menzis
 
KOPP/KOV en project DOEN!  
De doelgroep KOPP/KOV (Kinderen van Ouders met Psychische Problemen en Kinderen van Ouders met Verslavingsproblemen) is één van de speerpunten in het Meerjarenprogramma Psychisch Kwetsbaren. Met de GON aanbieders binnen de gemeente Groningen hebben we in februari gesproken over de thema’s van het Meerjarenprogramma en in het bijzonder het belang van de kindcheck. We hebben een geïnventariseerd hoe we op klantregisseursniveau en op organisatieniveau de kindcheck beter kunnen borgen.
 
Binnen de gemeente Groningen lopen momenteel 2 projecten die zich richten op deze doelgroep: het Buitenshuisproject (Trimbos Instituut) vanuit de Aanpak Kindermishandeling en het project Doen! vanuit Kansrijke Start. In de voorgaande nieuwsbrief werd gemeld dat in november vorige jaar vanuit de Coalitie Kansrijke Start Groningen een projectaanvraag was ingediend bij ZonMW voor de subsidieoproep Verbetering lokale praktijk bij onbedoelde zwangerschap en kwetsbaar (jong) ouderschap. Deze subsidie is toegekend. Daarom gaan we nu iets dieper in op het project.

Project DOEN! 
Mensen met een licht verstandelijke beperking (LVB) of psychische kwetsbaarheid hebben vaak geen expliciete hulpvraag waar het gaat om seksualiteit, anticonceptie, kinderwens, zwangerschap of ouderschap. Dat zij een LVB of een psychische kwetsbaarheid hebben, en om die reden moeite hebben met het maken van keuzes of met het overzien van consequenties, staat niet op hun voorhoofd geschreven. Hulpverleners signaleren die kwetsbaarheid vaak niet. Vervolgens is de rol van een hulpverlener delicaat: de kwetsbare ondersteunen bij het maken van keuzes zonder het recht op zelfbeschikking af te pakken. Morele dilemma’s kunnen ertoe leiden dat (toekomstig) ouderschap een onbesproken thema blijft en de hulpverlener handelingsverlegen is. Het is dan ook niet verwonderlijk dat slechts een fractie van het potentieel aantal kwetsbare mensen in Groningen ondersteund wordt door interventies als Nu Niet Zwanger.

Project DOEN! heeft drie doelen:

  1. Het bewerkstelligen van een betere signalering LVB en/of psychische kwetsbaarheid door hulpverleners op het gebied van kinderwens, anticonceptie, zwangerschap en ouderschap.
  2. Het beter bespreekbaar maken van kwetsbaarheid rond seksualiteit, anticonceptie, kinderwens en ouderschap bij mensen met een LVB en psychische kwetsbaarheid.
  3. Een betere samenwerking tussen instellingen op het gebied van (preventie van onbedoelde) zwangerschap en ouderschap.

Dit project wordt in samenwerking met veel organisaties gedaan: o.a. het Centrum voor Seksuele Gezondheid Noord Nederland, Gemeente Groningen, Universitair Centrum Psychiatrie (UMCG), Academie Verloskunde Amsterdam en Groningen, Hanzehogeschool Groningen (Academie voor Sociale Studies), Cosis, CSM, MIND Landelijk Platform Psychische Gezondheid, Rutgers.

Ervaringsdeskundigen
Tijdens het onderzoek zal intensief worden samengewerkt met ervaringsdeskundigen uit de psychiatrie en uit de LVB sector. Ervaringsdeskundigen herkennen de kwetsbaarheid in de ander, spreken de taal (verbaal en non-verbaal) en gebruiken hun eigen kennis en ervaringen als input. Samen met professionals uit zowel medisch als sociaal domein voeren de ervaringsdeskundigen actieonderzoek uit dat leidt tot een verbetering van de lokale praktijk.

Voor informatie of vragen neem gerust contact op met Marieke Sibon. Zij is projectleider van DOEN!
Contactgegevens: 06-53 20 91 28 of mail naar m.sibon@csgnn.nl