Mooijaart, S. P. (2021). Design and rationale of a routine clinical care pathway and prospective cohort study in older patients needing intensive treatment. BMC geriatrics, 21(1), 29. Klik hier 
 
   

van Tol, L. S., Smaling, H., Groothuijse, J. M., Doornebosch, A. J., Janus, S., Zuidema, S. U., Caljouw, M., Achterberg, W. P., & de Waal, M. (2021). COVID-19 management in nursing homes by outbreak teams (MINUTES) - study description and data characteristics: a qualitative study. BMJ open, 11(11), e053235.Klik hier 
 
   

Anja H. Brunsveld-Reinders, Leontine den Dijker Safety II: een incidentenonderzoek TVZ 2021 (6) 24-26. Klik hier.  
 
   

• Marjolein Snaterse, Henri van Dalen, Anja H. Brunsveld-Reinders. Hoe maak ik een wetenschappelijke poster? Tips voor het maken van een aantrekkelijk (wetenschappelijke) poster Cordiaal 2021 (5):154-157
 
 
 
   
 
Agenda
 
   

donderdag 13 januari 2022
Academische Verpleegkunde Café | Je kunt je hier aanmelden. 
 
   

dinsdag 18 januari 2022
Journal Club | Je kunt je hier aanmelden.
 
   

maandag 31 januari (startdatum)
Nascholing Evidence Based Practice | Je kunt je hier aanmelden
 
   

10 & 11 februari, 10 & 11 maart & 1 april 2022
Winterschool Academische Verpleegkunde | Je kunt je hier aanmelden 
 
   

woensdag 16 februari 2022
Academische Verpleegkunde Café | Je kunt je hier aanmelden
 
   

dinsdag 1 maart 2022
Journal Club | Je kunt je hier aanmelden.
 
   

donderdag 24 maart 2022
Academische Verpleegkunde Café | Je kunt je hier aanmelden. 
 
   

maandag 11 april 2022 (startdatum)
Nascholing Evidence Based Practice | Je kunt je hier aanmelden.
 
   

dinsdag 12 april 2022
Journal Club | Je kunt je hier aanmelden.
 
   

woensdag 13 april 2022
Academische Verpleegkunde Café | Je kunt je hier aanmelden. 
 
   

donderdag 19 mei 2022
Academische Verpleegkunde Café | Je kunt je hier aanmelden. 
 
   

dinsdag 24 mei 2022
Journal Club | Je kunt je hier aanmelden.
 
   

woensdag 15 juni 2022 | Uiterste inschrijfdatum Master Vitality & Ageing - start september 2022
 
   

vrijdag 24 juni 2022 | SAVE THE DATE | 2e  Academische Verpleegkunde symposium!  
 
   

dinsdag 5 juli 2022
Journal Club | Je kunt je hier aanmelden.
 
   

donderdag 22 september 2022 | SAVE THE DATE | SANO Wetenschapsdag
 
   

dinsdag 4 - vrijdag 7 oktober 2022 | SAVE THE DATE | Future Proof Nursing / Nurses as key drivers of change. A virtual event & local hubs. 
 
 
 
   
 
Contact?
 
   

• Voor al je vragen, opmerkingen en ideeën kun je ons bereiken via het volgende e-mailadres: academischeverpleegkunde@lumc.nl 
 
   

• Volg ons op albinusnet/themapagina academische verpleegkunde (LUMC intern) of onze website 
 
 
 
 
 
 
 
© LUMC | Disclaimer | Privacy statement