versie 2! ivm foutieve datum jaarcongres in eerste nieuwsbrief!! Het is 10 ipv 12 oktober!!
Bouwen voor de volgende generaties
Op 10 oktober is het alweer zo ver. Dan vindt voor de 21e keer het grote jaarcongres van de Vereniging BWT plaats, dat wij ook dit jaar in samenwerking met de VKBN organiseren. Ook dit jaar met een programma dat je zeker niet wilt missen. 20 verschillende inhoudelijke workshops waar moeilijk uit te kiezen valt, en een mooi plenair programma met een keynote van professor Jan Rotmans, die ons zeker zal aanspreken over onze rol in het bouwen voor de volgende generaties. Zijn wij wel een land met een plan? En ontwikkelen en bouwen wij wel op de juiste wijze en locaties? Dit zijn vragen die hij zeker zal beantwoorden. Schrijf je snel in!, de aanmeldingen lopen al weer zeer goed, en voorkom daarmee dat je straks te laat bent. Onderaan deze nieuwsbrief vind je het gehele programma van het congres.
Omgevingswet en Wkb
Nu wij inmiddels ruim een half jaar werken onder en met de Omgevingswet zijn de eerste evaluaties al uitgevoerd. Morgen is er online via Teams de sessie uitkomsten monitor Omgevingswet en Wkb vanuit de VNG, waar u zich nog voor kunt aanmelden. In de vorige nieuwsbrief heb ik al verwezen naar het rapport Q1 monitoring Omgevingswet en Wkb en de Kamerbrief over de voortgang implementatie Omgevingswet tweede kwartaal, maar wellicht dat u die door de vakantie heeft gemist. Verder is de nieuwe versie STAM 5.0 inmiddels beschikbaar die een belangrijke verbetering is en nieuwe mogelijkheden biedt voor het indienen van verzoeken via het Omgevingsloket. Ook lezen wij via een uitgebreid artikel van de VNG hoe de vangnetregels moeten verwerkt of worden toegevoegd in het Omgevingsplan. In deze vangnetregels zit ook de inmiddels bekende reparatie van de vergunningvrije erf- en perceelafscheiding. En tot slot om helemaal niets te missen rond alles in en om de Omgevingswet nog de verwijzing naar een aantal nieuwsbrieven zoals de Nieuwsbrief implementatie van 25 juli, 8 augustus en die van 22 augustus 2024.
En nu na de vakantieperiode het aantal Wkb-meldingen zal gaan toenemen nog even uw aandacht voor het meldpunt van de VBWTN/VKBN om uw ervaringen met de Wkb te melden. Dit mag uiteraard zowel positief als negatief zijn, en is geheel anoniem.
Bouwtechnisch nieuws
Naar aanleiding van zeer nuttige inbreng en opmerkingen of vragen over de toepassing van de nieuwe richtlijn bouw- en sloopveiligheid is er per 1 augustus weer een nieuwe versie 2.15 gepubliceerd. In deze nieuwe versie zijn alleen een aantal onderwerpen iets meer verduidelijkt en zijn er nog een paar kleine foutjes hersteld. Er zijn dus geen inhoudelijke wijzigingen aangebracht.
Het NIPV heeft een mooi eerste document uitgebracht die zal worden uitgegeven in een serie. Het betreft de eerste uitgave in de serie over doelgerichte aanpak brandveiligheid. Dit eerste deel betreft een introductie op doelgerichte brandveiligheid, waarbij wordt toegelicht waarom de aanpak moet veranderen van een regelgerichte naar een doelgerichte, en is zeer lezenswaardig. Verder heeft de Europese commissie nieuwe klassen voor de brandwerendheid van bouwproducten vastgesteld. Dit is gebeurd om voor alle bouwproducten de reeks 15 tot 360 minuten toe te kunnen passen. Op een ander toetsonderdeel van de bouwregelgeving wordt er momenteel hard gewerkt aan een nieuwe norm voor geluidwering in gebouwen NPR 5272 en deze norm is nu geopend voor commentaar. De gemeente Rotterdam heeft een mooi document gedeeld voor het berekenen van rookgas en ventilatielucht onder het Bbl.
Afgelopen maand is de verbrede onderzoeksplicht voor gebouwen met breedplaatvloeren in werking getreden en eigenaren hebben een jaar om onderzoek te laten uitvoeren. VNconstructeurs raadt ook constructeurs aan om eigenaren hierin te helpen, aangezien zij wel weten in welke gebouwen deze vloeren zijn toegepast. Voor gemeenten is het belangrijk het stappenplan beoordeling bestaande gebouwen met breedplaatvloeren uit 2022 ook voor deze nieuwe categorie toe te passen. Verder op constructief gebied een aanvulling op het toetsen van bouwtechnische vergunningaanvragen voor magazijnstellingen en alvast de aankondiging van het COBc-congres dat dit jaar rop 7 november zal plaatsvinden in Tilburg.
Verder is er eind juli weer een mooie nieuwsbrief Gebouwd erfgoed uitgegeven door de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed en de nieuwsbrief van Duurzaam gebouwd met weer veel nieuws over biobased en duurzaam bouwen.
Organisatie en verenigingsnieuws
U zit wellicht met smart te wachten op het onderzoek 'Financieringsopties onder de Omgevingswet en Wkb', maar de VNG heeft in verband met de vakantieperiode aangegeven iets meer tijd nodig te hebben. In ieder geval is het onderzoek voor het congres openbaar en zal tijdens het jaarcongres er een workshop over worden gegeven. Wel heeft de VNG in de zomervakantie (eindelijk) een heffingsvariant 'bouwkosten' voor de leges voor de ruimtelijke toets in de model verordening leges toegevoegd. Een beetje laat aangezien wij vanuit de VBWTN dit al ruim voor invoering Omgevingswet hadden aangegeven en de meeste gemeenten dit ook al per 1 januari in hun legesverordening hebben ingebouwd.
Ook nog graag uw aandacht voor het grote Wereldcongres Future Green City dat van 23 tot en met 26 september in Utrecht zal plaatsvinden en ook zeer interessant is voor iedereen binnen de bouwkolom. Er zijn nog tickets beschikbaar.
En bent u in de regio Brabant, Zeeland, Zuid Holland nog op zoek naar een trainee voor een direct dienstverband, dan hebben wij op www.bouwenaanbwt.nl een kandidaat met een zojuist afgeronde WO rechtsgeleerdheid die is afgestudeerd op het onderwerp Biobased bouwen in relatie tot de Omgevingswet. En mocht u nu zelf op zoek zijn naar een nieuwe uitdaging dan zijn er ook weer heel mooie vacatures, zoals die van toezichthouder omgevingsvergunningen bouw bij de gemeente Leeuwarden of bouwplantoetser vergunningen bij de gemeente Amsterdam,
Ik wens u heel veel leesplezier!
Wico Ankersmit
directeur Vereniging BWT Nederland
Programma jaarcongres 10 oktober 2024 te Ermelo
"Bouwen voor de volgende generaties"
Op donderdag 10 oktober 2024 organiseert de Vereniging BWT Nederland voor de 21e keer haar grote jaarcongres voor en door iedereen die betrokken is binnen het brede vakgebied van het Bouw- en Woningtoezicht. Ook dit jaar doen wij dit in samenwerking met de VKBN (Vereniging KwaliteitsBorging Nederland).
Dit jaar wordt het jaarcongres wederom gehouden in de prachtige accommodatie "De Heerlickheijd van Ermelo" de thuislocatie van ons jaarcongres aan de rand van Ermelo.
Het thema van dit jaar is: ‘Bouwen voor de volgende generaties’. Onze focus ligt vooral op waar wij het met elkaar voor doen: ons land staat voor enorme opgave als het gaat om natuurherstel, vergroten van de biodiversiteit en de energietransitie. Daarnaast groeit het aantal inwoners in ons land nog steeds waardoor er ook een forse bouwopgave is. Hoe wij onze regelgeving voor toekomstbestendige bouw ten behoeve van de volgende generaties hierop gaan aanpassen en invullen, is een belangrijk onderdeel van dit congres. Uiteraard hebben we aandacht voor de op 1 januari 2024 in werking getreden Omgevingswet en de Wet kwaliteitsborging voor het bouwen (Wkb).
Binnen dit 21e jaarcongres van de Vereniging BWT Nederland staat dan ook de toekomst centraal. Met nieuw talent, met nieuwe technieken, en vooral ook anders. Een toekomst die oog heeft voor onze planeet is het onderwerp waar onze keynote spreker professor Jan Rotmans ons in meeneemt, maar die ook in diverse workshops aan bod komen. Ook de toekomst van toetsing en toezicht komt uitgebreid aan bod waarbij efficiënter werken met nieuwe technieken om de kwaliteit van de fysieke leefomgeving te verhogen ook aan bod komt.
De middag staat, zoals elk jaar, in het teken van gevarieerde inhoudelijke workshops in twee rondes. Voor iedere expertise binnen het Bouw- en Woningtoezicht en kwaliteitsborging is er wat te halen. Een aantal workshops is in samenwerking met de VKBN ontwikkeld. We verwachten dat het voor de bezoeker een lastige keuze wordt uit het brede aanbod. Temeer omdat iedere deelnemer slechts één workshop uit elke ronde kan kiezen. Twee mogelijkheden dus uit het totaal van twintig workshops!
Programma
09:00 - 10:00 uur
Registratie deelnemers, ontvangst, informatiemarkt
10:00 - 10:15 uur
Opening door onze dagvoorzitter en voorzitter van de Vereniging BWT Nederland Jennemieke Kleijweg
10:15 - 10:40 uur
Versnelling woningbouw, maar niet tegen elke prijs
Een presentatie over het door de provincie Gelderland uitgevoerde onderzoek naar de mogelijkheden van versnelling en efficiëntie in woningbouw door typegoedkeuring door Gedeputeerde Dirk Vreugdenhil van de Provincie Gelderland
10:40 - 11:00 uur
De brandveiligheidsrisico's van verduurzaamde en snel gerealiseerde woningen
Naar aanleiding van het door het NIPV uitgevoerde onderzoek van een aantal recente grote branden in de gebouwschil zullen de resultaten van dit onderzoek door Johan van der Graaf van het NIPV worden toegelicht.
11:00 - 11:30 uur Koffiepauze en informatiemarkt
11:30 - 12:30 uur
Keynote bijdrage door professor Jan Rotmans over de uitdagingen om onze bebouwde omgeving echt toekomstbestendig te maken voor de komende generaties en waarbij hij ingaat op zijn boek ‘Omarm de Chaos’ en de balans tussen mens en omgeving.
12:30 - 13:30 uur Lunchpauze en Informatiemarkt
13:30 - 14:30 uur Workshops 1e ronde
14:30 - 15:00 uur Theepauze en Informatiemarkt
15:00 - 16:00 uur Workshops 2e ronde
16:00 - 16:05 uur Informele afsluiting van het congres op de informatiemarkt door Wico Ankersmit en Ton Jans
16:05 - 17:00 uur Naborrelen en netwerken
Workshopronde 1 van 13:30 uur tot 14:30 uur
1-1 Management sessie: resultaten onderzoek alternatieve financiering VTH taken.
1-2 Het digitaal Vergunningen controle systeem Rotterdam een project met toekomst.
1-3 De eerste praktijkervaringen met het toepassen van gevolgklasse 1 in de uitvoeringspraktijk.
1-4 Land met een plan 2121. Een toekomstperspectief voor bouwen in Nederland in de komende eeuw.
1-5 De driedubbele knip binnen de Omgevingswet met een buitenplanse Opa, een binnenplanse Opa en de activiteit bouwen binnen één initiatief.
1-6 Het ingebruiknamebesluit Wkb bij kleine afwijkingen. Wat te doen als de verklaring bij gereedkomen bouwwerk niet wordt afgegeven door de KB.
1-7 Handhaving onder de Omgevingswet. Is uw beleid al OW en Wkb proof?
1-8 Versnelling Woningbouw door flitsvergunningverlening projecten met typegoedkeuring.
1-9 VKBN workshop: Digitaal stelsel voor het uitwisselen van kwaliteitsinformatie in de bouw.
1-10 Stikstofemissiereductie tijdens bouw en sloop. Hoe werkt de informatieplicht en wat is de rol van het bevoegd gezag?
Workshopronde 2 van 15:00 uur tot 16:00 uur
2-1 Managementsessie: Bouwen aan een opleiding toezichthouder bestaande bouw, wonen en Wet goed verhuurderschap.
2-2 De uitdagingen voor het leveren van een goede bouwtechnische kwaliteit bij optoppen en transformeren.
2-3 Het toetsen en toezicht houden op bouwen met Biobased materialen in relatie tot bouwtechnische eisen van isolatie, geluid en akoestiek
2-4 Het uitbreiden van het stelsel van erkende kwaliteitsverklaringen als oplossing voor veel toegepaste gelijkwaardigheden.
2-5 De burger centraal als morele ambitie. Wat is nu echt werken in het algemeen belang?
2-6 Toetsing, toezicht en risicobeoordeling in de praktijk op verschillende typen fundering.
2-7 Aanpak funderingsherstel Rotterdam, een hele uitdaging en intensieve taak.
2-8 Vergunningvrij bouwen onder de OW met landelijke en lokale invulling een hele uitdaging.
2-9 VKBN workshop: Hoe de bouwketen (digitaal) samenwerkt aan aantoonbare kwaliteit’.
2-10 Het toetsen van het Bbl en het Omgevingsplan via AI. Geen fictie maar al volop in de praktijk toepasbaar.
|