 |
|
HEADLINES |
16-11-2023 |
|
Verkiezingstijd
Het is verkiezingstijd en dan kun je de televisie of radio niet aanzetten of er wordt door iedere spreker van iedere partij weer van alles beloofd: "Meer dit, goedkoper dat, beter zus en eenvoudiger zo". Eén politicus, ik zal geen namen noemen, gaf aan Ik beloof u niets want dan hoef ik u straks ook niet teleur te stellen. En toen hij dat zei moest ik wel denken aan de Omgevingswet. Ik denk dat daar in de ‘propaganda’ van alleen al de oude slogan ‘Eenvoudig beter’ zo veel is beloofd dat het wellicht een teleurstelling gaat worden wat deze wet nu echt gaat opleveren. En let wel, hij kan veel opleveren, maar dat is wel afhankelijk van de ambitie van iedere gemeente om dit ook echt te gaan doen. En daar heeft de Eerste Kamer de afgelopen weken zich ook nog wel druk om gemaakt. Diverse berichten lazen wij dan ook over het wellicht nog niet doorgaan van de wet op 1 januari 2024, maar eergisteren bleef het tijdens de commissievergadering in de Eerste Kamer nog best rustig. Uiteraard nog wel wat gemopper, maar echt een stok tussen de spaken is er niet gekomen.
Omgevingswet en Wkb
Op 24 en 31 oktober vond er nog wel een pittig debat plaats over de Wkb in de Eerste Kamer. Hier werd de minister nog even stevig aangepakt, maar Hugo de Jonge is een topverkoper die zich niet uit het veld liet slaan. Eén belangrijk onderwerp tijdens dit debat was de toegezegde handreiking Toezicht en handhaving Wet kwaliteitsborging bouw, die zoals niet anders dan verwacht niet meer is dan een keurige handreiking als hulpmiddel hoe een gemeente haar handhavingsbeleid behoort te schrijven, op basis van de eisen die in hoofdstuk 18 van de Omgevingswet staan. De VNG meldt via een persbericht dat er nu echt duidelijkheid is over de invoering van de Wkb en dat de minister nog met een wetstechnische oplossing komt voor kleine niet herstelbare afwijkingen waarbij de verklaring van de kwaliteitsborger ontbreekt.
Ook ging het op 24 oktober nog uitgebreid over een verantwoorde invoering van de Omgevingswet per 1 januari 2024, en hierbij zijn diverse toezeggingen gedaan door de minister. Om dit goed vast te leggen heeft de minister een Kamerbrief met deze toezeggingen over de Omgevingswet aan de Eerste Kamer gestuurd. Dat de zorgen bij de Eerste Kamer nog niet waren weggenomen bleek wel uit een motie die op 31 oktober is aangenomen. Zoals al aangegeven is op 14 november hier wel stevig over gesproken, maar is nog steeds de invoering per 1 januari niet in gevaar. En om maar aan te geven dat de Omgevingswet een echt belangrijke wet is, is er nu ook een regeringscommissaris Omgevingswet aangesteld, namelijk Hoogleraar Kars de Graaf.
Inhoudelijk moet er voor 1 januari ook nog veel gebeuren, en daarvoor komen er ook nog steeds nieuwe hulpmiddelen. Zo is er een nieuwe werkwijze geschreven over hoe kan worden omgegaan met de Omgevingswet/Wkb in relatie tot de BAG en WOZ. Een erg handig document omdat ik daarover nog best veel vragen krijg. En verder is er weer een nieuwe checklist ‘Klaar voor wijzigingen van het Omgevingsplan met STOP’.
Ook niet onbelangrijk, maar vooral handig om actueel te zijn is de verzamelwet Omgevingswet 2023 die op 27 oktober is gepubliceerd in het Staatsblad. En nog veel meer nieuws over de Omgevingswet in de Nieuwsbrief implementatie van 2 november 2023.
Een ander best wel ingewikkeld onderdeel binnen de Omgevingswet is het vergunningvrij bouwen. Maar met de nieuwe transponeringstabellen die zijn gepubliceerd kun je wel eenvoudig vinden waar de huidige artikelen van bijlage II Bor nu zijn terechtgekomen in het Bbl en de Bruidsschat.
Bouwregelgeving
En nog een belangrijke oproep vanuit het ministerie van BZK. Kort voor de zomer heeft het ministerie van BZK alle gemeenten schriftelijk geïnformeerd over een mogelijk probleem met vloeren van het zogenaamde MuWi-systeem. Helaas heeft nog maar 1 op de 3 gemeenten hierop richting het ministerie gereageerd. Doe dit alstublieft via dit bericht aangezien er anders wel eens een informatieplicht met veel meer werk op zou kunnen volgen!
Om in de toekomst te kunnen voldoen aan alle klimaatdoelen is biobased bouwen de toekomst. Minister de Jonge heeft een aanbiedingsbrief gestuurd aan de Tweede Kamer met daarin de Nationale Aanpak Biobased Bouwen.
CLT wordt steeds meer gebruikt, en is een materiaal die ook nog best veel onderzoek vraagt. Zo is er op brandveilig.com een mooi artikel te lezen over de beoordeling brandveiligheid gebouwen met houten draagconstructies. Dit naar aanleiding van een uitgebreide literatuurstudie in opdracht van BZK. Meer over brandveiligheid met de resultaten van het brandonderzoek naar de brand van de verduurzaamde woningen in Presikhaaf. En tot slot over brandveiligheid kan met trots worden gemeld dat de nieuwe editie 2024 van de Essentiele controlepunten brandveiligheid weer is gepubliceerd, en gratis is te downloaden.
CO-vrij is zeker geen grapje. Om bewoners nogmaals te wijzen op de risico’s van koolmonoxide vergiftiging. Het Tlokb wijst op de verplichting dat een installateur het CO-vrij certificaat moet hebben, en het ministerie heeft een campagne gestart onder de noemer Verwarm je huis veilig, voorkom koolmonoxidevergiftiging.
Tot slot nog uw aandacht voor bouwkwaliteit in de praktijk nr 8 van 2023 met een geweldig mooi verslag van het op 12 oktober gehouden jaarcongres van de Vereniging BWT Nederland, en natuurlijk onze vacaturepagina waar heel mooie vacatures te vinden zijn voor functies bij de gemeenten Den Haag, Epe, De Bilt, Midden-Delfland, Oss en Groningen.
Ik wens u veel leesplezier,
Wico Ankersmit
directeur Vereniging BWT Nederland |
|