menzis
 
Meerjarenprogramma GGZ 
Zorg dichtbij voor mensen met een psychische kwetsbaarheid of psychische handicap  

In de provincie Groningen zijn er veel mensen die te kampen hebben met een psychische kwetsbaarheid of handicap. De groeiende aandacht voor deze mensen in de samenleving gaat hand in hand met de constatering dat hulpverlening en ondersteuning vaak niet effectief zijn (georganiseerd) voor deze groep mensen. Ook de financiering van deze zorg is vaak verdeeld over verschillende partijen zoals gemeenten, zorgverzekeraars en het zorgkantoor. Deze versnippering maakt het soms extra ingewikkeld en levert vertraging op in het herstelproces van mensen: extra wachttijd, onduidelijkheid, dubbel aanbod of stroeve samenwerking zijn daar voorbeelden van. Dit moet anders.
Een breed gedragen gevoel dat “het anders moet” leeft in de maatschappij, getuige het manifest “Lijm de zorg”. Staatssecretaris Paul Blokhuis heeft inmiddels de zorgaanbieders en zorgverzekeraars opgedragen met een plan te komen voor de acute zorg van de meest kwetsbare patiënten met complexe problematiek. De urgentie is in tijden van corona alleen maar groter geworden: minder zorg, langere wachtlijsten.

Plaats in de keten
Het meerjarenprogramma GGZ is een belangrijk onderdeel van de Regionale Werkagenda van de Groninger gemeenten en Menzis. Vanuit het landelijk programma Juiste Zorg Op De Juiste Plek, en als een uitvloeisel van de verschillende hoofdlijnenakkoorden, is afgesproken om de regionale samenwerking tussen gemeenten en zorgverzekeraars een meer structureel en niet-vrijblijvend karakter te geven. En dat in heel Nederland.

In de provincie Groningen zijn aanbieders, zorgverzekeraars, gemeenten en inwoners (burgers) al gewend om samen te werken aan de gezondheid van de Groningers. Dit vormt een goede basis voor dit meerjarenprogramma. 

Ambitie
Het is onze ambitie om bij te dragen aan het realiseren van de wens van mensen met (ernstige) psychische problemen of een psychische kwetsbaarheid, om net als iedereen, een betekenisvol leven te kunnen leiden.

We willen er aan bijdragen dat deze mensen een volwaardig leven leiden binnen de gemeenschap. Dit doen we door het inzetten van geestelijke gezondheidszorg, verslavingszorg, verstandelijk gehandicaptenzorg en ondersteuning vanuit het sociaal domein en vanuit de eigen omgeving. 

Geslaagd 
Wanneer is het programma succesvol:
  1. Als we er in slagen psychische problemen te voorkomen of kunnen zorgen dat ze niet erger worden;
  2. Als er minder sprake is van exclusie en er meer inclusie is.
    Als mensen ondanks psychische kwetsbaarheid of ingrijpende gebeurtenissen, zaken die in alle kringen van de samenleving voorkomen, gewoon mee kunnen doen en niet hoeven in te leveren op de kwaliteit van leven;
  3. Als we er in slagen om herhaling te voorkomen.
    Als zich psychische problemen voordoen, zetten we in op herstel en participatie en daarmee op het verminderen van de kans op herhaling.

De samenwerking vanuit de Zorgverzekeringswet en de Wmo is belangrijk omdat we willen dat verschillende perspectieven (zorg, ondersteuning en veiligheid) meer in samenhang gebracht worden. We beogen zorg en ondersteuning op elkaar aan te laten sluiten en domeinoverstijgend te laten zijn (inclusief de 24/7 bereikbaarheid en beschikbaarheid). Daarvoor moeten we onze samenwerking verbeteren en de juiste ondersteuning en zorg op de juiste plek laten plaatsvinden.