Stoer doen of stoer zijn
Op 2 april, anders zou je wellicht hebben kunnen denken dat het een grapje was, is het eerste conceptrapport van de adviesgroep STOER uitgebracht. Een rapport van 40 pagina's met zeer diverse aanbevelingen, om de nog verse regelgeving onder de Omgevingswet weer flink te gaan wijzigen. De eerste reacties op dit conceptadvies volgden al snel en zo kwam er een dag later al een uitgebreide reactie vanuit de Federatie Ruimtelijke kwaliteit. Deze reactie kwam er zo snel omdat welstand als onderwerp binnenin het STOER-rapport veel aandacht krijgt. Na deze reactie van de FRK volgden er nog vele andere reacties waardoor het alweer de vraag is of dit nu Stoer doen is, of echt stoer zijn wordt. Met andere woorden ben ik dus erg benieuwd wat er van dit advies ook daadwerkelijk gaat resulteren in een wijziging van wet- en regelgeving.
Wat ik ook stoer vind is om als Bouw- en Woningtoezicht vol in te gaan zetten op een digitale transformatie, waarbij de inzet van AI en BIM kunnen helpen bij het veel efficiënter en effectiever gaan werken binnen ons vakgebied. Dit is dan ook het hoofdthema van het managementsymposium dat op 12 juni zal worden gehouden in Ede, en waarvoor het programma helemaal rond is, en waarvoor u zich nu kunt aanmelden. Doe dit ook vooral als u beslisser bent binnen ons vakgebied, aangezien hier echt kan worden bespaard op kosten en de zo moeilijk in te vullen formatie.
Omgevingswet en Wkb
Op 8 april heeft Minister Keijzer de antwoorden gestuurd op de stevige brief van de Eerste Kamer over de Wet kwaliteitsborging voor het bouwen. De minister erkent de zorgen en signalen over de werking van de Wkb, maar vindt het nog te vroeg om al conclusies te kunnen trekken nu het aantal meldingen nog beperkt is, en het aantal gereedmeldingen nog veel minder. De VNG heeft als reactie op deze brief van de minister ook in een persbericht aangegeven op dit moment de intrekking van de Wkb niet wenselijk te vinden, maar samen met de VBWTN wel goed te blijven monitoren op signalen en zorgen die er zeker zijn.
Binnen de Wkb is nog steeds veel discussie over gelijkwaardigheden. Indien er namelijk een constructieve of brandveiligheidstechnische gelijkwaardigheid in een project zit, valt deze namelijk buiten gevolgklasse 1. Dat dit niet altijd zwart wit, maar ook wel een grijs gebied is hebben Hajé van Egmond en ik tijdens een webinar in de vorm van een VNG-netwerkbijeenkomst over het grijze gebied tussen vergunning, melding en vergunningvrij proberen te verduidelijken. Live waren er ruim 450 deelnemers aan het webinar, maar dit webinar is nu ook terug te kijken. De afgelopen maanden is er hard gewerkt aan een gestandaardiseerde aanpak voor het toepassen van gelijkwaardigheden bij Wkb-projecten. Het COBc komt binnenkort met een tweetal beslisbomen, waarmee goed kan worden bepaald of een toepassing een gelijkwaardigheid is of niet. Daarnaast heeft de ATGB (Adviescommissie Toepassing en Gelijkwaardigheid Bouwvoorschriften) een aantal adviezen uitgebracht. Zo is er een duidelijk advies geschreven in welke gevallen een rieten kap niet onder een gelijkwaardigheid valt en heeft de ATGB ook een advies uitgebracht over mortelschroefpalen waarbij het er kort op neer komt dat mortelschroefpalen die zijn beoordeeld volgens Eurocode 7 of die zijn gecertificeerd, geen gelijkwaardigheid zijn en daarmee dus binnen gevolgklasse 1 vallen.
Om meer duidelijkheid te geven over het begrip 'bouwwerk', die in het Burgerlijk Wetboek en het Besluit bouwwerken leefomgeving in relatie tot de Wkb wordt gebruikt zonder goede definitie, heeft het IBR een rapport gepubliceerd om de betekenis van dit begrip te verduidelijken. En dit is zeer wenselijk, omdat als je niet eerst kunt aangeven of iets een bouwwerk is je eigenlijk verder ook de regelgeving niet goed kunt toepassen.
Per 1 april zijn diverse aanvraagformulieren in het Omgevingsloket gewijzigd. Het betreft onder ander de formulieren voor de sloopmelding en de aanvraag en melding voor de technische bouwactiviteit. Verder is er weer veel divers nieuws te vinden over de Omgevingswet in de Nieuwsbrief implementatie van 3 april.
Een onderwerp dat telkens terugkomt is het gaan toestaan van permanente bewoning van recreatiewoningen. De VNG heeft nu samen met de ANWB, Hiswa-Recron en diverse andere partijen aan minister Mona Keijzer haar zorgen overgebracht om dit toch echt niet voor alle parken te gaan toestaan. Daarnaast vinden deze organisaties dat de keuze om dit wel of niet toe te gaan staan toch echt bij de gemeenten moet blijven waar deze parken zich bevinden. Voor tijdelijke bewoning is het onderwerp mantelzorg heel actueel. Eerder had de VNG al een zeer interessante handreiking over mantelzorgwonen gepubliceerd, maar deze was tijdelijk offline gehaald, doordat hier een aantal juridische foutjes in stonden. Nu deze zijn gecorrigeerd is de handreiking weer te vinden, en ik wil hem echt aanraden. In het bericht gaat het ook over de voornemens van VRO om mantelzorg in landelijke regelgeving verder te versoepelen en dit ook mogelijk te gaan maken voor eerstegraadsfamilie als één mogelijke oplossing voor de woningnood bij jongeren.
En bent u benieuwd naar de aantallen en resultaten over de uitvoerbaarheid en toepassing van de Omgevingswet en de Wkb dan is hier het rapport Q4 monitoring OW en Wkb heel geschikt voor. Daarnaast hebben ook de teams EZ (economische zaken) van gemeenten hun eerste indrukken over de Omgevingswet op papier gezet. Deze eerste indrukken zijn vooral samen te vatten in 'nog niet makkelijker en sneller' in plaats van 'eenvoudig beter'. Iets dat ik al heel lang laat horen, maar het is altijd goed om hier steun in te krijgen.
Bouwtechnisch nieuws
Minister Mona Keijzer heeft de Tweede- en Eerste Kamer het aangepaste wijzigingsbesluit en de wijzigingsregeling MPG (Milieuprestatie gebouwen) gestuurd. De kern van deze wijziging is dat er in het kader van STOER geen aanscherping komt, maar slechts een aanpassing van de bepalingsmethode, waardoor dit volgens de minister een beleidsneutrale omzetting is in plaats van een aanzienlijke verzwaring van de MPG. In een andere brief aan de Tweede Kamer beantwoordt zij nog een aantal vragen van de BBB en Groenlinks-PvdA over dit onderwerp.
Op het gebied van bouwregelgeving komt er de komende tijd heel veel nieuwe regelgeving in relatie tot de energietransitie. Met de EPBD IV komen er een groot aantal wijzigingen aan in het Besluit bouwwerken leefomgeving. Eén van die wijzigingen is dat ook monumenten een energielabelplicht gaan krijgen. Er is weer een flinke subsidiepot van maar liefst 471 miljoen euro voor lokale isolatieaanpak, waarbij gemeenten budget kunnen aanvragen om bewoners die dat het meest nodig hebben te ondersteunen bij het isoleren van hun woning.
Organisatie
Naast de aankondiging van het Managementsymposium op 12 juni aanstaande is het ook nog steeds mogelijk om je aan te melden voor het grote Toezichthouders en Handhaverscongres dat op 15 mei aanstaande in de Kuip in Rotterdam wordt gehouden. Wij zitten nu al op een geweldige opkomst met al 100 aanmeldingen meer dan vorig jaar, maar de locatie biedt nog plaats voor een aantal aanmeldingen. Wil jij er dus nog bij zijn, schrijf je dan nog snel in. De kans is namelijk groot dat wij de inschrijving al snel moeten gaan sluiten.
Tot slot nog uw aandacht voor een aantal mooie vacatures op de vacaturepagina, waarbij wij u ook de mogelijkheid bieden om tijdens het toezichthouders en handhaverscongres uw vacature voor toezichthouders of handhavers te presenteren op de vacaturestand in de Kuip. Wilt u hier gebruik van maken, stuur dan uw vacature door naar info@bwtinfo, dan zorgen wij voor mooie aandacht. En wilt u zich verder ontwikkelen binnen ons vakgebied? Scroll dan eens door onze opleidingenpagina waarbinnen 14 opleiders hun opleidingen binnen ons vakgebied aanbieden van dagcursus tot jaaropleiding.
Veel leesplezier
Wico Ankersmit
directeur Vereniging BWT Nederland
|